Piernik świąteczny
Smaczny. A jak zostanie przez przypadek to nie ma problemu. Wysuszyć. Utrzeć i używać do zagęszczania sosów .
Czas : 1 godzina
Składniki
- 0,5 kg miodu
- 0,3 dag masła
- ½ kg mąki tortowej
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki utartej gałki muszkatołowej, 1 łyżka zmielonych goździków,1 łyżka
- mielonego ziela angielskiego , 1 łyżka mielonego cynamonu ,2 cukry
- waniliowe,1/2 łyżeczki pieprzu mielonego .
- ¼ szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka kakao
Zagnieść ciasto (nie później niż miesiąc przed pieczeniem ). Uformować kulę. Trzymać w kamiennym garnku zawinięte w celofan . Piec 10 dni przed podawaniem . Blachę ( foremkę ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć ciasto . Piec ok. 1 godziny . Ostudzić . Zawinąć w folię i zostawić . Przeddzień podawania można polać polewą czekoladową lub polukrować . Można też przełożyć 1 lub 2 warstwami powideł śliwkowych ( przekroić piernik na 3 warstwy i posmarować powidłami spód i środkową warstwę – złożyć i dopiero lukrować ).
Piernik pieczony do wysuszenia upiec i zostawić odkryty aż zupełnie wyschnie . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku .