Omlet Tamagoyaki wersja na słodko

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

A gdzie jest powiedziane , że nie można japońskich omletów robić na słodko ?

Czas : 15 minut

Składniki :

  • 6 jajek
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • olej do smarowania patelni
  • 20 dag sera białego śmietankowego
  • cukier do smaku
  • aromat waniliowy do smaku ( taki jakiego używamy )
  • 20 dag świeżych malin
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • bita śmietana

1) – Ubić jajka z wodą , szczyptą soli i zostawić na kilka minut .

2) – Ser zmiksować z cukrem , aromatem waniliowym , syropem malinowym

3) – Rozgrzewamy patelnię ( kwadratową – taka specjalną do japońskich omletów ) i smarujemy olejem ( ja robię to grubym pędzelkiem ) .

4) – Nalewamy pierwszą warstwę ciasta szybko poruszając patelnią by cała powierzchnia była pokryta ciastem ( wlałam po 3/4 łyżki wazowej ciasta na 1 raz ).Gdy ciasto usmaży się podwijamy drewniana szpatułką z jednej strony i zaginając rolujemy na przeciwległy brzeg patelni.

5) – Smarujemy olejem wolną powierzchnię patelni i wlewamy drugą warstwę ciasta ( znów ok 3/4 łyżki wazowej ). Smażymy , a następnie nakładamy cienka warstwę serka i  zaczynamy rolować za pomocą drewnianej szpatułki poprzednio zwiniętą pierwszą porcję po nowej warstwie na przeciwległy brzeg patelni.

5) – Znów natłuszczamy patelnię , wlewamy ciasto i powtarzamy jak w punkcie 5

6) – następne warstwy ( aż do wyczerpania masy jajecznej ) robimy jak w punkcie 5 z tym , że dajemy już po 1/2 łyżki wazowej masy jajecznej bo usmażony omlet zajmuje juz trochę powierzchni patelni.

7) – Gdy omlet będzie już gotowy na patelnię włożyć łyżkę masła i poruszając patelnią rozprowadzamy je po powierzchni. Przesuwamy omlet łopatką i lekko zrumieniamy przewracając z boku na bok

8) – Zsunąć omlet z patelni na deskę do krojenia i pociąć w plastry .

9) – Na każdy kawałek omletu kłaść malinę – obok podać bitą śmietanę i resztę malin

file1287761738