Pieczarki lub boczniaki z cebulą i jabłkami

3 lutego 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
  • boczniaki lub pieczarki – 250 g
  • cebula – 1 szt.
  • jabłko – 2 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • olej – 2 łyżki
  • cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • sos sojowy – 2 łyżki

Cebulę należy obrać, pokroić w piórka.

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, jabłko, ziele angielskie i majeranek, całość zeszklić, doprawić do smaku.

Pieczarki boczniaki przekroić na mniejsze kawałki i rwać po kawałku (nie kroimy ich)

 Na patelnię wlać niewielką ilość oleju lub masła klarowanego i rozgrzać. Wrzucić grzyby i smażyć 3 minut nie mieszając ich w ogóle, po tym czasie przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 2-3 min, aż będą złociste, dodać sos sojowy, cukier i szybko wymieszać, aby grzyby pokryły się sosem. Wrzucić usmażone jabłka i cebulę i wszystko razem  wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować z natką pietruszki i bagietką czosnkowo – serową.