Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
Składniki na sos (wychodzi z tego 1 duży garnek):
1 kg pomidorów
1 mała papryka czerwona
0,5 kg cebuli
1 marchew
0,5 puszki pokrojonych w kostkę ananasów
0,5 puszki kukurydzy
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta (mniej niż pół łyżeczki) chili
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
0,5 łyżeczki vegety
Sos można przygotować wcześniej i pasteryzować na zimę w słoiczkach.
Pomidory zalewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory też w kostkę. Marchew kroimy w małe „słupki”. Razem je gotujemy w garnku z odrobiną wody i solą. Powinny się gotować dość długo pod przykryciem, tak by pomidory sie rozpadły. Kroimy drobno paprykę i dorzucamy razem z ananasem i kukurydzą do garnka. Dodajemy także przyprawy i na małym ogniu gotujemy pod przykrywką, dośc długo by wszystkie aromaty się połączyły. Na koniec dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie wody. Gotujemy.
Sos idealny do piersi z kurczaka pokrojonej w kosteczkę i podsmażonej. Można podawać z ryżem i makaronem.