Pita faszerowana warzywami i mozzarellą

16 listopada 2021, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Pita to tradycyjny płaski chlebek wypiekany z mąki pszennej, popularny m.in. w Grecji i na Bliskim Wschodzie. Jest pieczony na rozgrzanej patelni bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu lub w piekarniku. Ma charakterystyczną „kieszeń” w środku powstałą wskutek działania wysokiej temperatury na ciasto. Można je nadziać farszem w różnych wydaniach – a obecnie najpopularniejsze są farsze warzywne, których zaletą jest różnorodność składników. Warto dodać do niego przyprawy i zioła, by wydobyć głębię smaku.

Gotową pitę można kupić lub upiec samodzielnie.

Składniki potrzebne do jej wykonania to:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 10 gramów drożdży
– 150 wody o temp. ok. 20 stopni
– 1 łyżka oliwy
– sól do smaku.

Przygotowanie:

Do mąki dodać drożdże, sól i wymieszać dokładnie składniki. Następnie powoli dolewać wodę, ciągle zagniatając ciasto, by zyskało jednolitą konsystencje. Dodać też oliwę i dokładnie wyrobić powstałą masę. Następnie podzielić ją na kilka (5-6) części, każdą z nich uformować w kulę, odstawić w cieple miejsce i odczekać kwadrans, by ciasto nieco wyrosło, a następnie każdą kulę rozwałkować, by zyskała okrągły i płaski kształt. Powstałe placki piec po obu stronach na patelni, lub w rozgrzanym piekarniku ok. 3 minut.

Upieczone pity proponujemy nadziać farszem – nasza propozycja to farsz warzywny z dodatkiem mozzarelli, która zawsze pojawia się w klasycznej greckiej picie.

Składniki:
1 duża papryka czerwona
1 mała cebula
garść rukoli
pół średniej cukinii
20 dag mozzarelli
1 łyżka oliwy
3 łyżki jogurtu naturalnego
świeże zioła do smaku: posiekana bazylia, koperek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w drobną kostkę, poddusić w oliwie na patelni przez kilka minut. Dodać pod koniec opłukaną i pociętą rukolę, wymieszać składniki. Gdy całość trochę ostygnie, dodać jogurt i mozzarellę oraz zioła i przyprawy. Ponownie wymieszać farsz i napełniać przekrojone na pół pity nadziewając utworzoną w nich kieszonkę. Tak przygotowane pity zapiekać w piekarniku przez 5 min.
Smacznego!

Podawajcie w komentarzach swoje pomysły na pyszną faszerowaną pitę!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...