Papryka z warzywami i tuńczykiem

3 kwietnia 2012, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym,

3-4 papryki,

2 średnie pomidory,

1 zielony ogórek,

1 cebulka dymka,

1 pęczek pietruszki,

1 pęczek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,

1 jajko,

1 łyżka startego żółtego sera,np.goudy,

1 szklanka bulionu warzywnego,może być z kostki,

2 lyżki ketchupu,

1 pojemnik kwaśnej śmietany 150 ml.

sól i pieprz.

Przyrządzenie: Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Paprykę dokładnie umyć,odkroić płasko część tuż przy ogonku i oczyścić środek.Odkrojone góry pokroić w kostkę, przydadzą się do sosu. Pomidory sparzyć,obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórek obrać i też pokroić w drobną kostkę. Zieleninę i cebulkę posiekać.

Tuńczyka, pomidory, ogórek i zioła wsypać do miski, dodać jajko, tarty ser, wymieszać.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą napełnić papryki. Włożyć do naczynia żaroodpornego.połączyć rosół z ketchupem, roztrzepać,dodać do tego pokrojoną w kostkę paprykę i wlać do naczynia z paprykami.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni i dusić papryki ok.30 – 40 min. Papryki wyjąć, odstawić w cieple miejsce. Do powstałego podczas duszenia sosu po paprykach wlać śmietankę i energicznymi ruchami połączyć z sosem. Zagotować całość. Doprawić do smaku. Paprykę podawać z sosem.Ozdobić zielenią.

Idealne danie na wiosenny obiad lub przyjęcie w gronie znajomych.

file1333440508



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz