Omlet trochę hiszpański
Artykuł zewnętrzny
Bardzo sycące śniadanie…albo przekąska…można usmażyć większą porcję na dużej patelni i serwować pokrojoną na trójkąty, jak pizzę…
Składniki
- na 2 duże porcje:
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 nieduże ziemniaki
- 1 cebulka
- 10 dkg wędzonego chudego boczku
- 4 łyżeczki oliwy
- 2 czubate łyżki posiekanego szczypioru
- do smaku: sól, pieprz mielony
- ew. 4 łyżki tartego żółtego sera
Opis przygotowania
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w m/w centymetrową kostkę. Boczek pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oliwy, podsmażyć na niej boczek aż się wytopi i zrumieni, zdjąć go na talerzyk a na pozostały tłuszcz dodać osuszone ręcznikiem papierowym ziemniaki. Smażyć je mieszając ok. 10 min. aż zmiękną, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć chwilę, przestudzić. Do dwóch oddzielnych miseczkach wbić po 2 jajka, dodać po 2 łyżki mleka, ubić widelcem, doprawić solą i pieprzem. Do każdej miseczki dodać po połowie boczku, ziemniaków z cebulką i szczypiorku, wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy, wlać zawartość jednej miseczki, smażyć na niezbyt dużym ogniu tak jak zwykły omlet, podważając brzegi łopatką aby rzadka masa z wierzchu spływała na spód. Gdy dół się zrumieni przykryć patelnię pokrywką, odwrócić patelnię do góry dnem tak aby omlet został na pokrywce i zsunąć go delikatnie na patelnię nieusmażoną stroną do dołu, smażyć jeszcze chwilę. Przełożyć na talerz, ew. posypać drobno startym serem. Tak samo usmażyć drugi omlet. Podawać na gorąco, ale dobry jest też ostudzony.