Pieczona fasolka szparagowa z serem feta i oliwkami

29 czerwca 2023,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Fasolka szparagowa jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu i charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, kwasu foliowego, potasu, magnezu, manganu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia. Posiada również takie witaminy jak:  A, B6, C, E, K. O.  Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. 100 gramów warzywa ma zaledwie 27 kalorii i niski indeks glikemiczny (15). Działa moczopędnie, pomaga usunąć toksyny z organizmu, wspomaga trawienie. Nasza propozycja to grecka odsłona fasolki szparagowej, można zastosować w tym daniu białą lub zieloną fasolkę, pamiętajmy aby odciąć końcówki fasoli, zielona fasolkę warto wcześniej krótko podgotować.

składniki:

kilogram fasoli szparagowej

ser feta

garść czarnych oliwek bez pestek

oliwa z oliwek

cebulka szalotka

ulubione zioła

sól, pieprz

Zieloną fasolę chwilę obgotowujemy z odrobiną soli. Odcedzamy i umieszczamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Dodajemy posiekaną szalotkę, oliwki, pokruszony ser feta i przyprawiamy do smaku, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy, pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Na włosy świetnie działają wszelkie wcierki trychologiczne np peeling kwasowy i inne specyfiki...
Nadkwasota
Czy ktoś skutecznie wyleczył nadkwasotę dzięki diecie lub naturalnym metodom: zioła, suplementy itp?...
Co sądzicie o liposukcji.
Liposukcja jest dość inwazyjnym zabiegiem, związanym z koniecznością miejscowego znieczulenia. Problemem są jednak częste...
Powiekszenie biustu
W Pure Clinic w Lublinie wykonywane jest powiększanie piersi z użyciem przeszczepu tłuszczu. Jestem...