Perliczka – pieczenie i różne przepisy
Mięso perlic jest ma wyjątkowo dużo wartości odżywczych, jest bardzo zdrowe i chude (dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaka), 100g mięsa zawiera 160 kcal. Co więcej bogate jest w wartościowe białko, magnez, potas, żelazo, witaminy B1, B2, E, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Perliczki ważą od 1,3 do 2,0 kg. Mięso jest jasne i delikatne. Łatwo można je przesuszyć, gdyż zawiera znikome ilości tłuszczu. W mięśniach piersi zawartość tłuszczu wacha się od 0,8 do 1,1%, a w mięśniach podudzi od 2 do 6%. Ich mięso jest znakomite dla osób, które zmuszone są przestrzegać diety, ale nie chcą rezygnować z wyrazistych potraw.
Perliczka po gruzińsku
Składniki
1 gotowa do pieczenia perliczka
100g rodzynek sułtańskich
150ml zimnej herbaty
30g masła
1 duża cebula porządnie posiekana
3 ząbki czosnku
po 100g jasnych i ciemnych winogron, przepołowionych, bez pestek
40 prażonych orzechów laskowych, pokrojonych
150ml porto
50 ml soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej
1 laska cynamonu
kilka listków laurowych
sól i pieprz
garść posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2. Weź mały rondelek, wlej do niego herbatę i wsyp rodzynki. Doprowadź do wrzenia.
3. Zdejmij z ognia i daj rodzynkom napęcznieć.
4. W międzyczasie rozgrzej masło w naczyniu żaroodpornym na tyle dużym, by zmieścić perliczkę.
5. Zarumień perliczkę z każdej strony i wyjmij.
6. W tym samym naczyniu podsmaż cebulkę, aż zmięknie.
7. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty.
8. Włóż perliczkę z powrotem do naczynia.
9. Dodaj rodzynki i herbatę, winogrona i większość orzechów.
10. Dodaj resztę składników, oprócz pietruszki.
11. Doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj naczynie i wsadź do piekarnika na około 45 minut. Zdejmij pokrywkę na ostatnie 15 minut.
12. Pamiętaj by co jakiś czas „podlewać” ptaka sosem. Perliczki mają to do siebie, że szybko wysychają. Trzeba się starać, by ptaszysko było porządnie nawilżone.
13. Na końcu dodaj pietruszkę, resztę orzechów i serwuj.
Wskazówka: Serwuj w całości na półmisku obsypanym pietruszką, pozostałymi orzechami i z sałatką z pęczaku.
Najlepszy sposobem na sprawdzenie, czy ptak jest już gotowy, jest wbicie szpikulca w najgrubszą część uda. Jeżeli wypływający sok jest czysty (nie ma krwistego koloru), to znaczy, że można już zabierać się do jedzenia.
Perliczka pieczona
Perliczkę warto umyć, a następnie osolić i zostawić na całą noc w lodówce. Podaję przepis na przepyszną, mięciutką, wybitnie kruchą perliczkę, która dosłownie rozpływała się w ustach:
– perliczka
– pół kostki masła
– cytryna
– łyżka miodu płynnego
– pieprz cytrynowy lub świeżo mielony
– 3 ząbki czosnku
– tymianek suszony
– cebula
– oliwa z oliwek
– opcjonalnie: zioła np: natka pietruszki, świeży tymianek
Po wyjęciu z lodówki perliczkę umyć, osuszyć. Do głębokiej miski włożyć pół kostki masła (nie powinno być zbyt miękkie), dolać łyżkę oliwy z oliwek, cytrynę przekroić na pół, wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać zmiażdżone ząbki czosnku (i ewentualnie zioła, natkę itp), dodać pieprz, tymianek i całość wyrobić rękoma na gładką masę.
Odchylić skórę na piersiach perliczki oraz koło szyi i wsadzać tam kulki z masła. Natrzeć w środku i na wierzchu, całość polać jeszcze odrobiną oliwy z oliwek.
Do środka perliczki włożyć drugą połowę cytryny oraz cebulę obraną z łupin.
Piekarnik nagrzać do temp 220 stopni C (około 25 minut), włożyć perliczkę do naczynia żaroodpornego i piec odkrytą około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, przykryć naczynie i piec około 50 minut, nastepnie znowu odkryć i dopiekać, aż się zrumieni.
Gwarantuję, że obiad będzie naprawdę wyśmienity! Smacznego!
Uwaga: perliczka nie jest dużym ptakiem, myślę, że z powodzeniem najedzą się 3 głodne osoby.
Rosół z perliczki
Składniki:
– sprawiona perliczka – 1 szt.
– woda – 3 l
– marchew – 300 g
– pietruszka – 200 g
– seler – 150 g
– por – 1 nieduża sztuka
– cebula – 1 szt.
– koperek – 1 mały pęczek
– sól, jasny sos sojowy do smaku
– Makaron Międzybrodzki Krajanka – 1 opakowanie
– natka pietruszki – 3-4 gałązki
Przygotowanie:
Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy.
Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem koperek.
Przygotowany rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym oraz solą.
Podawać z ugotowanym wg przepisu makaronem Krajanka. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.
Perliczka w czerwonym winie
Składniki:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy.
Boczek drobno kroimy. Na dno dużego garnka (większego od perliczki) wlewamy olej i podsmażamy pokrojony boczek, aż się zarumieni. Do boczku dodajemy pokrojone w ćwiartki szalotki i smażymy razem jeszcze przez chwilę, aż szalotki nabiorą brązowego koloru.
Perliczkę oczyszczamy, a następnie nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i wkładamy do garnka z boczkiem piersią do dołu. Smażymy 10 minut, a następnie odwracamy perliczkę piersią do góry i smażymy kolejne 10 minut.
Perliczkę wraz z boczkiem i cebulą przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy gałązki rozmarynu i namoczone grzyby. Wlewamy wino i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny. W trakcie pieczenia co 15-20 minut polewamy perliczkę sosem zbierającym się w naczyniu.
Upieczoną perliczkę wyjmujemy z naczynia, przekładamy na półmisek i odstawiamy na 15 minut przed rozkrojeniem.
Pozostały sos przelewamy do rondelka i podgrzewając go na średnim ogniu, redukujemy, aż nabierze konsystencji gęstego syropu. Perliczkę podajemy z przygotowanym sosem.
Perliczka pieczona z jabłkami i szynką parmeńską
składniki:
Rolada z perliczki nadziana mięsnym farszem, owinięta rumianym boczkiem idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub przekąska
Składniki:
- cała perliczka z podrobami
- około 700 g mięsa mielonego
- około 700 g surowego boczku płat
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Farsz mięsny rozkładamy na perliczce. Boczek kroimy na cienkie plastry i lekko rozbijamy. Perliczkę zawijamy w roladę (staramy się mocno ściskać) oraz okręcamy plastrami boczku. Aby boczek się nie rozwijał spinamy go wykałaczkami. Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową.
Perliczka pieczona na warzywach
Składniki:
- 1 cebula
Pokroić w piórka, przez korzeń - 2 marchewki, pokrojone na 4 ćwiartki
- 1 duży ziemniak, pokroić na kosteczki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała perliczka
(Około 1 kg) - 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
- 4 plastry boczku wędzonego chudego
- 6 ząbki czosnku, nieobrane
- kilka gałązek tymianku
- 300ml bulionu z kurczaka
- 100ml białego wina
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżka galaretki z czerwonej porzeczki
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C termoobieg wrzucić warzywa z oliwą z oliwek wmieszać w osobnym naczyniu. Umieść perliczkę na szczycie warzyw, posmarować jedną łyżką masła w temp pokojowej i położyć plastry z boczku na piersi. Piec przez 40 minut.
- Wyjąć z piekarnika i dodać do warzyw posiekany czosnek i tymianek. Wlać 200ml bulionu i wino do warzyw i powrócić do piekarnika upiec przez kolejne 40 minut.
- Wyciągnij perliczkę z piekarnika, przełóż na talerz przepiórkę, przykryj folią, żeby była ciepła i pozostawić do odpoczynku. Włącz piekarnik do 200C termoobieg i upiec warzywa na kolejne 15 minut do miękkości.
- Wyjąć warzywa łyżką cedzakową i przenieść na talerz gdzie odpoczywa perliczka. Zmieszać 2 łyżeczki masła i mąki małej miski do utworzenia gładkiej pasty. Umieścić brytfannie ze wszystkimi sokami gotowania oraz wszelkie soki, spoczywających w brytfannie. Ubij pastę z galaretką z czerwonej porzeczki i sokami z pieczenia aż do rozpuszczenia, następnie dodać pozostałą część bulionu i dodatkowe przyprawy, jeśli chcesz. Podgrzewać kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Perliczka z musztardą i cytryną
- 1 perliczka(Około 1 ½ kg)
- 1 cytryna
- 2 łyżki ziarnistej gorczycy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 duże marchewki
- 750g pieczonych ziemniaków
- 3-4 dużych porów
- 300ml białego wina
- 8 cienkich plasterkach plastry boczku
- Rozgrzać piekarnik do 180 ° C termoobieg. Natrzyj perliczki solą i pieprzem, ułóż ją w brytfankę i wstaw do piekarnika. Drobno zetrzeć skórkę z cytryny i drapać do dużej miski. Dodać musztardę i olej i dobrze wymieszać. Zmieszaną połowę cytryny i umieścić wewnątrz perliczki.
- W międzyczasie obrać marchewkę i ziemniaki, a następnie pokroić na grube kawałki. Ciąć pory na 3-4 cm kawałki, w zależności od ich długości. Dodaj wszystkie warzywa do miski z olejem i musztardą, i dobrze wymieszać.
- Gdy perliczki pieką się od 30 minut, dodać warzywa wokół ptaka, posypać odrobiną soli i powrócić do piekarnika na kolejne 45 minut.
- Podlać winem wokół ptaka i nad warzywami i umieścić boczek na perliczce. Włożyć do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aż boczek jest chrupiący i warzywa będą miękkie.
Perliczka z rozmarynu w czerwonym winie z grzybami (wg. przepisu Gordona Ramsay)
Składniki
- 30g suszone borowiki
- 60g grube kawałki boczku
- 200g szalotki, obrane, opuścił cały
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1,1 kg perliczki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 750ml butelka czerwonego wina
- Kilka gałązek świeżego rozmarynu
- Ustaw kuchenkę na gaz 5 lub 190 ° C. Namoczyć grzyby w filiżance gorącej wodzy przez 10 minut.
- Smażyć boczek w dużej patelni przez kilka minut, aż się zarumieni. Następnie dodaj szalotki i dusić przez kilka minut.
- Doprawić perliczki, posypać mąką i dodać do naczynia piersią strony w dół. Piec przez 10 minut, po zwrotnym potrzebne do brązowej skóry.
- Wlać wino i dodać gałązki rozmarynu i napięte grzyby. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, a następnie gotować w piekarniku przez 1 godzinę. Zdjąć pokrywę i piec przez kolejne 30 minut. Podnieść ptaka na talerzu porcję. Przykryć folią. Do garnka wlać soki z brytfanki, gotować z dodatkiem zaklepki na sos, zwiększyć ogień i gotować, aż płyn się zredukuje. Wytnij perliczkę na 4 porcje, podawać z sosem z czerwonego wina i szalotki.
Perliczka nadziewana szynką wolno dojrzewającą z mascarpone i tymiankiem
Składniki
- 4 piersi perliczki
- Mascarpone 150 g
- Tymianek 4 gałązek posiekane
- Skórka z cytryny i sok z 1 cytryny
- Szynka wolno dojrzewająca 4 plastry
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Zakwas 2 kromki chleba
- Szczypiorek jeden mały, drobno posiekan
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Wymieszać mascarpone, tymianek, skórkę z cytryny i sok i trochę przypraw.
Rozkrój piersi tak aby można ją było nafaszerować od środka, wymieszaj łyżkę mieszanki przypraw z mascarpone i plasterek szynki, a następnie umieścić go w tej wnęce.
Rozgrzać na patelni masło, następnie dodać oliwy i położyć piersi perliczki od strony skóry i smażyć około 2 min aż skórka się zarumieni.
Odsączyć nadmiar tłuszczu z patelni, a następnie podwinąć kromkę chleba pod każdym kawałku perliczek. Przenieść patelnię do piekarnika i piec przez 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 4 minuty.
Stopić pozostały Mascarpone w garnku i zalać perliczki.
Wykończenie z odrobiną posiekanej mięty na górze.
zobacz również:
- Jak przyrządzić soczystego indyka – różne przepisy
- Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne
- Dania z krewetk – proste i szybkie przepisy
- Kuchnia śląska: tradycyjne potrawy i przepisy