Penne z orzechowo-słonecznikowym pesto

27 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Od chwili kiedy pierwszy raz spróbowałam Pesto uznaje go za najgenialniejszy sos do makaronu. Doskonały na letnie upały. Zdecydowanie wole czerwone Pesto od zielonego.

Czas : 30 minut

Składniki :

1/4 szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki orzechów włoskich
¼ szklanki łuskanych ziaren solonych słonecznika
½ szklanki suszonych pomidorów w oleju
szczypta soli
pieprz mielony
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki pasty pomidorowej ( najlepiej włoski przecier pomidorowy – jest słodszy od naszych )
25 dag makaronu Penne

Utrzeć na miazgę orzechy, słonecznik, suszone pomidory pastę pomidorową dodając w trakcie ucierania oliwę (ręcznie w moździerzu lub blenderem). Kiedy masa uzyska odpowiednią gładkość doprawić solą, cukrem i pieprzem.Ugotować makaron al dente. Odcedzić. Po chwili dodać Pesto. Dokładnie wymieszać tak by makaron był dokładnie oblepiony sosem. Podawać bezpośrednio po zrobieniu.




FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...