Peklowany schab pieczony

30 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 łyżki soli peklowej Prymat
łyżka soli kuchennej
2 dkg cukru
liście laurowe Prymat
ziele angielskie Prymat
goździki Prymat
czosnek Prymat
1 l wody

Mięso:

4 kg mięsa w sporych kawałkach, np. schab karkowy

Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Do gorącej wrzucić sól peklową, kuchenną i cukier. Dobrze rozpuścić. Mięso natrzeć czosnkiem i wybranymi ziołami. Schłodzoną do temperatury pokojowej wodę wlać na dno miski. Układamy mięso i zalewamy całość resztą wody. Woda musi przykrywać całą powierzchnię mięsa.

Miskę wstawiamy do lodówki na 4 dni. Jeśli kawałki są nieduże – ok. 1 kg, wystarczą 3 dni. Co drugi dzień wyjmujemy, obracamy mięso i sprawdzamy, czy jest szczelnie przykryte wodą. Jeśli nie – dolewamy nieco dobrze osolonej i wystudzonej wody.
Po 4 dniach mięso wyjmujemy. Osączamy z solanki i pieczemy. W zależności od wielkości poszczególnych kawałków – tyle czasu, ile zwykle na to przeznaczamy.

źródło: www.prymat.pl

Zobacz również:

  1. Schab gotowany z chrznnem Wasabi
  2. Schab pieczony w warzywach i mleku
  3. Schab z kurnej chaty
  4. Ziemniaki pieczone w rękawie
  5. Pieczeń wieprzowa z jabłkami i galaretką