Pieczona fasolka szparagowa z serem feta i oliwkami
Fasolka szparagowa jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu i charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, kwasu foliowego, potasu, magnezu, manganu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia. Posiada również takie witaminy jak: A, B6, C, E, K. O. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. 100 gramów warzywa ma zaledwie 27 kalorii i niski indeks glikemiczny (15). Działa moczopędnie, pomaga usunąć toksyny z organizmu, wspomaga trawienie. Nasza propozycja to grecka odsłona fasolki szparagowej, można zastosować w tym daniu białą lub zieloną fasolkę, pamiętajmy aby odciąć końcówki fasoli, zielona fasolkę warto wcześniej krótko podgotować.
składniki:
kilogram fasoli szparagowej
ser feta
garść czarnych oliwek bez pestek
oliwa z oliwek
cebulka szalotka
ulubione zioła
sól, pieprz
Zieloną fasolę chwilę obgotowujemy z odrobiną soli. Odcedzamy i umieszczamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Dodajemy posiekaną szalotkę, oliwki, pokruszony ser feta i przyprawiamy do smaku, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy, pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut.