Palarnia kawy – czym jest i jak działa

17 września 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Palarnia kawy jest miejscem, gdzie wytwarza się produkt, który następnie trafia do naszych domów. Niektórzy twierdzą, że palarnia kawy jest sercem produkcji napoju, jakim jest kawa. Jak jednak ten proces wygląda od „kuchni”? Tego i innych ciekawostek dowiesz się z tego poradnika.

ziarna kawy

Przygotowanie

Cały proces zaczyna się na plantacjach. Owoce kawy zbierane są ręcznie, w późniejszych etapach będą z nich pozyskiwane ziarna kawy. Ziarna kawy pozyskuje się za pomocą dwóch metod:

  • metoda mokra — za pomocą wody,
  • metoda sucha — poprzez wysuszanie.

Ziarna następnie są pakowane i wysyłane do palarni, gdzie będą poddawane dalszej obróbce.

Ciekawostką jest, że wiele plantacji nie decyduje się na zbiór ziaren za pomocą narzędzi czy maszyn, tylko jak za dawnych czasów, ziarna zbierane są ręcznie, przez osoby do tego przeznaczone. Nie jest to łatwe zajęcie, ale jest stosowane niezmiennie od setek lat przez plantatorów. Ręczny zbiór zapewnia również jak najlepszą selekcję ziaren.

ziarna kawy

Sposób działania palarni kawy

Każda palarnia kawy stawia sobie za zadanie wyciągnięcie z ziaren tego co w nich najlepsze. Mowa tutaj o wspaniałym smaku oraz aromacie.

Ziarenka kawy, przywożone do palarni są w stanie surowym, następnie umieszcza się je w specjalnym piecu, gdzie pod wpływem odpowiedniej temperatury są poddawane procesowi palenia. Proces trwa zazwyczaj od kilku do kilkunastu minut w temperaturze oscylującej w około 250 stopni Celsjusza. Mistrz palenia kawy, ma za zadanie systematycznie sprawdzać jak przebiega cały proces, oraz kiedy należy wyjąć ziarna z pieca. Każda palarnia kawy posiada specjalistyczne piece. Dzięki ich odpowiednim parametrom uzyskuje się pożądany efekt.

Sam proces palenia jest najważniejszy, bo to właśnie podczas palenia ziarna uzyskują swój charakterystyczny aromat, goryczkę oraz kwasowość. Mistrz palenia musi być osobą kompetentną w tym co robi, gdyż jego wiedza i doświadczenie jest kluczowe.

Świeżo zebrane, surowe ziarna kawy mają charakterystyczny ziemisty zapach oraz posiadają one w sobie kilkanaście związków aromatycznych i smakowych, natomiast kawa po przebyciu procesu palenia posiada takich związków około 700! 

Ciekawostka — każdy rodzaj ziaren kawy wymaga innego traktowania, zatem niektóre osiągną lepszy smak i aromat w innych temperaturach i czasach palenia jak te opisane.

Chłodzenie oraz pakowanie

Jest to kolejny etap całego procesu palenia kawy. Ziarna po wyjęciu z pieca mają bardzo wysoką temperaturę, nie wolno dopuszczać, aby stygły samodzielnie, gdyż po pewnym czasie nie nadawałyby się do spożycia. Ziarna wysypuje się na specjalistyczną chłodzoną tacę, gdzie pod wpływem przepływającego powietrza następuje proces ich schładzania.

Świeżo palona kawa — odgazowywanie

Jest to kolejny etap w całym procesie chłodzenia i pakowania. Świeżo palona kawa musi stracić dwutlenek węgla, który się w niej znajduje. Aby tak się stało, ziarna kawy poddawane są odgazowywaniu w specjalnych koszach, które charakteryzują się tym, że są bardzo przewiewne. Ten proces zapewnia znaczną utratę dwutlenku węgla, lecz nie jest on usuwany w 100%.

Następnie kawa pakowana jest w specjalne opakowania, które pozwalają zachować wspaniały aromat świeżo palonej kawy. Profesjonalne palarnie stosują opakowania, które dają możliwość wypuszczania nadmiaru dwutlenku węgla, jednak jednocześnie nie pozwalają powietrzu dostać się do środka. Dzięki temu kawa zachowa swój smak i aromat na długi czas.

Kawa w Twojej kuchni

Po całym opisanym procesie palarnia kawy kończy swoją pracę i gotowy produkt trafia do Twojej kuchni. Świeżo palona kawa jest wspaniałą alternatywą dla zwykłej kawy kupowanej w sklepach. Kawę wypala się kilka dni przed tym jak trafia do Twojej kuchni więc masz pewność, że kupujesz bardzo świeży produkt. Kolejnym plusem jest pewność, że taka kawa będzie posiadała wybitny smak oraz aromat, a taką kawę chyba lubi każdy.

Warto spróbować wielu rodzajów palonej kawy, każda może mieć inny smak oraz aromat, ze względu na swoje pochodzenie czy rodzaj uprawy. Dzięki temu być może znajdziesz idealną dla siebie. Nie ważne czy jesteś koneserem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z paloną kawą. Po prostu wypróbuj jej różnych rodzajów.

Co wpływa na jakość kawy

Wpływ na wspaniały smak oraz aromat ma wiele czynników, pomijając już ręczny zbiór, który charakteryzuje najbardziej wyselekcjonowane rodzaje kawy oraz najlepsze plantacje. Inne czynniki wpływające na jakość ziaren kawy to:

  • pochodzenie,
  • jakość gleby,
  • położenie plantacji,
  • stopień nasłonecznienia,
  • stopień natężenia deszczów,
  • inne czynniki środowiskowe.

To, że najlepsza kawa zbierana jest ręcznie, już wiemy. Duży wpływ na jakość kawy ma jej świeżość. Za najlepszą kawę uznaje się taką, która powstała z ziaren wypalonych w krótkim czasie od zbioru. Wielu producentów umieszcza datę wypalenia na opakowaniu, dlatego warto na nią zwracać uwagę. Pozwoli to w szybki sposób nam ocenić, z jakim produktem mamy do czynienia.

proces przygotowywania ziaren

Skąd pochodzą najlepsze gatunki kawy

Nie jest tajemnicą, że kawa uprawiana jest w odległych od Polski krajach. Najlepsze gatunki pochodzą z tzw. pasma kawowego. Oplata on równik i rozciąga się między zwrotnikiem Raka, a Koziorożca. Pasmo obejmuje kraje Afryki Zachodniej oraz środkowo zachodniej, Ameryki Południowej, a także Indonezję i Indie.

W zależności od tego skąd pochodzi kawa, będzie charakteryzowała się ona innymi walorami smakowymi i aromatycznymi.

Najlepsza kawa ziarnista – „Speciality Coffee”

Tytuł ten przyznawany jest przez światowych ekspertów dla najlepszych kaw na świecie. Maksymalna nota to 100 punktów. Do segmentu Speciality kwalifikują się jedynie te kawy, które przekroczą próg 80 punktów. Co ciekawe, jedynie 5% kaw produkowanych na świecie może pochwalić się tytułem Speciality. Reszta, czyli 95% kaw uznawana jest jako przemysłowe, uprawiane na dużych plantacjach.

Kawy posiadające tytuł „Speciality Coffee”, zazwyczaj pochodzą z małych plantacji, które charakteryzują się idealnymi warunkami atmosferycznymi do uprawy kawowca, oraz starannością w zbiorach.

Podsumowanie

Jeżeli masz zamiar zostać koneserem kaw, lub chcesz po prostu wypróbować nowych smaków, po przeczytaniu tego artykułu będzie to dla ciebie prostsze. Pamiętaj, żeby wybierać dobre kawy, wywodzące się z dobrych plantacji i palarni.

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Może nie jest to idealnie zdrowy nawyk, ale bardzo wielu z nas tak już po prostu ma i to się raczej nie zmieni.

Zmienić za to może się jakość wypijanej przez nas kawy. Ze zwykłej sklepowej, która posiada w sobie zaledwie ułamek aromatu i smaku prawdziwej kawy, warto sięgnąć po paloną, która zapewni dużo lepsze doznania.

Na rynku znaleźć możesz wiele sklepów jak i samych palarni posiadających sklepy autorskie, które oferują wspaniałą paloną kawę najwyższej jakości. Nie czekaj i wypróbuj palonej kawy już teraz!

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz