Piersi nadziewane porami

5 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

2 piersi kurczaka (60 dag),
 3 łyżki sosu sojowego,
2-3 łyżki oleju,
pół szklanki białego wytrawnego wina,
 pieprz.
Nadzienie:
2 pory (30 dag),
1 łyżka masła,

2 łyżki startego żółtego sera,
 4-5 łyżek śmietany 22%,
1 jajko,
sól,
pieprz.
Sos: pół szklanki śmietany 22%, , sól,  pieprz.

Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć pieprzem i skropić sosem sojowym. Przygotować nadzienie: pory oczyścić(obciąć korzenie i ciemnozielone liście), starannie wypłukać, osuszyć i pokroić w cienkie krążki. Następnie przelać je na sicie wrzącą wodą i osączyć. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim pory wlać do nich 2-3 łyżki wody. Patelnię zdjąć z ognia, do porów dodać ser, śmietanę i jajko. Nadzienie doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Na płat mięsa nałożyć nadzienie i przykryć je drugim płatem mięsa, oba płaty spiąć szpilkami kuchennymi i obwiązać nitką. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać winem i dusić pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut. Tuż przed podaniem usunąć nitki, wyjąc szpilki i pokroić piersi wraz z nadzieniem na grube plastry. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z pastą kawiorową, dodać do sosu od duszenia i podgrzać (nie gotować). Doprawić sola i pieprzem. Mięso podawać z zielonym makaronem i surówką, a sos w osobnym naczyniu.

na podstawie: grumko.blox.pl/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz