Na początku XXI wieku społeczeństwo nareszcie zaczęło zwracać uwagę na jedno z pierwszych zbóż w historii, przodka współczesnej pszenicy, którego historia liczy ponad 10 tysięcy lat. To wspaniałe ziarno, niemal całkiem zapomniane, nie wytrzymało konkurencji pszenicy, która jest bardziej urodzajna i łatwiejsza w uprawie. Jednak, jeśli chodzi o korzyści zdrowotne, to właśnie orkisz znacznie przewyższa wszystkie, współczesne odmiany pszenicy.
Główną zaletą orkiszu, przed pszenicą i innymi ziarnami, jest wysoka zawartość białka i aż 18 aminokwasów. Zatem, zboże to może stać się niemal pełnowartościowym zamiennikiem dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Kolejną, niezwykłą właściwością orkiszu jest ogromna ilość błonnika, co oznacza, że jest on sycący i pozwala zaspokoić głód na długi czas. Dodatkowo, dostarcza energii, reguluje pracę jelit i przyczynia się do lepszego przyswajania składników odżywczych z pożywienia, co z kolei oznacza także podwyższenie odporności organizmu, normalizację tła hormonalnego oraz zwiększenie odporności na stres.
Jeśli mowa o witaminach i mikroelementach, w orkiszu występują witaminy grupy B ( B1, B2, B6, B12 ), E oraz PP. W zbożu tym znajdują się znacznie większe ilości magnezu, cynku, żelaza, wapnia, fosforu, selenu, miedzi i potasu, niż w dzisiejszych odmianach pszenicy. Przy tym, orkisz jest zaskakująco niskokaloryczny, tak więc śmiało można go spożywać przy każdym rodzaju diety.
Dania z orkiszu z pewnością powinny znaleźć się w diecie ludzi, cierpiących z powodu podwyższonego cholesterolu i cukru we krwi. Dzięki swojemu unikalnemu składowi orkisz stymuluje usuwanie nadmiaru cholesterolu z organizmu i normalizuje poziom cukru. W rezultacie, zwiększa się wytrzymałość i elastyczność naczyń krwionośnych, praca serca poprawia się, ryzyko cukrzycy spada, zmniejszają się złogi tłuszczu, a toksyny są sprawniej usuwane z organizmu.
Orkisz stymuluje wzrost mięśni i innych tkanek, a także wzmacnia tkankę kostną. Dlatego ziarno to jest niezbędnym elementem w diecie dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także osób, narażonych na obciążenia psychiczne i fizyczne.
Trudno uwierzyć, że takie niepozorne zboże, posiada tak wiele dobroczynnych właściwości. Należy tylko pamiętać, aby spożywać orkisz, wyłącznie pełnoziarnisty, z pełnego przemiału. W sprzedaży dostępny jest także orkisz do błyskawicznego sporządzenia, niemal pozbawiony wszelkich wartości odżywczych.
Jak przygotowywać ?
Orkisz gotuje się dość długo, lecz nie wymaga on większej uwagi. Można przygotowywać go np. w kuchennym sprzęcie wielofunkcyjnym, piekarniku lub specjalnym garnku z podwójnym dnem ( do gotowania mleka ). Przed gotowaniem, należy opłukać kaszę kilka razy w bieżącej wodzie, po czym zamoczyć w większej ilości wody na 1-2 godziny, albo pozostawić na noc. Na początku, orkisz gotuje się na wodzie, a kiedy woda całkowicie się wchłonie należy zalać go ciepłym mlekiem i kontynuować gotowanie na delikatnym ogniu lub w piekarniku.
Aby ugotować kaszę na sypko, jako dodatek do potraw lub do sałatki, należy wlać 2 razy więcej wody. Gotową kaszę można doprawić odrobiną śmietankowego masła, przemieszać i pozostawić na 20-30 minut w piekarniku lub garnku, aby stała się smaczniejsza i delikatniejsza.
Przepis na kaszę z warzywami:
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 szkl. kaszy orkiszowej
Szczypta soli
1 łyżka masła roślinnego
30 g masła śmietankowego
Przygotowanie:
Kaszę przemyć, namoczyć na godzinę przed gotowaniem. W garnku ( najlepiej o grubych ścianach ) lub na patelni wok obsmażyć drobno posiekana cebulę z czosnkiem. Następnie, dodać marchew pokrojoną w drobną kostkę i dusić do miękkości. Dodać kaszę, posolić, przemieszać i wlać 2 szklanki