Majonez z mleka i oleju – puszysty i bardzo smaczny

22 czerwca 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Rewelacyjny i mega puszysty, wręcz aksamitny w smaku delikatny majonez na bazie mleka i oleju, który zawsze wychodzi! Majonez robi sie banalnie szybko, nie warzy się, jest kremowy, delikatny w smaku, idealny do sałatek, kanapek itp. Majonez kosztuje w tej wersji około  2 zł i wychodzi spory słoik. Majonez klasyczny jest wykonany z dodatkiem żółtka, ale w okresie upałów sugeruję zrezygnowanie z tego składnika a zdziwicie się jak bardzo przypomina smak klasycznego majonezu.

majonez z mleka i oleju

Taki majonez można oczywiście wzbogacić wedle uznania o np.dodatek czosnku czy koperek albo jeśli wolicie bardziej pikantną wersję o papryczkę chili. Warto aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

składniki:

200 ml oleju

około 70 ml mleka

sok z 1 cytryny

łyżeczka musztardy

szczypta soli i pieprzu

odrobina cukru do smaku

wykonanie:

Do wysokiego naczynia dość wąskiego wlewamy olej, mleko, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Powoli blendujemy blenderem ręcznym zaczynając od dna naczynia powoli przechodząc do góry przez około minutę. Majonez umieszczamy w słoiku i wkładamy do lodówki, po 30 minutach jest gotowy do spożycia.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz