Panna cotta na mleczku kokosowym
Artykuł zewnętrzny
Klasyczny włoski deser podawany jest w wielu smakach. W oryginale baza to śmietanka. U mnie bazą jest mleko kokosowe.
Czas: 10 minut + 3 godziny zastyganie
Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego
2 płaskie łyżeczki żelatyny plus 50 ml wody ciepłej
3 łyżeczki cukru
laska wanilii
1 szklanka malin
Namoczyć żelatynę w wodzie. Zagotować mleko kokosowe z cukrem i wanilią. Rozpuścić w nim żelatynę. Przelać do 2 małych okrągłych miseczek. Ostudzić i wstawić do lodówki.
Odłożyć kilka malin do dekoracji. Resztę pognieść i rozgotować na papkę (jeśli maliny są kwaśne to dosłodzić) – przetrzeć przez sito.
Zastygnięte mleczko kokosowe wyjąć z miseczek, ułożyć dnem do góry, polać sosem malinowym. Dekorować pozostałymi malinami i listkami mięty.