Ciekawe jak wielkim piwoszem trzeba być, aby zaproponować takie oto badanie :)
Szykuje się niezła gratka dla piwoszy! Naukowcy dowiedli, że ciemne piwo zawiera więcej żelaza niż piwo jasne i bezalkoholowe. Hiszpańscy badacze przeanalizowali 40 rodzajów piwa z pięciu kontynentów. Pod lupę wzięli m.in. 17 piw hiszpańskich i 23 piwa z innych różnych krajów. Ich wnioski opublikował „Journal of the Science of Food and Agriculture”. Choć różnice w ilości krwiotwórczego pierwiastka w trzech badanych gatunkach piwa są niewielkie, dla prawdziwych piwoszy jest to istotny plus, aby sięgnąć po ciemne z pianką.
Podczas produkcji jasnego piwa jako środka filtrującego używa się ziemi okrzemkowej, która, oprócz zabarwiania na jasno, zatrzymuje żelazo. W przypadku piwa bezalkoholowego żelazo jest natomiast usuwane razem z alkoholem podczas destylacji próżniowej. Wyższa zawartość żelaza w ciemnym piwie może być związana ze stosowanymi w produkcji ekstraktami słodowymi i chmielowymi.
Średnia zawartość wolnego żelaza w ciemnym piwie wynosi 121 cząstek na miliard. W piwie jasnym są to 92 cząstki, natomiast w piwie bezalkoholowym 63 cząstki.
Największą zawartość żelaza wykryto w ciemnym piwie hiszpańskim (165 cząstek na miliard) i meksykańskim (130 cząstek na miliard). Najniższa zawartość tego związku charakteryzowała piwa z Holandii i Irlandii (odpowiednio 41 i 47 cząstek na miliard).
Co warto wiedzieć o żelazie, zanim sięgniemy po kolejne ciemne hiszpańskie piwo?
Żelazo jest niezbędnym składnikiem diety, jest konieczne m.in. do do produkcji hemoglobiny, dostawcy tlenu dla całego organizmu. Jednak, jak ze wszystkim nie należy przesadzać z uzupełnianiem jego niedoborów. Wiele wiarygodnych badań wykazało, że nadmiar żelaza w organizmie może przyspieszać oksydację („rdzewienie”) tkanek organizmu, a tym samym przyspieszać rozwój wielu chorób – w tym marskość wątroby czy chorób nowotworowych, gdyż komórki rakowe także „żywią się” żelazem. To właśnie między innymi dlatego honorowi dawcy krwi charakteryzują się znacznie lepszym zdrowiem, są odporniejsi na wiele chorób, średnia ich życia przewyższa typową średnią. Z tego samego powodu dłużej żyją kobiety, wyposażone w naturalny i efektywny comiesięczny mechanizm kontroli żelaza.
Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny- www.e-prolinea.pl