Panna cotta na mleczku kokosowym

1 kwietnia 2023, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Klasyczny włoski deser podawany jest w wielu smakach. W oryginale  baza to śmietanka. U mnie bazą jest mleko kokosowe.

Czas: 10 minut + 3 godziny zastyganie

Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego

2 płaskie łyżeczki żelatyny plus 50 ml wody ciepłej

3 łyżeczki cukru

laska wanilii

1 szklanka malin

Namoczyć żelatynę w wodzie. Zagotować mleko kokosowe z cukrem i wanilią. Rozpuścić w nim żelatynę. Przelać do 2 małych okrągłych miseczek. Ostudzić i wstawić do lodówki.

Odłożyć kilka malin do dekoracji. Resztę pognieść i rozgotować na papkę (jeśli maliny są kwaśne to dosłodzić) – przetrzeć przez sito.

Zastygnięte mleczko kokosowe wyjąć z miseczek, ułożyć dnem do góry, polać sosem malinowym. Dekorować pozostałymi malinami i listkami mięty.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.