Oliwki i oliwa z oliwek – skarby diety śródziemnomorskiej

24 października 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Niezwykle bogata oferta różnorodnych zdrowych produktów zainteresuje każdego, kto szuka urozmaicenia w swoim codziennym jadłospisie. Oryginalne przysmaki wytwarzane według klasycznej receptury kuchni śródziemnomorskiej to produkty najlepszej jakości, zdrowe i bardzo atrakcyjne. Warto zatem włączyć do swojej diety jej podstawowe elementy i smaki.

Oliwa z oliwek miała tak wiele zastosowań, jak wielkie były ludzkie potrzeby i wyobraźnia od początków cywilizacji. W stojącej na kuchennej półce butelce z zielonożółtą oliwą extra-virgine kryje się hiszpańskie, włoskie lub greckie słońce, tamtejsza rozgrzana nim gleba, często aromaty pieprzu, owoców, ziół i lekka gorycz. Jej właściwości smakowe zależą głównie od regionu, w którym rosły gaje oliwne, które oddały swoje oliwki producentom. Może być słodkawa albo ostra, bardziej lub mniej aromatyczna: jak kto woli i czego potrzebuje. Włosi i Grecy podchodzą do niej z takim samym namaszczeniem jak Francuzi do dobrego wina – dzięki oliwie potrafią z najprostszego posiłku zrobić smakowite dzieło sztuki.

Poza wspaniałą i bogatą symboliką oliwy nie można zapomnieć także o zawartych w oliwie cennych nienasyconych kwasach tłuszczowych. Wywierają one dobroczynny wpływ na organizm. Dzięki spożywaniu tłuszczów tego typu można utrzymać prawidłowy cholesterol we krwi. Chronią one organizm przed rozwojem chorób układu krążenia, w tym miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego. Stosowanie na surowo oliwy z oliwek w okresie ciąży chroni rozwijające się dziecko przed zachorowaniem na astmę oskrzelową oraz alergie w wieku dorosłym. Warto także wspomnieć o tym, że oliwa z oliwek ma właściwości antybakteryjne oraz łagodzi stany zapalne. Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oliwa zawiera także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E i D. Ze względu na działanie antyoksydacyjne zwalczają one wolne rodniki, chronią też przed rozwojem chorób nowotworowych. Witamina D dodatkowo bierze udział w gospodarce wapnia, dzięki czemu działa profilaktycznie w kierunku osteoporozy. Natomiast witamina E, zwana witaminą młodości spowalnia procesy starzenia się organizmu. Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych produktów. Ze względu na wyjątkową zawartość składników odżywczych naukowcy nazwali ją „superfoodem”.

Wszystkie oferowane w sklepie oliwki.sklep.pl oliwy z oliwek są produktami extra virgin, co oznacza, że powstały w procesie mechanicznego tłoczenia na zimno (maximum 40°C). Do ich wytworzenia używa się jedynie świeżych, dojrzałych oliwek. Spożywanie tych oliw na zimno pozwala zachować wszystkie właściwości zdrowotne. Oliwy extra virgin charakteryzują się niską kwasowością, która nie przekracza 0,8%. Ten parametr świadczy o jakości oliwy, a im jego wartość jest niższa, tym lepsza jakość i tym samym – więcej korzyści dla zdrowia. Najcenniejsze są oliwy jednoszczepowe, co oznacza, że zostały one wytłoczone z oliwek tylko jednej, konkretnej odmiany. Mają one charakterystyczny, ostry smak i są wysoko cenione przez kiperów.

Oliwa z oliwek to bardzo ważny składnik diety śródziemnomorskiej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych. Warto zatem umieścić ten składnik w swojej diecie. Oliwę można stosować na wiele sposób zarówno na zimno, jak i na ciepło do smażenia. Oliwa z oliwek może być używana do niemal każdej potrawy. Oliwa doskonale komponuje się m.in. z pieczywem, warzywami, sałatkami lub serami. Świetnie sprawdza się w każdym jadłospisie, także tej wegetariańskiej i wegańskiej. W sklepie oliwki.sklep.pl znajdziemy różnego rodzaju oliwy od sprawdzonych producentów. Sklep gwarantuje wysoką jakość oraz wyrazisty smak.

Warto postawić na oliwę extra virgin w swoich posiłkach i delektować się ich pysznym smakiem, i aromatem. Borba – Oliwa Extra Virgin to oliwa filtrowana z pierwszego tłoczenia o kwasowości max. 0,5%. Produkowana jest w Portugalii w miejscowości Borba (dystrykt Évora w regionie Alentejo). Jej smak reprezentuje styl i bogactwo regionu, z którego pochodzi, dzięki wykorzystaniu do jej powstawania oliwek galicyjskich. Owoce zbierane w celu pozyskania oleju, uprawiane są w najstarszych gajach krainy. Powstaje on głównie z odmiany oliwek Gelega z niewielką domieszką Cobrancosa. Ekstrakcja oleju w najwyższym punkcie dojrzewania oliwek pozwala na produkcję nektaru o silnym aromacie i smaku. Borba po jej spróbowaniu pozostawia w ustach słodką i trwałą woń, przywołującą smak korzeni maca i orzechów, co czyni ją niezwykle elegancką. Doskonale nadaje się do każdego dania. Idealny komponent dla dorsza, grillowanych ryb oraz sałatek.

Plora – Oliwa Extra Virgin to wyśmienita oliwa, która swoją nazwę wzięła od jednego z najsłynniejszych symboli epoki minojskiej – Księcia Krety, którego mural został znaleziony w pałacu w Knossos. Plora jest oliwą o bardzo niskiej kwasowości (0,1% – 0,28% max), która powstaje z odmiany oliwek Koroneiki. Zbiór owoców odbywa się od połowy listopada do połowy lutego. Obszar na którym się pozyskuje oliwki i olej to Południowa Kreta, region Heraklion, Dolina Messary. Smak samej oliwy zalicza się do raczej delikatnych, ale z charakterem.

Elementem diety śródziemnomorskiej jest także ocet balsamiczny, oliwki oraz suszone pomidory. Także wiele osób dbających o swoją sylwetkę i swoje zdrowie używa w swojej kuchni octu balsamicznego. Ten najlepszy ocet powstaje z wyselekcjonowanych winogron, a jego znakiem rozpoznawczym jest przede wszystkim bardzo ciemna barwa i słodko-kwaśny smak. Tradycyjny ocet balsamiczny ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.  Może być dodatkiem do sałatek, ryb, sosów, warzyw, a także deserów czy owoców. Warto zaznaczyć, że octu balsamicznego dodajemy tylko kilka kropel do naszych potraw. To wystarczy, żeby nadać niesamowitego smaku i żeby danie sprzyjało naszemu zdrowiu.

Ekologiczny ocet balsamiczny z Modeny Les Olivieres (czarny) z certyfikatem Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ang. PGI) o kwasowości 6% doskonale sprawdza się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i lodami, jest też idealny do grillowanych ryb, mięs, serów i sałatek. Włoskie, suszone pomidory w oliwie extra virgin bez konserwantów to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek, sosów i dań na ciepło. Niezwykłym produktem jest także czekolada pod nazwą Endorfina. W ofercie znajdziemy czekoladę białą z borówką brusznicą, czekoladę ciemną 70% z porzeczkami czarnymi i czerwonymi, czekoladę mleczną z jagodami i malinami oraz z truskawkami. To piękne i rozkosznie genialne połączenie smaków. Na co dzień, aby dzień uprzyjemnić – uczynić go pięknym i dobrym.

W całej kulturze śródziemnomorskiej oliwki to produkt podstawowy, spożywany nawet na śniadanie. Doskonale wręcz komponuje się z różnymi gatunkami serów, ziołami, chlebem i mięsem. Skosztujemy tam oliwek mniejszych i większych; zielonych, jak i fioletowych; nadziewanych lub nie; z pestką lub bez; suszonych czy też konserwowanych w winie, w oliwie lub w occie. Oliwki Piquee, marokańskie bez pestki w oliwie extra virgin i marynowane w soli morskiej to wyrazisty smak i przyjemność degustacji. Sklep oliwki.sklep.pl oferuje najwyższej jakości tłoczone na zimno oleje, pasty ziołowe, oliwki czarne i zielone, oliwki nadziewane, hummus oraz pesto. Warzywne pasty są niezwykle smaczne i pasują do wielu posiłków. Sprawdzą się zarówno do pieczywa, jak i warzyw pokrojonych w słupki.

Oprócz specjałów z kuchni śródziemnomorskiej, oliwki.sklep.pl oferuje też przepyszne ciasta, słodycze, kawy, herbaty, przetwory oraz soki. W sklepie online znajdziemy również produkty sypkie, takie jak mąki, kasze czy ryże, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań głównych i nie tylko.  Sklep posiada także bogatą ofertę serów, np. greckich serów feta oraz serów łomnickich. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!

Zapraszamy na zakupy: www.oliwki.sklep.pl