Peklowany schab pieczony | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Peklowany schab pieczony

30 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

2 łyżki soli peklowej Prymat
łyżka soli kuchennej
2 dkg cukru
liście laurowe Prymat
ziele angielskie Prymat
goździki Prymat
czosnek Prymat
1 l wody

Mięso:

4 kg mięsa w sporych kawałkach, np. schab karkowy

Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Do gorącej wrzucić sól peklową, kuchenną i cukier. Dobrze rozpuścić. Mięso natrzeć czosnkiem i wybranymi ziołami. Schłodzoną do temperatury pokojowej wodę wlać na dno miski. Układamy mięso i zalewamy całość resztą wody. Woda musi przykrywać całą powierzchnię mięsa.

Miskę wstawiamy do lodówki na 4 dni. Jeśli kawałki są nieduże – ok. 1 kg, wystarczą 3 dni. Co drugi dzień wyjmujemy, obracamy mięso i sprawdzamy, czy jest szczelnie przykryte wodą. Jeśli nie – dolewamy nieco dobrze osolonej i wystudzonej wody.
Po 4 dniach mięso wyjmujemy. Osączamy z solanki i pieczemy. W zależności od wielkości poszczególnych kawałków – tyle czasu, ile zwykle na to przeznaczamy.

źródło: www.prymat.pl

Zobacz również:

  1. Schab gotowany z chrznnem Wasabi
  2. Schab pieczony w warzywach i mleku
  3. Schab z kurnej chaty
  4. Ziemniaki pieczone w rękawie
  5. Pieczeń wieprzowa z jabłkami i galaretką



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...