pierożki z nadzieniem z gęsi
Ciasto:
150 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Ciepła woda
Farsz:
400 g surowych piersi z gęsi
100 g wędzonej piersi z gęsi
Włoszczyzna
1 mała, pokrojona w kostkę cebula
Oliwa z oliwek do smażenia
Sól
Pieprz czarny mielony
Majeranek Prymat
Ząbek czosnku do smaku
Sos smardzowo-truflowy:
80 g ugotowanych smardzów
½ cebuli
Oliwa do smażenia
150 ml śmietany 36%
1 łyżeczka pasty truflowej
20 ml koniaku
1 ugotowane na twardo jajko
Kilka gałązek natki pietruszki
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek do smaku
4 jajka przepiórcze
4 pomidorki cherry
Natka do dekoracji
Oczyszczone i umyte surowe piersi z gęsi udusić z cebulą, warzywami i przyprawami, dobrze schłodzić i grubo zmielić. Dodać pokrojoną w drobne paski wędzoną pierś z gęsi i doprawić do smaku.
Do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Zagnieść i odstawić na kilka minut. Po rozwałkowaniu używając szklanki wykroić z ciasta koła, a następnie na każdym z nich umieścić porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
W rondelku zeszklić cebulę, dodać grzyby i przyprawy, wlać koniak i śmietanę, a następnie doprawić do smaku przyprawami i pastą truflową. Całość gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę jajko oraz posiekaną natkę pietruszki
Pierogi ułożyć na gorącym sosie, udekorować pomidorkami cherry, cząstkami jajek przepiórczych i świeżą natką.
źródło: www.prymat.pl