Papryka z warzywami i tuńczykiem
składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
3-4 papryki,
2 średnie pomidory,
1 zielony ogórek,
1 cebulka dymka,
1 pęczek pietruszki,
1 pęczek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
1 jajko,
1 łyżka startego żółtego sera,np.goudy,
1 szklanka bulionu warzywnego,może być z kostki,
2 lyżki ketchupu,
1 pojemnik kwaśnej śmietany 150 ml.
sól i pieprz.
Przyrządzenie: Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Paprykę dokładnie umyć,odkroić płasko część tuż przy ogonku i oczyścić środek.Odkrojone góry pokroić w kostkę, przydadzą się do sosu. Pomidory sparzyć,obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórek obrać i też pokroić w drobną kostkę. Zieleninę i cebulkę posiekać.
Tuńczyka, pomidory, ogórek i zioła wsypać do miski, dodać jajko, tarty ser, wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą napełnić papryki. Włożyć do naczynia żaroodpornego.połączyć rosół z ketchupem, roztrzepać,dodać do tego pokrojoną w kostkę paprykę i wlać do naczynia z paprykami.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i dusić papryki ok.30 – 40 min. Papryki wyjąć, odstawić w cieple miejsce. Do powstałego podczas duszenia sosu po paprykach wlać śmietankę i energicznymi ruchami połączyć z sosem. Zagotować całość. Doprawić do smaku. Paprykę podawać z sosem.Ozdobić zielenią.
Idealne danie na wiosenny obiad lub przyjęcie w gronie znajomych.