Mąka orkiszowa korzyści dla zdrowia – różne przepisy i zastosowanie

6 lipca 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Mąka orkiszowa pozyskiwana jest z ziaren orkiszu – Triticum spelta. Jest to zboże mające wiele wspólnego z pszenicą, jednak posiada także wiele cennych właściwości, których ziarna pszenicy nie zawierają.

Co wchodzi w skład mąki orkiszowej? W 100 gramach tego produkty znajdują się: 63 gramy węglowodanów, 10 gram białka, witaminy – B2, PP, B6, C, E oraz A. Mąka orkiszowa zawiera także minerały, takie jak: wapń, żelazo, sód, potas oraz spore ilości magnezu. Śladowo można znaleźć tam mangan, cynk i miedź. Pomimo tak wielu wartości odżywczych ziarna orkiszu potrafią być ciężkostrawne. Powoduje to zawartość kwasu foliowego, którego ludzie nie są w stanie strawić.

Czy to możliwe, że mąka orkiszowa wpływa na mocny sen i poprawia nastrój? Oczywiście! Ze względu na tryptofan (aminokwas obecny w ziarnach orkiszu), który odpowiada za tworzenie się serotoniny w organizmie. Z kolei to właśnie serotonina sprawia, że lepiej śpimy, a rano budzimy się pełni energii do życia i mamy dobry humor.

Mąka orkiszowa jest idealna dla osób, które sporo czasu spędzają na ćwiczeniach w siłowni. Jej białko jest pełnowartościowe! Co to oznacza? Dostarcza ono wszystkich ośmiu aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie syntezować. Orkisz zatem umożliwia prawidłową syntezę białka obecnego w mięśniach.

Jeśli chcesz schudnąć, wprowadź do swojej diety właśnie mąkę orkiszową. Jest ona sycąca i likwiduje uczucie głodu. Ponadto zawiera spore ilości błonnika, dzięki czemu wspomaga proces oczyszczania organizmu. Polepsza proces krążenia, dlatego posiłki zawierające mąkę orkiszową powinny jeść osoby, którym nadmiernie marzną stopy i dłonie.

Orkisz zawiera gluten, a im bardziej oczyszczona jest mąka, tym więcej zawiera glutenu. Zatem osoby, które źle na niego reagują powinny z mąki orkiszowej zrezygnować.

Oto przykładowe przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej:

Chlebki z makiem i sezamem

Potrzebne produkty:

  • 500 gram mąki orkiszowej (typ 1050)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 50 gram maku
  • 50 gram sezamu
  • 2 listki laurowe
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 350 mililitrów mleka
  • 150 gram kwaśnej śmietany
  • ewentualnie żółtko z jedną łyżką mleka w celu posmarowania chlebków

Jak przygotować?

Pokrusz drobno listki laurowe, następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mąką, makiem, sezamem i solą. Dodaj masło, które musi być schłodzone i posiekane. Następnie wyrób kruszonkę palcami. Dodaj mleko, miód i śmietanę, dobrze wyrób. Napełnij ciastem 2-3 foremki o długości 20 centymetrów. Jeśli chcesz, aby chlebki ładnie błyszczały, posmaruj je po wierzchu żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piecz 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.

 

Chleb z mąki orkiszowej z marchewką i orzechami

Potrzebne produkty:

  • 500 gram mąki orkiszowej (typ 1050)
  • 100 gram drobno startej marchewki
  • 100 gram orzechów włoskich, grubo pokrojonych
  • 7 gram suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli, około 350-400 mililitrów wody

Jak przygotować?

Połącz mąkę z drożdżami i solą, wymieszaj i odstaw na trzy godziny w ciepłe miejsce. Następnie dodaj marchewkę i orzechy, połącz z ciastem i uformuj okrągły bochenek. Przykryj go i zaczekaj od 45 do 60 minut aż ponownie wyrośnie. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza, na dnie postaw naczynie żaroodporne z wodą. Połóż formę na ruszcie, w której będziesz piec chleb, musi być porządnie rozgrzana. Na wierzchu wyrośniętego bochenka wykonaj dwa nacięcia na krzyż. Następnie ułóż chleb na pergaminie i razem z nim przenieś do gorącej formy. Piecz przez 45-50 minut.

Naleśniki orkiszowe z brzoskwiniami i jabłkami (4 porcje)

Potrzebne produkty:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • 80 mililitrów oleju do smażenia
  • 3 brzoskwinie
  • 600 gram jabłek
  • 50 gram rodzynek
  • pół łyżeczki skórki z pomarańczy
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • liść mięty

Jak przygotować?

Najpierw należy obrać jabłka i zetrzeć je na grubej tarce, a brzoskwinie pokroić w cząstki. Umieszczone w garnku owoce podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu do czasu aż się rozgotują. Dodać cukier waniliowy, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Z mleka, mąki i jajek zrobić ciasto naleśnikowe, wraz ze szczyptą soli odstawić na 20 minut. Po usmażeniu naleśników każdy nasmarować farszem i zawinąć w rulonik. Na samym końcu naleśniki posypać cukrem pudrem lub udekorować miętą czy też listkiem bazylii.

Wybrałam łatwe przepisy z użyciem proszku do pieczenia lub drożdży, nie wymagające zakwasu. Zatem do dzieła, a potem już tylko podziw w oczach domowników!

zobacz również:

Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło

Bułki pszenne – jak upiec: domowe przepisy na maślane, pachnące bułeczki prosto z piekarnika!

Domowy chleb z piekarnika – różne przepisy

Chleb z ziaren bez mąki