Piwoszki – niesamowicie łatwe ciasteczka na piwie
Artykuł zewnętrzny
Piwoszki to bardzo proste w wykonaniu ciasteczka, do których potrzebne są tylko trzy składniki. Czwartym jest wybrany przez nas dodatek, choć i bez niego będą udane. Dodatkiem może być marmolada, konfitura, mogą to być również owoce. Ja wybrałam marmoladę różaną. Ciasto jest elastyczne i pozwala na uformowanie najróżniejszych kształtów. Można popuścić wodze fantazji i zaskoczyć samych siebie. Do dzieła!
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 250 g margaryny,
- 1/2 szklanki piwa,
- 200 g marmolady różanej.
Przygotowanie:
Z mąki pszennej, margaryny i piwa zagniatamy ciasto. Margaryna powinna być miękka, należy więc wyjąć ją odpowiednio wcześniej z lodówki. Ciasteczek wychodzi dużo, więc można zrobić je z połowy przepisu. Do ciasta użyłam mocnego piwa na bazie słodu jęczmiennego.
Gdy ciasto będzie już jednolite, rozwałkowujemy je na grubość około 3 milimetrów. Wykrawamy mniej więcej sześciocentymetrowe kwadraciki. Na każdym umieszczamy małą łyżeczkę marmolady i składamy w trójkącik. Dociskamy jego brzegi i wygniatamy widelcem wzorek na obrzeżach.
Ciasteczka pieczemy do zrumienienia, a więc około 20 minut w temperaturze 175 stopni. Można posypać cukrem pudrem, ale z marmoladą są wystarczająco słodkie. Smacznego!