Pierś z indyka faszerowana brokułami

13 grudnia 2010,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

kg piersi z indyka
40 gram masła
1/2 litra bulionu drobiowego
500 gram brokułów gotowanych al dente
200 gram gotowanej szynki w kawałku
2 łyżki oleju
2 cebule
jajo
125 gram śmietany
łyżka świeżego tymianku
sól, pieprz

Nożem wyciąć w piersi indyka kieszonkę, natrzeć wewnątrz i zewnątrz sola i pieprzem. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, wbić jajko, zamieszać, dodać pokrojoną w kostkę szynkę, brokuły i tymianek. Smażyć na małym ogniu, mieszając. Doprawić sola i pieprzem. Farsz umieścić w kieszeni indyka, otwór zaszyć bawełnianą nicią.Mięso zrumienić na maśle, przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika na 180 stopni C, po 20 minutach podlać bulionem. Piec godzinę, owinąć w folię aby pierś nie wystygła. Sos z pieczenia wymieszać ze śmietaną i chwilkę gotować, pierś z indyka usunąć z folii, pokroić w plastry, polać sosem śmietanowym, udekorować ziołami.



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...