Pieczarki lub boczniaki z cebulą i jabłkami
Artykuł zewnętrzny
- boczniaki lub pieczarki – 250 g
- cebula – 1 szt.
- jabłko – 2 szt.
- ziele angielskie – 2 szt.
- majeranek suszony – 1 łyżeczka
- olej – 2 łyżki
- cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- sos sojowy – 2 łyżki
Cebulę należy obrać, pokroić w piórka.
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, jabłko, ziele angielskie i majeranek, całość zeszklić, doprawić do smaku.
Pieczarki boczniaki przekroić na mniejsze kawałki i rwać po kawałku (nie kroimy ich)
Na patelnię wlać niewielką ilość oleju lub masła klarowanego i rozgrzać. Wrzucić grzyby i smażyć 3 minut nie mieszając ich w ogóle, po tym czasie przewrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne 2-3 min, aż będą złociste, dodać sos sojowy, cukier i szybko wymieszać, aby grzyby pokryły się sosem. Wrzucić usmażone jabłka i cebulę i wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować z natką pietruszki i bagietką czosnkowo – serową.