Panna cotta na mleczku kokosowym

1 kwietnia 2023, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Klasyczny włoski deser podawany jest w wielu smakach. W oryginale  baza to śmietanka. U mnie bazą jest mleko kokosowe.

Czas: 10 minut + 3 godziny zastyganie

Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego

2 płaskie łyżeczki żelatyny plus 50 ml wody ciepłej

3 łyżeczki cukru

laska wanilii

1 szklanka malin

Namoczyć żelatynę w wodzie. Zagotować mleko kokosowe z cukrem i wanilią. Rozpuścić w nim żelatynę. Przelać do 2 małych okrągłych miseczek. Ostudzić i wstawić do lodówki.

Odłożyć kilka malin do dekoracji. Resztę pognieść i rozgotować na papkę (jeśli maliny są kwaśne to dosłodzić) – przetrzeć przez sito.

Zastygnięte mleczko kokosowe wyjąć z miseczek, ułożyć dnem do góry, polać sosem malinowym. Dekorować pozostałymi malinami i listkami mięty.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...