Pieczony dorsz w migdałach lub orzechach

25 stycznia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Połączenie ryby z migdałami lub orzechami, znane już od jakiegoś czasu wśród smakoszy rybnych specjałów to naprawdę świetny wynalazek. Przygotowanie jest bardzo proste, a możemy właściwie wybrać prawie każdą rybę: pstrąga, ryby morskie (dorsz, morszczuk, mintaj) sandacza itp. Aby ryba była jednak bardziej dietetyczna, najlepiej jej nie smażyć tylko upiec w piekarniku na papierze do pieczenia do zrumienienia orzechowej panierki (około 40 minut). Podajemy ją z ulubioną sałatką lub surówką:

składniki:

2 filety z dorsza osuszone i wcześniej umyte

2 ząbki czosnku

50 gram migdałów w płatkach, wiórkach lub orzechów

kilka łyżek mąki pszennej lub orkiszowej

jajko

pół łyżeczki świeżego imbiru lub suszonego

szczypta cynamonu

sól i pieprz

 

Dorsza umyć i osuszyć, czosnek przecisnąć przez praskę. Rybę przyprawić do smaku czosnkiem, imbirem, cynamonem oraz solą i pieprzem.

W misce rozkłócić jajko i wymieszać z mąką do uzyskania konsystencji gęstego ciasta.

Rybę obtoczyć w cieście a następnie w migdałach lub orzeszkach i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut.