Piernik świąteczny

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Smaczny. A jak zostanie przez przypadek to nie ma problemu. Wysuszyć. Utrzeć i używać do zagęszczania sosów .

Czas : 1 godzina

Składniki

  • 0,5 kg miodu
  • 0,3 dag masła
  • ½ kg mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki utartej gałki muszkatołowej, 1 łyżka zmielonych goździków,1 łyżka
  • mielonego ziela angielskiego , 1 łyżka mielonego cynamonu ,2 cukry
  • waniliowe,1/2 łyżeczki pieprzu mielonego .
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kakao


Zagnieść ciasto (nie później niż miesiąc przed pieczeniem ). Uformować kulę. Trzymać w kamiennym garnku zawinięte w celofan . Piec 10 dni przed podawaniem . Blachę ( foremkę ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć ciasto . Piec ok. 1 godziny . Ostudzić . Zawinąć w folię i zostawić . Przeddzień podawania można polać polewą czekoladową lub polukrować . Można też przełożyć 1 lub 2 warstwami powideł śliwkowych ( przekroić piernik na 3 warstwy i posmarować powidłami spód i środkową warstwę – złożyć i dopiero lukrować ).

Piernik pieczony do wysuszenia upiec i zostawić odkryty aż zupełnie wyschnie . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku .