Piernik świąteczny

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Smaczny. A jak zostanie przez przypadek to nie ma problemu. Wysuszyć. Utrzeć i używać do zagęszczania sosów .

Czas : 1 godzina

Składniki

  • 0,5 kg miodu
  • 0,3 dag masła
  • ½ kg mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki utartej gałki muszkatołowej, 1 łyżka zmielonych goździków,1 łyżka
  • mielonego ziela angielskiego , 1 łyżka mielonego cynamonu ,2 cukry
  • waniliowe,1/2 łyżeczki pieprzu mielonego .
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kakao


Zagnieść ciasto (nie później niż miesiąc przed pieczeniem ). Uformować kulę. Trzymać w kamiennym garnku zawinięte w celofan . Piec 10 dni przed podawaniem . Blachę ( foremkę ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć ciasto . Piec ok. 1 godziny . Ostudzić . Zawinąć w folię i zostawić . Przeddzień podawania można polać polewą czekoladową lub polukrować . Można też przełożyć 1 lub 2 warstwami powideł śliwkowych ( przekroić piernik na 3 warstwy i posmarować powidłami spód i środkową warstwę – złożyć i dopiero lukrować ).

Piernik pieczony do wysuszenia upiec i zostawić odkryty aż zupełnie wyschnie . Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku .



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...