Papryka faszerowana ryżem

26 marca 2012, dodał: czarodziejkazksiezyca
Artykuł zewnętrzny

Idealne rozwiązanie na imprezę urodzinową, domówkę itp. Szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu potrawa. Danie, choć składa się z niewielu składników, jest przesycone smakiem, pachnące i bardzo aromatyczne. Inspirowane jest kuchnią bliskiego wschodu.

Składniki, 2 – 4 porcje:

• 100 g ryżu basmati (1 woreczek)
• 1 bardzo duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• oliwa z oliwek extra virgin
• 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
• 5 łyżek orzeszków pinii
• przyprawy: po 1 łyżeczce cynamonu, kardamonu, wędzonej papryki w proszku (lub zwykłej słodkiej papryki), 6 ziarenek kardamonu w całości
• pęczek koperku, posiekanego
• 70 g sera feta, pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne ze środka. Wnętrze posmarować oliwą z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, zeszklić cebulę na małym ogniu przez około 7 minut, dodać orzeszki pinii i lekko zrumienić.
Dodać przyprawy i smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać ugotowany ryż, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać z koperkiem, odstawić z ognia i delikatnie połączyć z serem feta.
Włożyć nadzienie w połówki papryk, każdą polać 3 łyżeczkami oliwy z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez 40 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez 5 minut.