Pączki – prosty przepis na pączki z nadzieniem
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
30 g świeżych drożdży
4 żółtka
60 g cukru
60 g masła
szczypta soli
2 łyżki rumu lub wódki
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzej, a masło rozpuść wcześniej w rondelku. Zostaw do przestudzenia.
Łyżkę mąki, cukru i 3 łyżki ciepłego mleka, a także 30 g drożdży połącz ze sobą. Dobrze wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na około 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i dobrze się spienić. Jeżeli tak się nie stanie, poczekaj jeszcze 10 minut.
W dużej misce umieść resztę mąki, szczyptę soli, cztery żółtka i roztopione, wystudzone masło, a także resztę cukru. Wlej resztę mleka i powstały zaczyn. Dodaj odrobinę alkoholu, aby pączki nie wsiąkały tłuszczu.
Wyrób ciasto tak, by było jednolite ale lepkie i luźne jednocześnie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na minimum godzinę (można wspomóc się piekarnikiem nagrzanym do 40 stopni).
Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj pączki.
Do średniej wielkości garnka wlej olej. Dobrze go nagrzej (minimum 175 stopni) i kładź po kilka pączków (w zależności od wielkości garnka). Smaż je z każdej strony przez około 2-3 minuty. Każdą partię wyłóż na kratkę bądź ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Osobiście nadziewam pączki za pomocą szprycy cukierniczej, po usmażeniu. Można je nadziać przed, aczkolwiek tej metody jeszcze nie próbowałam.