Omlet Tamagoyaki wersja na słodko
A gdzie jest powiedziane , że nie można japońskich omletów robić na słodko ?
Czas : 15 minut
Składniki :
- 6 jajek
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- olej do smarowania patelni
- 20 dag sera białego śmietankowego
- cukier do smaku
- aromat waniliowy do smaku ( taki jakiego używamy )
- 20 dag świeżych malin
- 2 łyżki syropu malinowego
- bita śmietana
1) – Ubić jajka z wodą , szczyptą soli i zostawić na kilka minut .
2) – Ser zmiksować z cukrem , aromatem waniliowym , syropem malinowym
3) – Rozgrzewamy patelnię ( kwadratową – taka specjalną do japońskich omletów ) i smarujemy olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem ) .
4) – Nalewamy pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając patelnią by cała powierzchnia była pokryta ciastem ( wlałam po 3/4 łyżki wazowej ciasta na 1 raz ).Gdy ciasto usmaży się podwijamy drewniana szpatułką z jednej strony i zaginając rolujemy na przeciwległy brzeg patelni.
5) – Smarujemy olejem wolną powierzchnię patelni i wlewamy drugą warstwę ciasta ( znów ok 3/4 łyżki wazowej ). Smażymy , a następnie nakładamy cienka warstwę serka i zaczynamy rolować za pomocą drewnianej szpatułki poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy brzeg patelni.
5) – Znów natłuszczamy patelnię , wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 5
6) – następne warstwy ( aż do wyczerpania masy jajecznej ) robimy jak w punkcie 5 z tym , że dajemy już po 1/2 łyżki wazowej masy jajecznej bo usmażony omlet zajmuje juz trochę powierzchni patelni.
7) – Gdy omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i lekko zrumieniamy przewracając z boku na bok
8) – Zsunąć omlet z patelni na deskę do krojenia i pociąć w plastry .
9) – Na każdy kawałek omletu kłaść malinę – obok podać bitą śmietanę i resztę malin