Pieczarkowy ryż

24 stycznia 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Aromatyczne samodzielne danie lub dodatek do II dania .

Czas : 20 minut

Składniki :

1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu długoziarnistego lub parabolicznego

10 średnich pieczarek

2 łyżki oleju aromatyzowanego grzybami

1 łyżka masła

sól

pieprz biały mielony

Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i masło . Wrzucić pieczarki i smażyć na rumiano mieszając .Dołożyć ryż i podsmażać chwilę .Doprawić sola i pieprzem .Zostawić na 30 minut by ryż przeszedł smakiem pieczarek. Podgrzać przed podaniem .

Olej o smaku grzybowym można kupić ( np. truflowy lub borowikowy ) .Ja aromatyzuję sama wrzucając do butelki z olejem połamane kapelusze suszonych grzybów ( tak ze 4 średniej wielkości na litrowa butelkę ) i zostawiając na minimum tydzień.

file1264369739



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...