Pieprz właściwości i przepis na pieprzówkę
Pieprz znany jest w kuchni nie od dziś. Swoją sławę zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu smakowi, ale również i cudownym właściwościom leczniczym. Pieprz dodajemy praktycznie do wszystkiego od zup, przez warzywa aż do mięs. Posiada on liczne właściwości zdrowotne oraz lecznicze. Natomiast w kuchni jest niezastąpiony i posiada szerokie zastosowanie. Zobacz co warto wiedzieć o pieprzu.
Rodzaje pieprzu
Wielu z Was słysząc pieprz z pewnością ma przed oczami czarny i zmielony. Czy wiecie jednak, że istnieje kilka rodzai pieprzu? Co ciekawe wszystkie odmiany pochodzą z jednej rośliny.
- pieprz czarny – są to niedojrzałe owoce ususzone na słońcu i poddane fermentacji. To właśnie ona nadaje pieprzowi ten czarny, charakterystyczny kolor. Ten rodzaj jest najbardziej ostry i aromatyczny.
- pieprz biały – to dojrzałe owoce pieprzu, które moczy się, a następnie usuwa z nich wierzchnią warstwę. Po tym procesie pieprz ponownie się suszy dzięki czemu uzyskuje biały kolor. Pieprz posiada intensywny aromat i delikatny smak.
- pieprz zielony – to z kolei są niedojrzałe ziarna. Swój kolor zawdzięczają sposobie suszenia, który nie odbywa się na słońcu tylko w niskich temperaturach. Jest to jedna z najbardziej łagodnych odmian pieprzu.
- pieprz czerwony ( lub inaczej różowy) to dojrzałe owoce pieprzu. W procesie tworzenia w ziarnach pozostawia się otoczki i marynuje je w solance bądź occie. Smakiem przypomina pieprz zielony i posiada żywiczny aromat.
- pieprz cytrynowy – łączy w sobie pieprz biały lub czarny z dodatkiem kwasku cytrynowego, który nadaje mi żółty kolor oraz cytrynowy aromat.
Właściwości zdrowotne
Wszystkie cenne właściwości pieprzu biorą się z piperyny czyli alkaloidu. To własnie on jest cennym składnikiem pieprzu i znajduje się na jego wierzchniej warstwie skórki.
Piperyna wzmaga emisję energii cieplnej przez organizm, dzięki czemu zwiększa się zużywanie zapasów tłuszczowych, a tym samym sprzyja odchudzaniu.
Dodatkowo spowalnia się proces powstawania nowych komórek tłuszczowych a pobudza się produkcja soków żołądkowych. To wszystko przyspiesza trawienie, ale również i powoduje wzmożone łaknienie.
Jedząc pieprz zwiększasz przyswajalność składników odżywczych, mineralnych oraz wielu witamin. Przyspieszeniu poddawana jest również absorpcja kurkuminy dzięki czemu działa odkażająco oraz przeciwzapalnie.
Innymi cudownymi właściwościami pieprzu jest działanie przeciwbiegunkowe oraz moczopędne a także oczyszczające organizm z toksyn. Piperyna to również antyoksydant więc wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Skutki uboczne
Niestety wszystko w nadmiarze może szkodzić i podobnie jest z pieprzem. Jedzony w bezpiecznych ilościach nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.
Kiedy jednak przesadzimy z ilością pieprzu to nasza błona śluzowa żołądka ulegnie podrażnieniu i doprowadzi do bólów żołądka. Pamiętajcie więc, aby jeść z głową.
Przepis na pieprzówkę
Składniki:
– 20/25 g ziarenek czarnego pieprzu
– 1 l wódki (może być zastąpiona w proporcji ½ ze spirytusem)
– 100 ml wody
– 100 g cukru
Przepis:
Pieprz miażdżymy w moździerzu. Na patelni rozpuszczamy cukier, mieszając go z wodą (aż do połączenia składników). Pieprz przesypujemy do szklanego naczynia, dodajemy roztwór wody i cukru, na koniec zalewając alkoholem. Naczynie należy szczelnie zakręcić i odstawić na 3-4 tygodnie w nienasłonecznione miejsce.