Papryka z warzywami i tuńczykiem

3 kwietnia 2012, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym,

3-4 papryki,

2 średnie pomidory,

1 zielony ogórek,

1 cebulka dymka,

1 pęczek pietruszki,

1 pęczek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,

1 jajko,

1 łyżka startego żółtego sera,np.goudy,

1 szklanka bulionu warzywnego,może być z kostki,

2 lyżki ketchupu,

1 pojemnik kwaśnej śmietany 150 ml.

sól i pieprz.

Przyrządzenie: Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Paprykę dokładnie umyć,odkroić płasko część tuż przy ogonku i oczyścić środek.Odkrojone góry pokroić w kostkę, przydadzą się do sosu. Pomidory sparzyć,obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórek obrać i też pokroić w drobną kostkę. Zieleninę i cebulkę posiekać.

Tuńczyka, pomidory, ogórek i zioła wsypać do miski, dodać jajko, tarty ser, wymieszać.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą napełnić papryki. Włożyć do naczynia żaroodpornego.połączyć rosół z ketchupem, roztrzepać,dodać do tego pokrojoną w kostkę paprykę i wlać do naczynia z paprykami.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni i dusić papryki ok.30 – 40 min. Papryki wyjąć, odstawić w cieple miejsce. Do powstałego podczas duszenia sosu po paprykach wlać śmietankę i energicznymi ruchami połączyć z sosem. Zagotować całość. Doprawić do smaku. Paprykę podawać z sosem.Ozdobić zielenią.

Idealne danie na wiosenny obiad lub przyjęcie w gronie znajomych.

file1333440508



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...