Czy piwo jest zdrowe?

3 listopada 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Najcenniejszy składnikiem  piwa jest chmiel i sód jęczmienny lub pszeniczny, które posiadają około 150 substancji biologicznie aktywnych.

piwko

Również duża ilość witamin z grupy B (B, B1, B2, PP, B12) sprzyja zdrowej skórze i układowi nerwowemu.

Chmiel pochodzący z piwa posiada też właściwości bakteriobójcze i zwalcza wolne rodniki. Najwięcej takich dobroczynnych składników zawiera piwo wysokochmielowe (bitter, stotut i altbier). Wypicie kufelka piwka w miarę regularnie chroni przed kamicą żółciową (zmniejsza  w żółci poziom cholesterolu), zapobiega osteoporozie (sprzyja zwiększeniu mineralnej gęstości tkanki kostnej), łagodzi zapalenie stawów, koi nerwy (zawiera lupulinę, która uspokaja i a właściwości lekko usypiające).

piwko2

Obecnie istnieje również piwo dla kobiet w okresie menopauzy, które zawiera około 10 razy więcej fitoestregonów a niżeli przeciętne piwo.

A co kiedy dopadnie nas przeziębienie?  Najlepiej wtedy napić się grzanego piwa z dodatkiem miodu i goździków.

Przepis na piwko z miodem:

– pół litra jasnego piwa

– 3 łyżeczki miodu z kwiatów lipy

– 4 goździki

Piwo wlewamy powoli do garnka i podgrzewamy na małym gazie, potem dodajemy miód i wsypujemy goździki. Pijemy natychmiast – najlepiej wieczorem i wskakujemy do łóżka, żeby się wypocić, takie piwo jest doskonałe na katar i przeziębienie.

Przeczytaj również:

  1. Przepisy na grzańce i grogi
  2. Fakty i mity na temat alkoholu
  3. Marihuana szkodzi i uzależnia?
  4. Heroina czy alkohol – co gorsze?
  5. Moda na niepalenie