Kawa orkiszowa – właściwości dla zdrowia
Kawa rozpuszczalna Bio z pszenicy orkisz
Rozpuszczalna ekologiczna kawa zbożowa z ziaren orkiszu – zboża o licznych właściwościach leczniczych. Polecana przez Św. Hildegardę z Bingen jako dopełnienie racjonalnego żywienia. Nie zawiera kofeiny. Kawa poprzez swoje właściwości zdrowotne nadaje się do spożycia także przez dzieci. Hildegarda z Bingen, prekursorka ziołolecznictwa w Europie, przywiązywała duża wagę do diety bazującej na orkiszu.
Orkisz wzmacnia ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działa „rozgrzewająco”, przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów ma wysokie wartości odżywcze, zapewnia prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój.
Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Orkisz ma łagodny, przyjemny smak i jest lekkostrawny. Spożywany regularnie wraz z prawidłową dietą, poprawia odporność i usuwa toksyny. Długotrwale stosowany obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie.
Kawa orkiszowa jest łatwa do przygotowania, aromatyczna i wyśmienicie smakuje z mlekiem.
Przygotowanie: 1 łyżeczkę na filiżankę zalać gorącą wodą i wymieszać. Doprawić do smaku.
Autor: Monika Kubianka
Przeczytaj również: