Mąka orkiszowa korzyści dla zdrowia – różne przepisy i zastosowanie | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Mąka orkiszowa korzyści dla zdrowia – różne przepisy i zastosowanie

6 lipca 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Mąka orkiszowa pozyskiwana jest z ziaren orkiszu – Triticum spelta. Jest to zboże mające wiele wspólnego z pszenicą, jednak posiada także wiele cennych właściwości, których ziarna pszenicy nie zawierają.

Co wchodzi w skład mąki orkiszowej? W 100 gramach tego produkty znajdują się: 63 gramy węglowodanów, 10 gram białka, witaminy – B2, PP, B6, C, E oraz A. Mąka orkiszowa zawiera także minerały, takie jak: wapń, żelazo, sód, potas oraz spore ilości magnezu. Śladowo można znaleźć tam mangan, cynk i miedź. Pomimo tak wielu wartości odżywczych ziarna orkiszu potrafią być ciężkostrawne. Powoduje to zawartość kwasu foliowego, którego ludzie nie są w stanie strawić.

Czy to możliwe, że mąka orkiszowa wpływa na mocny sen i poprawia nastrój? Oczywiście! Ze względu na tryptofan (aminokwas obecny w ziarnach orkiszu), który odpowiada za tworzenie się serotoniny w organizmie. Z kolei to właśnie serotonina sprawia, że lepiej śpimy, a rano budzimy się pełni energii do życia i mamy dobry humor.

Mąka orkiszowa jest idealna dla osób, które sporo czasu spędzają na ćwiczeniach w siłowni. Jej białko jest pełnowartościowe! Co to oznacza? Dostarcza ono wszystkich ośmiu aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie syntezować. Orkisz zatem umożliwia prawidłową syntezę białka obecnego w mięśniach.

Jeśli chcesz schudnąć, wprowadź do swojej diety właśnie mąkę orkiszową. Jest ona sycąca i likwiduje uczucie głodu. Ponadto zawiera spore ilości błonnika, dzięki czemu wspomaga proces oczyszczania organizmu. Polepsza proces krążenia, dlatego posiłki zawierające mąkę orkiszową powinny jeść osoby, którym nadmiernie marzną stopy i dłonie.

Orkisz zawiera gluten, a im bardziej oczyszczona jest mąka, tym więcej zawiera glutenu. Zatem osoby, które źle na niego reagują powinny z mąki orkiszowej zrezygnować.

Oto przykładowe przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej:

Chlebki z makiem i sezamem

Potrzebne produkty:

  • 500 gram mąki orkiszowej (typ 1050)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 50 gram maku
  • 50 gram sezamu
  • 2 listki laurowe
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 350 mililitrów mleka
  • 150 gram kwaśnej śmietany
  • ewentualnie żółtko z jedną łyżką mleka w celu posmarowania chlebków

Jak przygotować?

Pokrusz drobno listki laurowe, następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mąką, makiem, sezamem i solą. Dodaj masło, które musi być schłodzone i posiekane. Następnie wyrób kruszonkę palcami. Dodaj mleko, miód i śmietanę, dobrze wyrób. Napełnij ciastem 2-3 foremki o długości 20 centymetrów. Jeśli chcesz, aby chlebki ładnie błyszczały, posmaruj je po wierzchu żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piecz 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.

 

Chleb z mąki orkiszowej z marchewką i orzechami

Potrzebne produkty:

  • 500 gram mąki orkiszowej (typ 1050)
  • 100 gram drobno startej marchewki
  • 100 gram orzechów włoskich, grubo pokrojonych
  • 7 gram suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli, około 350-400 mililitrów wody

Jak przygotować?

Połącz mąkę z drożdżami i solą, wymieszaj i odstaw na trzy godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodaj marchewkę i orzechy, połącz z ciastem i uformuj okrągły bochenek. Przykryj go i zaczekaj od 45 do 60 minut aż ponownie wyrośnie. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza, na dnie postaw naczynie żaroodporne z wodą. Połóż formę na ruszcie, w której będziesz piec chleb, musi być porządnie rozgrzana. Na wierzchu wyrośniętego bochenka wykonaj dwa nacięcia na krzyż. Następnie ułóż chleb na pergaminie i razem z nim przenieś do gorącej formy. Piecz przez 45-50 minut.

Naleśniki orkiszowe z brzoskwiniami i jabłkami (4 porcje)

Potrzebne produkty:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • 80 mililitrów oleju do smażenia
  • 3 brzoskwinie
  • 600 gram jabłek
  • 50 gram rodzynek
  • pół łyżeczki skórki z pomarańczy
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • liść mięty

Jak przygotować?

Najpierw należy obrać jabłka i zetrzeć je na grubej tarce, a brzoskwinie pokroić w cząstki. Umieszczone w garnku owoce podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu do czasu aż się rozgotują. Dodać cukier waniliowy, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Z mleka, mąki i jajek zrobić ciasto naleśnikowe, wraz ze szczyptą soli odstawić na 20 minut. Po usmażeniu naleśników każdy nasmarować farszem i zawinąć w rulonik. Na samym końcu naleśniki posypać cukrem pudrem lub udekorować miętą czy też listkiem bazylii.

Wybrałam łatwe przepisy z użyciem proszku do pieczenia lub drożdży, nie wymagające zakwasu. Zatem do dzieła, a potem już tylko podziw w oczach domowników!

zobacz również:

Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło

Bułki pszenne – jak upiec: domowe przepisy na maślane, pachnące bułeczki prosto z piekarnika!

Domowy chleb z piekarnika – różne przepisy

Chleb z ziaren bez mąki

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...