Pestki dyni – zastosowanie i super przepisy!

7 sierpnia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Dynia to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje na przetwory. Prawdziwą skarbnicą wielu witamin i minerałów są pestki dyni.

 

pestki dyni

By zachować zdrowie i dobrą kondycję organizmu, warto dodawać pestki dyni do ulubionych potraw. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw pestki z dyni będą stanowiły nie tylko doskonały walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów. Świeże czy prażone pestki dyni smakują znakomicie!

Kurczak z marchewką i pestkami dyni

Składniki:
– 4 udka z kurczaka bez kości
– koszerna sól i czarny pieprz
– 2 łyżeczki oleju rzepakowego
– małe marchewki
– ziołowy kuskus
– 1/3 filiżanki posiekanej świeżej natki pietruszki
– 1/3 filiżanki prażonych pestek dyni
– ¼ filiżanki posiekanej świeżej mięty
– 1 drobno posiekany ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku cytrynowego
– 2 łyżeczki skórki z cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Doprawić udka z kurczaka solą koszerną i czarnym pieprzem. Smażyć skórą do dołu w oleju rzepakowym na dużej patelni przeznaczonej do piekarnika na średnim ogniu, aż skórka stanie się złotobrązowa, 6 do 8 min., przenieść na talerz. Dodać marchewki i doprawić solą koszerną i czarnym pieprzem. Wrzucić na patelnię i dodać kurczaka, skórą do góry. Piec 8 do 10 min. W międzyczasie przygotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać posiekaną pietruszkę i prażone pestki dyni, świeżą miętę, posiekany ząbek czosnku, oliwę z oliwek, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Doprawić solą koszerną i czarnym pieprzem. Podawać kurczaka, marchewki i kuskus polane mieszanką ziół.

 

Kurczak z marchewką i pestkami dyni

Makaron z pomidorkami i pestkami dyni

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1 ząbek czosnku mielony
– ½ szklanki pomidorów winogronowych pokrojonych na ćwiartki
– 2½ łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
– 3 duże obrane tęczowe lub pomarańczowe marchewki
– 1 szklanka sosu z suszonych pomidorów
– ¼ łyżeczki słodkiej papryki
– ¼ łyżeczki soli morskiej
– ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżki prażonych pestek dyni, do dekoracji

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć, aż będzie miękki i pachnący, około 30 sek. Dodać pomidory i 2 łyżki bazylii i smażyć, aż pomidory pękną i uwolnią sok, około 5 min. W międzyczasie pokroić marchewki na wstążki, używając spiralnej krajalnicy lub obieraczki do warzyw. Dodać marchewki, sos z suszonych pomidorów, paprykę, sól i pieprz na patelnię i gotować, aż marchewki będą miękkie, około 10 min. Przed podaniem posypać pozostałą ½ łyżki bazylii i pestkami dyni.

 

Makaron z pomidorkami i pestkami dyni

Dip z awokado z pestkami dyni

Składniki:
– 3/4 szklanki surowych zielonych pestek dyni
– 1 łyżka oliwy lub oleju z awokado
– szczypta soli
Pozostałe:
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 jalapeño
– 2 awokado
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię z oliwą na średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, dodać pestki dyni i sól i podsmażać, aż lekko się zrumienią. Po zakończeniu wyjąć nasiona z patelni. Przygotować jalapeño – przekroić na pół, usunąć żeberka i nasiona. Dodać obrany ząbek czosnku do robota kuchennego, zmiksować. Następnie dodać prażone pestki dyni do robota kuchennego z czosnkiem i zmiksować. Następnie dodaj wszystko inne – awokado, sól i pieprz. Miksować, dodać przyprawy. Posypać pestkami dyni?

 

Dip z awokado z pestkami dyni

Zupa jarzynowa z pestkami dyni

Składniki:
– 500 ml bulionu
– 200 g cukinii
– 200 g porów
– 100 g korzenia selera
– 2 łyżki posiekanych liści selera
– 2 łyżki oleju z pestek dyni
– 1 łyżka pestek dyni

Przygotowanie:
Oczyścić i pokroić w plastry cukinię, pory i seler i dodać do wrzącego bulionu. Gotować ok. 10 min. Zdjąć z ognia i włożyć do blendera, dodać liście selera i miksować przez kilka min. Przygotowaną zupę skropić kilkoma kroplami oleju z pestek dyni i posypać pestkami dyni i od razu podawać.

 

Sałatka z rzodkiewką i pestkami dyni

Składniki:
Sałatka
– 4 filiżanki zielonych sałat według uznania (np. jarmuż, szpinak, rukola, rzymska)
– 1/2 kantalupy, obranej, pokrojonej na kawałki (ok. 2 filiżanek)
– 2 różowe lub czerwone rzodkiewki, drobno pokrojone
– ¼ szklanki pestek dyni
Vinaigrette z cytryny i ziół
– 1 ½ łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– ½ cytryny, wyciśnięty sok
– szczypta soli morskiej (opcjonalnie)
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:
Wyłożyć półmisek lub salaterkę z sałatą. Ułożyć kantalupę, rzodkiewki i pestki dyni. Wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól morską (opcjonalnie), czarny pieprz i zioła prowansalskie. Skropić sałatkę i od razu podawać.

 

Sałatka z rzodkiewką i pestkami dyni

 

zobacz również:

Pestki słonecznika – właściwości dla zdrowia i przepisy

Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy

Sałatki z cukinii surowej – różne przepisy

Proste sałatki jajeczne – różne przepisy

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...