Piersi z kaczki w pikantnym sosie pomarańczowym
To mój debiut,ale polecam, bo piersi wyszły wyśmienite.
- 2 piersi z kaczki (około 70 dkg)
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz cytrynowy
- ostra papryka
- 1/2 litra soku pomarańczowego bez cukru 100% + 1/2 szklanki, lub sok z 4-5 dużych pomarańczy
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Piersi umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,naciąć skórkę w krateczkę,posolić, natrzeć papryką i posypać pieprzem.
Odstawić do lodówki na 1 godzinę,rozgrzać patelnię teflonową,ułożyć piersi nadkrojoną skórką do dołu.
Smażyć na złoty kolor na średnim ogniu,aż piersi się zrumienią i puszczą tłuszczyk,wlać 1/2 litra soku pomarańczowego,dusić pod przykryciem około 20 min.,wyjąć na półmisek,
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki soku pomarańczowego,wlać do sosu,zagotować aż sos zgęstnieje.
Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym,piersi pokroić i polać sosem.
Smacznego.
// <![CDATA[// <![CDATA[
var nsix_params = new Object();
nsix_params.fcolor = '#FF6600′;//
nsix_params.adareas = [’intertext’];//
document.write(”);
// ]]>