Kawa rozpuszczalna Bio z pszenicy orkisz
Rozpuszczalna ekologiczna kawa zbożowa z ziaren orkiszu – zboża o licznych właściwościach leczniczych. Polecana przez Św. Hildegardę z Bingen jako dopełnienie racjonalnego żywienia. Nie zawiera kofeiny. Kawa poprzez swoje właściwości zdrowotne nadaje się do spożycia także przez dzieci. Hildegarda z Bingen, prekursorka ziołolecznictwa w Europie, przywiązywała duża wagę do diety bazującej na orkiszu.
Orkisz wzmacnia ciało, pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działa „rozgrzewająco”, przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów ma wysokie wartości odżywcze, zapewnia prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój.
Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Orkisz ma łagodny, przyjemny smak i jest lekkostrawny. Spożywany regularnie wraz z prawidłową dietą, poprawia odporność i usuwa toksyny. Długotrwale stosowany obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie.
Kawa orkiszowa jest łatwa do przygotowania, aromatyczna i wyśmienicie smakuje z mlekiem.
Przygotowanie: 1 łyżeczkę na filiżankę zalać gorącą wodą i wymieszać. Doprawić do smaku.
Autor: Monika Kubianka
Przeczytaj również:
Kawa orkiszowa jest bardzo zdrowa:
• lekkostrawna.
• Ma działanie przeczyszczające.
• Przyspiesza trawienie.
• Korzystnie działa na alergików.
• Przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
• Poprawia odporność.
• zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, wspomaga działanie układu nerwowego, odpornościowego i poprawia pracę serca.
• regeneruje organizm w całości.
• Opóźnia proces starzenia się komórek.
• zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Zmniejszają też zapotrzebowanie na insulinę.
• Kwas krzemowy, który jest w ziarnach orkiszu, działa korzystnie na włosy, paznokcie oraz skórę. Poprawia też koncentrację i wspomaga pracę mózgu.
Co więcej kawe orkiszowa mogą pić dzieci
Kawa jest delikatna, łagodna, pyszna w smaku, wspomaga trawienie. Polecam.
Próbowałam niedawno kawy żołędziowej (z prażonych żołędzi- nawiasem mówiąc całkem smaczna), a teraz pora na kawę orkiszową :-)
kawa z pszenicy? – a to ciekawe
Niedawno odkryłam kawę orkiszową, jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam
Kawa jest to napar ze zmielonych owoców kawowca,po odpowiedniej obróbce oczywiście. A napar z orkisza powinien nazywać się inaczej, po prostu NAPÓJ. Tym samym nie chcę degradować orkiszowych produktów, bo bardzo doceniam jego walory i chętnie spożywam.
powinien nazywać sie kawa zbozowa orkiszowa albo z orkiszu to by wyjasniało wszystko
Dla mnie kawa orkiszowa jak i inne produkty z orkiszu to genialne zamienniki zwyklych produktów. I co najwazniejsze dla mnie jako osoby z problemami z nadcisnieniem przy zwyklej kawie ani rusz a przy orkiszowej to nawet zmiany smaku nie poczulam!
Od dłuższego czasu jest miłośnikiem kawy orkiszowej. Jest przepyszna w smaku, bardzo delikatna w smaku. Jej składniki bardzo dobrze wspomagają przemianę materii. Trzeba jednak lubić kawę zbożową. Dla miłośników kawy orkiszowej ale w postaci zierenek, podaje ciekawy hildegardowy przepis naprzygotowanie kawy w wersji zdrowotnej:)
1 dzień, 6-8 łyżek kawy gotować 10 minut w litrze wody i odcedzić. Kawę wypić. Kawa jest bardzo słaba. Ziarna włożyć do lodówki.
2-3 dzień, dołożyć świeżych ziaren (około 2 łyżek) do tych z dnia poprzedniego i gotować 10 minut. Kawę za każdym razem odcedzić i pić. Trzeciego dnia kawa jest już ciemniejsza.
4-6 dzień, do ziaren z dni poprzednich dodać znów świeżych (około 2 łyżek)i zagotować. Na zdrowie:))
KAWA JEST PYSZNA I DZIAŁA LEKKO PRZECZYSZCZAJĄCO