Omlet pomidorowy, który pokochasz od pierwszego kęsa. Prosty przepis na idealne śniadanie
Kilka jajek, trochę warzyw, odrobina mleka i ewentualnie trochę sera w dowolnej preferowanej kombinacji zaspokaja wiele potrzeb żywieniowych. Omlet to świetna opcja na śniadanie. To szybki i łatwy posiłek, który można dostosować do swoich preferencji smakowych i potrzeb dietetycznych.
Dlaczego omlet to dobry pomysł na pyszne śniadanie? Jaja są świetnym źródłem białka, co czyni je sycącą opcją śniadaniową. Jedzenie jajek na śniadanie sprawia, że żołądek jest pełny, dzięki czemu nie sięgamy po przekąski między posiłkami. Dzieje się tak ze względu na ich wysoką zawartość białka i zdolność do wywoływania uczucia sytości, co prowadzi do mniejszej chęci przyjmowania większej ilości kalorii. Jaja zawierają również zdrowe dla serca nienasycone tłuszcze i są świetnym źródłem ważnych składników odżywczych, takich jak witamina B6, B12 i witamina D, a także niezbędnych minerałów jak cynk i selen. Krótko mówiąc, jajka są jak multiwitamina, którą można ugotować na patelni.
Omlet można szybko przygotować, co czyni je wygodną opcją na zabiegane poranki. Jego neutralny profil smakowy oznacza, że dobrze komponuje się z niemal każdym składnikiem, oferując nieograniczone możliwości kreatywnego podania śniadania. Omlet pomidorowy to pomysł na jedno z najlepszych niskowęglowodanowych śniadań. To łatwy, zdrowy przepis na śniadanie pełen soczystych smażonych pomidorków koktajlowych, szczypiorku i parmezanu. Jeśli uwielbiasz jajka na śniadanie lub szukasz pomysłu na lekkostrawny posiłek ten omlet z pomidorami i bazylią jest pozycją obowiązkową.
Mój trik na najlepszy omlet śniadaniowy z pomidorami
Do przygotowania tego omletu pomidorowego używam oliwy z oliwek, ponieważ dobrze komponuje się ze śródziemnomorskim smakiem pomidorów, choć wiele osób woli używać do omletów masła, które moim zdaniem nie sprawdza się tak dobrze. Jako dodatek najlepiej smakuje kwaśna śmietana lub jogurt grecki oraz szczypiorek, które doskonale komponują się ze słodkim, soczystym nadzieniem pomidorowym – to klasyczne połączenie smaków. Pomidorki koktajlowe są słodsze niż inne, większe odmiany pomidorów, a ta słodycz sprawia, że są idealnym nadzieniem do omletów jajecznych. Im słodsze i dojrzalsze, tym lepsze. Wśród serów do omleta preferuję parmezan, ale ser cheddar, monterey jack, a nawet mozzarella sprawdzą się równie dobrze – wszystko zależy od naszych preferencji i tego, co mamy w lodówce. To, kiedy i czy w ogóle należy dodać sól do omletu, może budzić kontrowersje. Wiele osób dodaje sól po usmażeniu omletu. Można dodać sól do ciasta, ale można też zupełnie z niej zrezygnować, aby zminimalizować ilość sodu w przepisie.
Z tym zaserwuj omlet śniadaniowy – te dodatki podkręcą smak!
Omlet pomidorowy najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim, ale można podawać go także z sałatką, aby uzyskać bardziej treściwą porcję i zmieścić więcej warzyw na talerzu. Osoby, które lubią bardziej pikantne smaki, do omletu pomidorowego mogą dodać papryczki chili. Natomiast osoby, które chciałyby dodać do tego omletu więcej warzyw, powinny rozważyć dodanie papryki – jej chrupiąca konsystencja doskonale komponuje się z miękkim, jedwabistym jajkiem i pomidorkami. Warto jednak wiedzieć, że jedzenie papryki szkodzi osobom z alergią, chorobami autoimmunologicznymi i osobom o wrażliwym żołądku lub borykającym się z niestrawnością, a także osobom z chorobą refluksową przełyku, wrzodami żołądka czy cierpiących na zespół nadwrażliwego jelita. Na koniec wszystkim, którzy lubią eksperymentować polecam bazylię oraz inne świeże zioła, jak liście kolendry czy posiekana pietruszka, które w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi tworzą zupełnie inne profile smakowe.
Przepis na omlet z pomidorkami
Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 jajka
– 5 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki
– 1/2 garści posiekanego szczypiorku
– 1 garść świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
Wbić jajka do miski i ubić widelcem, aż będą gładkie. Doprawić jajka solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (opcjonalnie). Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i dodać oliwę z oliwek. Wylać jajka na patelnię. Potrząsnąć patelnią, aby równomiernie rozprowadzić jajka. Smażyć przez chwilę i dodać posiekane pomidorki koktajlowe, połowę szczypiorku i parmezan. Złożyć na pół. Smażyć 1-2 min. Zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Omlet powinien być blady i żółty. Przed jedzeniem posypać resztą szczypiorku i dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.