Piersi z kaczki w pikantnym sosie pomarańczowym

19 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

To mój debiut,ale polecam, bo piersi wyszły wyśmienite.

    • 2 piersi z kaczki (około 70 dkg)
    • sól
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • pieprz cytrynowy
    • ostra papryka
    • 1/2 litra soku pomarańczowego bez cukru 100% + 1/2 szklanki, lub sok z 4-5 dużych pomarańczy
    • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    Piersi umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,naciąć skórkę w krateczkę,posolić, natrzeć papryką i posypać pieprzem.
    Odstawić do lodówki na 1 godzinę,rozgrzać patelnię teflonową,ułożyć piersi nadkrojoną skórką do dołu.
    Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu,aż piersi się zrumienią i puszczą tłuszczyk,wlać 1/2 litra soku pomarańczowego,dusić pod przykryciem około 20 min.,wyjąć na półmisek,
    Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki soku pomarańczowego,wlać do sosu,zagotować aż sos zgęstnieje.
    Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym,piersi pokroić i polać sosem.
    Smacznego.

    // <![CDATA[// <![CDATA[
    var nsix_params = new Object();
    nsix_params.fcolor = '#FF6600′;//
    nsix_params.adareas = [’intertext’];//
    document.write(”);
    // ]]>

      file1266586554