Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

16 stycznia 2012, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Składniki na sos (wychodzi z tego 1 duży garnek):

1 kg pomidorów

1 mała papryka czerwona

0,5 kg cebuli

1 marchew

0,5 puszki pokrojonych w kostkę ananasów

0,5 puszki kukurydzy

1,5 szklanki cukru

0,5 szklanki octu

1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta  (mniej niż pół łyżeczki) chili

1 łyżeczka musztardy

0,5 łyżeczki curry

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

0,5 łyżeczki papryki ostrej

0,5 łyżeczki vegety

Sos można przygotować wcześniej i pasteryzować na zimę w słoiczkach.

Pomidory zalewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory też w kostkę. Marchew kroimy w małe „słupki”. Razem je gotujemy w garnku z odrobiną wody i solą. Powinny się gotować dość długo pod przykryciem, tak by pomidory sie rozpadły. Kroimy drobno paprykę i dorzucamy razem z ananasem i kukurydzą do garnka. Dodajemy także przyprawy i na małym ogniu gotujemy pod przykrywką, dośc długo by wszystkie aromaty się połączyły. Na koniec dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie wody. Gotujemy.

Sos idealny do piersi z kurczaka pokrojonej w kosteczkę i podsmażonej. Można podawać z ryżem i makaronem.

file1264886644