Owoce z grilla z cynamonowym sosem jogurtowym
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki do marynaty:
60 ml (1/4 szklanki) roztopionego masła
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka. miodu lub brązowego cukru
odrobina gałki muszkatołowej
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka. miodu lub brązowego cukru
odrobina gałki muszkatołowej
Składniki do sosu:
250 ml (1 szklanka) zwykłego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
2 łyżeczki. brązowego cukru
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
posiekana świeża mięta
2 łyżeczki. brązowego cukru
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
posiekana świeża mięta
Pozostałe składniki:
owoce według uznania i możliwości (proponuję: kiwi, jabłka, brzoskwinie, mango, papaję, banany, ananasa, gruszki i karambola)
pół kieliszka rumu
pół kieliszka rumu
Przygotowanie:
Nasmarować olejem grill, zapobiegając przywieraniu. Pociąć owoce na duże plastry lub kliny. Posmarować marynatą. Piec (grillować) owoce na małym ogniu, ale nie bezpośrednio nad płomieniem, obracając od czasu do czasu. Czas pieczenia jest dość krótki, ok. 5 min. (owoce nie powinny się rozpadać). Owoce z grilla można serwować samodzielnie lub z sosem jogurtowym. Przed podaniem można skropić odrobiną rumu. Aby wykonać sos, należy połączyć wszystkie składniki i do czasu podania przechowywać w lodówce. Ozdobić miętą.
Bon apetit!
Bon apetit!