Pieczony dorsz w migdałach lub orzechach
Połączenie ryby z migdałami lub orzechami, znane już od jakiegoś czasu wśród smakoszy rybnych specjałów to naprawdę świetny wynalazek. Przygotowanie jest bardzo proste, a możemy właściwie wybrać prawie każdą rybę: pstrąga, ryby morskie (dorsz, morszczuk, mintaj) sandacza itp. Aby ryba była jednak bardziej dietetyczna, najlepiej jej nie smażyć tylko upiec w piekarniku na papierze do pieczenia do zrumienienia orzechowej panierki (około 40 minut). Podajemy ją z ulubioną sałatką lub surówką:
składniki:
2 filety z dorsza osuszone i wcześniej umyte
2 ząbki czosnku
50 gram migdałów w płatkach, wiórkach lub orzechów
kilka łyżek mąki pszennej lub orkiszowej
jajko
pół łyżeczki świeżego imbiru lub suszonego
szczypta cynamonu
sól i pieprz
Dorsza umyć i osuszyć, czosnek przecisnąć przez praskę. Rybę przyprawić do smaku czosnkiem, imbirem, cynamonem oraz solą i pieprzem.
W misce rozkłócić jajko i wymieszać z mąką do uzyskania konsystencji gęstego ciasta.
Rybę obtoczyć w cieście a następnie w migdałach lub orzeszkach i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut.