Panna cotta na mleczku kokosowym

1 kwietnia 2023, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Klasyczny włoski deser podawany jest w wielu smakach. W oryginale  baza to śmietanka. U mnie bazą jest mleko kokosowe.

Czas: 10 minut + 3 godziny zastyganie

Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego

2 płaskie łyżeczki żelatyny plus 50 ml wody ciepłej

3 łyżeczki cukru

laska wanilii

1 szklanka malin

Namoczyć żelatynę w wodzie. Zagotować mleko kokosowe z cukrem i wanilią. Rozpuścić w nim żelatynę. Przelać do 2 małych okrągłych miseczek. Ostudzić i wstawić do lodówki.

Odłożyć kilka malin do dekoracji. Resztę pognieść i rozgotować na papkę (jeśli maliny są kwaśne to dosłodzić) – przetrzeć przez sito.

Zastygnięte mleczko kokosowe wyjąć z miseczek, ułożyć dnem do góry, polać sosem malinowym. Dekorować pozostałymi malinami i listkami mięty.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Polecane strony w sieci
Ja polecam strony z ciekawostkami historycznymi, np. historykon.pl
Samodzielne matki- 20 proc. wszystk…
To powinno dać części facetów do myślenia, że nie potrafią w większości funkcjonować...
Jak usunąć makijaż permanentny?
Przecież można zamalować go makijażem w innym stylu...
Jak nabrać pewności siebie
Czasem warto brać przykład nawet z facetów jak widać:D