Paprykarz z kurczaka

31 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki

*  1 kurczak (1,20 kg),
* 3 łyżki smalcu,
* 4 cebule (30 dag),
*  2 zielone papryki (40 dag),
*  4 pomidory (35 dag ),
* 1 łyżeczka przyprawy KUCHAREK na lato,
* 1 łyżeczka słodkiej papryki Prymat,
* 1 szklanka kwaśnej śmietany 22-procebtowej,
* 1 łyżeczka mąki,
* sól,
* pieprz czarny mielony Prymat



Sposób przygotowania

Kurczaka sprawić, umyć i i podzielić na 8 części. Cebule obrać, drobno pokroić, przyrumienić na jasnozłoty kolor. Kawałki kurczaka obsmażyć. Zdjąć z ognia, wsypać paprykę, przyprawę KUCHAREK na lato, wlać ¼ szklanki wody, i dusić do miękkości pod przykryciem, podlewając w razie potrzeby wodą. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w półkrążki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić. Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodać paprykę i pomidory. Gdy mięso będzie całkowicie miękkie dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

www.kucharek.pl