Oryginalne przepisy na nalewki dla zdrowia – szybkie i nietypowe
Nalewki to jeden z najstarszych szlachetnych alkoholi jakie były spożywane w naszym kraju. Od początku zdobyły duże uznanie i pojawiały się zarówno w szlacheckich dworach oraz klasztornych piwnicach, jak i w wiejskich chatach. Ze względu na wyśmienity smak, do dziś nie straciły na popularności, a przepisów na ich wykonanie istnieje niezliczoną ilość. Jesień to idealna pora na przyrządzenie pysznych domowych nalewek, którymi możemy raczyć się w okresie zimowym.
Wśród lekko przebarwiających się liści pobłyskują ciemne i lśniące korale derenia, pysznią się grona jarzębiny, Kuleczki tarniny chowają się wśród kłujących gałęzi. Ze wszystkich tych cennych darów możemy zrobić nie tylko wyborne, ale także zdrowe nalewki. Bo jesienne owoce są skarbnicą prozdrowotnych witamin i mikroelementów. Domowe nalewki mogą okazać się lekarstwem na przeziębienie i inne schorzenia. Odpowiedni dobór owoców, ziół oraz wódki smakuje i również leczy. Nalewki działają nie tylko leczniczo, ale także rozgrzewająco. Kieliszek dobrej nalewki sprawdzi się idealnie podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Owocowe trunki na bazie alkoholu można również dodać do ciast i innych deserów. Najważniejszą zasadą pozwalającą uzyskać dobrą nalewkę, jest zachowanie odpowiednich proporcji składników oraz przestrzeganie czasu, który jest potrzebny na połączenie się smaków. Dlatego też przygotowanie nalewki wymaga nieco doświadczenia i praktyki.
Nalewka z gruszek
Składniki:
– 2 kilogramy gruszek
– 500 g cukru
– 1 litr spirytusu
– 10 sztuk goździków
Przygotowanie:
Gruszki dokładnie obrać ze skórki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki i zasypać cukrem. Po 3-4 dniach zlać syrop z owoców i zalać spirytusem. Dodać goździki. Odstawić przynajmniej na 3-4 miesiące. Gotową nalewkę z gruszek zlać do butelek.
Nalewka śliwkowa
Składniki:
– 1 kilogram śliwek węgierek
– 2 szklanki wódki
– 2 szklanki spirytusu
– 2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Owoce włożyć do słoja, zalać wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i zostawić w ciemnym i ciepłym miejscu na 5 tygodni. Co 2-3 dni potrząsać naczyniem, by przemieszać jego zawartość. Następnie dodać cukier, mocno potrząsnąć i odstawić na miesiąc. Po tym czasie odcedzić, przelać do butelek, zakorkować i odstawić na minimum 4 miesiące.
Nalewka z pigwy
Składniki:
– 2 kg owoców pigwy
– 1 kg cukru (lub trochę mniej, jeśli chcemy bardziej wytrawnej nalewki)
– 1 l wódki lub spirytusu 70% (zależy od tego, jak mocną nalewkę chcemy)
Przygotowanie:
Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokrojone lub starte owoce wrzucić do gąsiora lub dużego szklanego słoja, zasypać cukrem. Dokładne proporcje zależą od upodobań smakowych. Zamknąć słój i odstawić na tydzień. Codziennie potrząsać słojem, żeby cukier się rozpuścił. Gdy pigwa puści sok, zlać go i wymieszać z wódką lub spirytusem. Przelać do butelek i odstawić na kilka miesięcy.
Nalewka z rokitnika
Składniki:
– 1 kg owoców rokitnika
– 1 kg cukru
– 1 1/2 l spirytusu 80%
Przygotowanie:
Przebrać owoce i usunąć z nich listki oraz gałązki. Umyć rokitnik, a następnie delikatnie go osuszyć. Wrzucić owoce do 5-litrowego słoika i zasypać 1/2 kg cukru. Zalać je spirytusem i zamknąć słoik. Odstawić napój w ciepłe miejsce na 3-4 miesiące. Po upływie tego czasu przelać alkohol do innego naczynia. Zasypać owoce 1/2 kg cukru, przykryć je i odstawić na 2-3 tygodnie do czasu, aż cukier się rozpuści, a z rokitnika wydobędzie się sok. Odcedzić powstały syrop z owoców. Połączyć alkohol i syrop, zakręcić słoik, po czym odstawić nalewkę w chłodne i ciemne miejsce na 5-6 miesięcy. Alkohol powinien mieć rubinowy kolor.
Nalewka z derenia
Składniki:
– 0,5 kg dojrzałych owoców derenia
– 1 szklanka spirytusu 96% (250 ml)
– 1 szklanka wódki 40%
– od 30 do 50 dag cukru – warto najpierw sprawdzić, jak słodkie mamy owoce
Przygotowanie:
Umyć owoce, a następnie nakłuć je lub zmiażdżyć, by wypuściły więcej soku. Wrzucić całe do wyparzonego słoika – nie musimy drylować. Owoce zalać alkoholem i szczelnie zakręcić. Zamiast wódki i spirytusu 96% można użyć pół litra spirytusu nalewkowego 70%. Owoce pozostawić w słoiku w ciepłym miejscu na około miesiąc – co pewien czas potrząsając. Po upływie tego okresu przecedzić nalewkę. W jednym słoiku pozostawić sok z alkoholem, w drugim owoce. Owoce zasypać cukrem. Słój przykryć gazą i zostawić w ciepłym miejscu na kilka dni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po kilku dniach ponownie przecedzić owoce z syropem cukrowym. Można zrobić to przy użyciu gazy, aby wycisnąć cały pozostały sok z owoców. Przecedzony syrop wymieszać z alkoholem z wcześniejszego słoika i odstawić na tydzień, by nalewka się wyklarowała. Przesączyć alkohol przez filtr i odstawić na co najmniej 6 miesięcy.
Nalewka z owoców dzikiej róży
Składniki:
– pół kilograma owoców dzikiej róży
– 1 szklanka cukru
– 3/4 litra wódki
Przygotowanie:
Do słoika przesypać owoce dzikiej róży, zasypać je cukrem i zalać alkoholem. Odstawić naczynie w ciepłe miejsce i wstrząsać nim energicznie raz dziennie. Po tygodniu przesączyć płyn przez gazę i przelać do ciemnej butelki.
Nalewka z żurawiny
Składniki:
– 0,7-0,8 kg żurawiny
– 0,5 l wódki
– 0,25 l spirytusu nalewkowego
– 2,5 szklanki cukru
– 1 laska wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Żurawinę umyć, osuszyć i zamrozić. Po 2-3 dniach rozmrozić i zmiksować lub dość mocno rozdrobnić. Papkę zalać wódką i odstawić w słoju na ok 4-7 dni. Odcedzić na sicie wyłożonym gazą. Resztę owoców maksymalnie wycisnąć i dodać wyciśnięty sok do wcześniej otrzymanego. Sok podgrzać razem z cukrem i ziarnami wanilii. Starać się nie zagotować soku mieszając do rozpuszczenia cukru. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego syropu dolać spirytus, odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Zlać do butelek.
Nalewka z czarnego bzu
Składniki:
– 1 kg owoców czarnego bzu
– 1 litr spirytusu
– 0,5 litra wody
– 25 dag cukru
Przygotowanie:
Owoce czarnego bzu dokładnie umyć na sitku i odsączyć wodę, następnie wsypać je do słoja i zalać spirytusem. Naczynie pozostawić w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Po miesiącu zawartość przefiltrować przez bibułę filtracyjną, a do całości dolać przestudzony syrop, ugotowany z pół litra wody i ćwierć kilograma cukru. Po tygodniu zawartość ponownie przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka jest gotowa po ok. pół roku.
Nalewka z jarzębiny
Składniki:
– 1 kg jarzębiny
– 1 litr spirytusu
– 1 litr wody
– 500 g cukru
– sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Jarzębinę przebrać i umyć. Owoce, przed zalaniem alkoholem, dobrze jest sparzyć wrzątkiem – to pozbawia je nadmiernej goryczki. Sparzoną jarzębinę przełożyć do słoja, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać roztworem wody i spirytusu, który wcześniej sporządzamy (0,5 litra spirytusu i 0,5 litra wody). Słój zakręcić i odstawić na 3 tygodnie. Zlać napój, a owoce ponownie zalać taką samą proporcją wody i spirytusu. Odstawić w ciemne miejsce na kolejne 3 tygodnie. Nalewkę z jarzębiny przefiltrować przy pomocy kilkakrotnie złożonej gazy. Uzyskane roztwory połączyć ze sobą i rozlać do butelek. Jarzębinówka powinna leżakować około 6-8 tygodni.
Nalewka z kasztanów
Składniki:
– 5 dojrzałych jadalnych, ładnych kasztanów (najlepsze są świeże, proste z łupinek)
– 2 szklanki wódki
– suszone kwiaty kasztanowca (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umyć kasztany, sparzyć je wrzątkiem, posiekać na możliwie małe kawałki, rozgnieść kwiaty kasztanowca (pół garści). Wrzucić do czystego słoika, zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. W trakcie tych 14 dni potrząsać co jakiś czas słoikiem. Po 2 tygodniach przecedzić powstałą nalewkę i wlać do wyparzonej butelki, najlepiej ciemnej.
Nalewka żołędziowa
Składniki:
– świeże żołędzie
– 2,5 l wody
– 1,75 kg cukru
– soda oczyszczona
– 1 laska wanilii lub torebka cukru waniliowego
– 1 l spirytusu
Przygotowanie:
Zebrać świeże żołędzie, pozbawić je skorupek. Uprażyć na patelni na odrobinie oliw i zmielić. Zagotować dwa i pól litra wody. Zalać zmielone żołędzie i odstawić w przykrytym naczyniu na godzinę. Przefiltrować przez sitko. Dodać cukier, sodę i wanilię. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Powoli wymieszać z litrem spirytusu. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć. Przez sześć tygodni trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym.
Nalewka z orzechów włoskich
Składniki:
– 2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
– 3 łyżki miodu wielokwiatowego
– ½ l czystej wódki
Przygotowanie:
Orzechy przesypać do słoika, dodać miód, alkohol, zakręcić. Odstawić na minimum 2-3 miesiące. Co jakiś czas nalewkę wstrząsać. Po tym czasie nalewkę zlać- przelać przez sączek do butelek, odstawić jeszcze na minimum 1 miesiąc (można więcej).
Nalewka z orzechów laskowych
Składniki:
– 1 kg świeżych, wyłuskanych orzechów laskowych
– 3 l czystej wódki (60%/70%)
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka cukru
– 5 goździków
– szczypta cynamonu
– pokrojona w paseczki skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Przygotować duży słój lub mały gąsiorek, wyparzyć go i wysuszyć. Posiekać orzechy i przełożyć do słoja. Zalać orzechy wódką, zakorkować i odstawić na miesiąc w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Co kilka dni potrząsać słojem/gąsiorem. Wlać nalewkę do butelki i doprawić, orzechy wyrzucić. Zamknąć butelkę i odstawić na 2 tygodnie. Potrząsać słojem. Przefiltrować nalewkę przez papierowy filtr do kawy lub bezbarwną bibułkę. Zagotować wodę, wsypać cukier i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Zdjąć pianę. Nalewkę dokładnie wymieszać z gorącym syropem i ostudzić. Przelać całość do butelek i na pół roku odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
Nalewka imbirowa
Składniki:
– 20 dag świeżego imbiru
– 3-4 łyżki miodu
– 2 średniej wielkości cytryny
– ½ litra spirytusu
Przygotowanie:
Imbir umyć i obrać, cytrynę dokładnie umyć i wyparzyć oraz obrać. Z owoców wycisnąć sok, natomiast skórkę pozbawioną białych błonek pokroić na kawałki. Pokrojone składniki włożyć do dużego słoja, dodać miód oraz sok z cytryny i zalać spirytusem. Tak przygotowana mieszanka powinna postać ok. 3 miesiące. Nalewkę przefiltrować przez drobne sitko lub gazę i przelać do butelek i odstawić na kolejne dwa miesiące.
Nalewka z granatu
Składniki:
– 3 granaty (ok. 600 g ziaren)
– 0,5 litra wódki
– 0,5 litra spirytusu
– 1 szklanka wody
– 300 g cukru
– 3 cm laski wanilii
Przygotowanie:
Granaty obrać. Ziarna owoców zalać alkoholem, dodać cukier, wodę i laskę wanilii. Pozostawić na miesiąc w ciepłym i słonecznym miejscu. Codziennie potrząsać galonem, by cały cukier się rozpuścił. Po miesiącu przecedzić nalewkę i rozlać do butelek. Odstawić na minimum 4 miesiące.
zobacz również:
Nalewki z pigwy
Dzika róża – zastosowanie i różne przepisy na marmolady i nalewki
Ziołowe nalewki domowe najzdrowsze – różne przepisy!
Nalewki przepisy na pyszne nalewki jesienne z owoców