Piana na herbacie – znak jakości czy ostrzeżenie? Sprawdź, kiedy lepiej jej nie pić
Codziennie wypijamy co najmniej kilka filiżanek herbaty. Mamy tu do wyboru kilka jej rodzajów i różnorodne smaki oraz mieszanki. Wiele osób ma swój ulubiony kubek do jej zaparzania oraz ulubiony rytuał z nią związany. Czasem jednak na herbacie pojawia się piania i wówczas zastanawiamy się, skąd ona się bierze i zy nie wpływa na jakość i przydatność do spożycia tego aromatycznego napoju. Wyjaśniamy wszelkie wątpliwości w tym artykule.
Skąd bierze się piana na herbacie? Charakterystyczna biała powierzchnia tworzy się na wielu płynach – zwłaszcza tych poddanych mocnemu wstrząsowi lub pod wpływem użycia spieniacza. Parzenie herbaty nie wiąże sięjednak z żadną z tych czynności, więc pojawienie się piany na jej powierzchni może zaniepokoić wiele osób. Jednak w ogromnej większości przypadków jest to zjawisko, które można wytłumaczyć zjawiskami fizycznymi i absolutnie nie należy takiej herbaty wylewać.
Piana na herbacie to możliwy objaw naturalnego procesu, jakim jest nagłe zderzenie chłodnego kubka z gorącą wodą. Poza tym sam skład herbaty może spowodować, że podczas jej zaparzania wytworzą się charakterystyczne bąbelki. Odpowiedzialne za to są substancje zwane saponinami, które odpowiadają za nieco gorzki smak herbaty i w środowisku natualnym zapobiegają uszkadzaniu liści krzewu herbacianego przez szkodniki, które nie przepadająza tym smakiem. Występują one w każdym rodzaju herbat.
Podczas parzenia herbaty saponiny również uaktywniają się, wpływając na zmianę struktury wody wlanej do kubka. Zmniejszają napięcie powierzchniowe płynu i w konsekwencji tego procesu fizycznego wytwarzają pianę.
Piana na herbacie może utworzyć się też w przypadku, gdy stoi ona w kubku już zbyt długo (przynajmniej kilka dni) i w wyniku upływu czasu oraz działalności bakterii zaczyna się psuć. W tym przypadku należy ją natychmiast wylać, gdyż nie nadaje się już do spożycia.
Czy można uniknąć tworzenia się piany?
Zauważono, że pewne rodzaje herbat, zawierające więcej saponin, mają większą tendencję do pienienia się. Sąto herbaty wysokogatunkowe, zbierane ręcznie, których proces produkcji powoduje zachowanie większej ilości całych liści. Takie herbaty zawierają też więcej składników odżywczych niż ich tańsze odpowiedniki. Czasem jednak tańsze herbaty w torebkach również ulegają zaskakująco widocznemu spienieniu. W ich przypadku za te proces jest odpowiedzialny drobniutki pył z liści herbaty, którego dużą ilość można znaleźć w torebkach.
Najlepszym sposobem na uniknięcie tworzenia się piany na herbacie jest niezbyt gwałtowne, lecz powolne zalewanie jej wodą o temperaturze niższej niż zwykle. Wiele osób automatycznie wlewa wodę do kubka tuż po jej zagotowaniu, co nie jest zalecane również ze względu na to, że herbaty zielone i białe preferują zaparzanie w niższych temperaturach niż niemal 100 stopni Celsjusza. W takich warunkach piana nie powinna się pojawić.