Pieczone burgery z soczewicy i brokuła
Wege wreszcie jest słowem, które przestaje być kojarzone z kulinarnym dziwactem, a wegetariańskie i wegańskie produkty goszczą na półkach każdego dużego sklepu. Jak to jednak bywa z gotowymi produktami, składy niektórych z nich mogą pozostawiać do życzenia, zresztą nic nie smakuje tak dobrze, jak przygotowany w domu posiłek. Wegańskiego burgera z czerwonej soczewicy i brokuła można przygotować bardzo szybko, bardzo łatwo i zrobić z niego całkiem smaczną kanapkę.
Składniki:
- 120 g brokuła,
- 1/2 szkl. soczewicy czerwonej,
- 2 czubate łyżki mąki ryżowej,
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Brokuła i soczewicę ugotować. Można wykorzystać durszlak lub specjalny garnek i ugotować brokuła na parze nad gotującą się soczewicą. Jedno i drugie umieszczamy potem w jednym naczyniu, dodajemy dwie czubate łyżki mąki ryżowej, oliwę z oliwek, czosnek, przyprawy i dwie łyżki mielonego siemienia lnianego. Można wykorzystać mieszankę, np. siemię lniane z nasionami konopii. Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami, natką pietruszki i szczypiorkiem. Całość należy zblendować. Formujemy kotleciki (z podanego przepisu wychodzi 5 sztuk) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieką się przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. Są fajną alternatywą dla mięsnych burgerów. Można próbowac własnych wersji, na przykład zmieniając proporcje brokuła i soczewicy, albo doprawiając za każdym razem innymi przyprawami. Burgery bez problemu mogą być przechowywane w lodówce przez 3 dni.
Próbujecie czasami takich roślinnych zamienników mięsa?