Oliwki i oliwa z oliwek – skarby diety śródziemnomorskiej

24 października 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Niezwykle bogata oferta różnorodnych zdrowych produktów zainteresuje każdego, kto szuka urozmaicenia w swoim codziennym jadłospisie. Oryginalne przysmaki wytwarzane według klasycznej receptury kuchni śródziemnomorskiej to produkty najlepszej jakości, zdrowe i bardzo atrakcyjne. Warto zatem włączyć do swojej diety jej podstawowe elementy i smaki.

Oliwa z oliwek miała tak wiele zastosowań, jak wielkie były ludzkie potrzeby i wyobraźnia od początków cywilizacji. W stojącej na kuchennej półce butelce z zielonożółtą oliwą extra-virgine kryje się hiszpańskie, włoskie lub greckie słońce, tamtejsza rozgrzana nim gleba, często aromaty pieprzu, owoców, ziół i lekka gorycz. Jej właściwości smakowe zależą głównie od regionu, w którym rosły gaje oliwne, które oddały swoje oliwki producentom. Może być słodkawa albo ostra, bardziej lub mniej aromatyczna: jak kto woli i czego potrzebuje. Włosi i Grecy podchodzą do niej z takim samym namaszczeniem jak Francuzi do dobrego wina – dzięki oliwie potrafią z najprostszego posiłku zrobić smakowite dzieło sztuki.

Poza wspaniałą i bogatą symboliką oliwy nie można zapomnieć także o zawartych w oliwie cennych nienasyconych kwasach tłuszczowych. Wywierają one dobroczynny wpływ na organizm. Dzięki spożywaniu tłuszczów tego typu można utrzymać prawidłowy cholesterol we krwi. Chronią one organizm przed rozwojem chorób układu krążenia, w tym miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego. Stosowanie na surowo oliwy z oliwek w okresie ciąży chroni rozwijające się dziecko przed zachorowaniem na astmę oskrzelową oraz alergie w wieku dorosłym. Warto także wspomnieć o tym, że oliwa z oliwek ma właściwości antybakteryjne oraz łagodzi stany zapalne. Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oliwa zawiera także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, E i D. Ze względu na działanie antyoksydacyjne zwalczają one wolne rodniki, chronią też przed rozwojem chorób nowotworowych. Witamina D dodatkowo bierze udział w gospodarce wapnia, dzięki czemu działa profilaktycznie w kierunku osteoporozy. Natomiast witamina E, zwana witaminą młodości spowalnia procesy starzenia się organizmu. Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych produktów. Ze względu na wyjątkową zawartość składników odżywczych naukowcy nazwali ją „superfoodem”.

Wszystkie oferowane w sklepie oliwki.sklep.pl oliwy z oliwek są produktami extra virgin, co oznacza, że powstały w procesie mechanicznego tłoczenia na zimno (maximum 40°C). Do ich wytworzenia używa się jedynie świeżych, dojrzałych oliwek. Spożywanie tych oliw na zimno pozwala zachować wszystkie właściwości zdrowotne. Oliwy extra virgin charakteryzują się niską kwasowością, która nie przekracza 0,8%. Ten parametr świadczy o jakości oliwy, a im jego wartość jest niższa, tym lepsza jakość i tym samym – więcej korzyści dla zdrowia. Najcenniejsze są oliwy jednoszczepowe, co oznacza, że zostały one wytłoczone z oliwek tylko jednej, konkretnej odmiany. Mają one charakterystyczny, ostry smak i są wysoko cenione przez kiperów.

Oliwa z oliwek to bardzo ważny składnik diety śródziemnomorskiej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych. Warto zatem umieścić ten składnik w swojej diecie. Oliwę można stosować na wiele sposób zarówno na zimno, jak i na ciepło do smażenia. Oliwa z oliwek może być używana do niemal każdej potrawy. Oliwa doskonale komponuje się m.in. z pieczywem, warzywami, sałatkami lub serami. Świetnie sprawdza się w każdym jadłospisie, także tej wegetariańskiej i wegańskiej. W sklepie oliwki.sklep.pl znajdziemy różnego rodzaju oliwy od sprawdzonych producentów. Sklep gwarantuje wysoką jakość oraz wyrazisty smak.

Warto postawić na oliwę extra virgin w swoich posiłkach i delektować się ich pysznym smakiem, i aromatem. Borba – Oliwa Extra Virgin to oliwa filtrowana z pierwszego tłoczenia o kwasowości max. 0,5%. Produkowana jest w Portugalii w miejscowości Borba (dystrykt Évora w regionie Alentejo). Jej smak reprezentuje styl i bogactwo regionu, z którego pochodzi, dzięki wykorzystaniu do jej powstawania oliwek galicyjskich. Owoce zbierane w celu pozyskania oleju, uprawiane są w najstarszych gajach krainy. Powstaje on głównie z odmiany oliwek Gelega z niewielką domieszką Cobrancosa. Ekstrakcja oleju w najwyższym punkcie dojrzewania oliwek pozwala na produkcję nektaru o silnym aromacie i smaku. Borba po jej spróbowaniu pozostawia w ustach słodką i trwałą woń, przywołującą smak korzeni maca i orzechów, co czyni ją niezwykle elegancką. Doskonale nadaje się do każdego dania. Idealny komponent dla dorsza, grillowanych ryb oraz sałatek.

Plora – Oliwa Extra Virgin to wyśmienita oliwa, która swoją nazwę wzięła od jednego z najsłynniejszych symboli epoki minojskiej – Księcia Krety, którego mural został znaleziony w pałacu w Knossos. Plora jest oliwą o bardzo niskiej kwasowości (0,1% – 0,28% max), która powstaje z odmiany oliwek Koroneiki. Zbiór owoców odbywa się od połowy listopada do połowy lutego. Obszar na którym się pozyskuje oliwki i olej to Południowa Kreta, region Heraklion, Dolina Messary. Smak samej oliwy zalicza się do raczej delikatnych, ale z charakterem.

Elementem diety śródziemnomorskiej jest także ocet balsamiczny, oliwki oraz suszone pomidory. Także wiele osób dbających o swoją sylwetkę i swoje zdrowie używa w swojej kuchni octu balsamicznego. Ten najlepszy ocet powstaje z wyselekcjonowanych winogron, a jego znakiem rozpoznawczym jest przede wszystkim bardzo ciemna barwa i słodko-kwaśny smak. Tradycyjny ocet balsamiczny ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.  Może być dodatkiem do sałatek, ryb, sosów, warzyw, a także deserów czy owoców. Warto zaznaczyć, że octu balsamicznego dodajemy tylko kilka kropel do naszych potraw. To wystarczy, żeby nadać niesamowitego smaku i żeby danie sprzyjało naszemu zdrowiu.

Ekologiczny ocet balsamiczny z Modeny Les Olivieres (czarny) z certyfikatem Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ang. PGI) o kwasowości 6% doskonale sprawdza się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i lodami, jest też idealny do grillowanych ryb, mięs, serów i sałatek. Włoskie, suszone pomidory w oliwie extra virgin bez konserwantów to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek, sosów i dań na ciepło. Niezwykłym produktem jest także czekolada pod nazwą Endorfina. W ofercie znajdziemy czekoladę białą z borówką brusznicą, czekoladę ciemną 70% z porzeczkami czarnymi i czerwonymi, czekoladę mleczną z jagodami i malinami oraz z truskawkami. To piękne i rozkosznie genialne połączenie smaków. Na co dzień, aby dzień uprzyjemnić – uczynić go pięknym i dobrym.

W całej kulturze śródziemnomorskiej oliwki to produkt podstawowy, spożywany nawet na śniadanie. Doskonale wręcz komponuje się z różnymi gatunkami serów, ziołami, chlebem i mięsem. Skosztujemy tam oliwek mniejszych i większych; zielonych, jak i fioletowych; nadziewanych lub nie; z pestką lub bez; suszonych czy też konserwowanych w winie, w oliwie lub w occie. Oliwki Piquee, marokańskie bez pestki w oliwie extra virgin i marynowane w soli morskiej to wyrazisty smak i przyjemność degustacji. Sklep oliwki.sklep.pl oferuje najwyższej jakości tłoczone na zimno oleje, pasty ziołowe, oliwki czarne i zielone, oliwki nadziewane, hummus oraz pesto. Warzywne pasty są niezwykle smaczne i pasują do wielu posiłków. Sprawdzą się zarówno do pieczywa, jak i warzyw pokrojonych w słupki.

Oprócz specjałów z kuchni śródziemnomorskiej, oliwki.sklep.pl oferuje też przepyszne ciasta, słodycze, kawy, herbaty, przetwory oraz soki. W sklepie online znajdziemy również produkty sypkie, takie jak mąki, kasze czy ryże, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań głównych i nie tylko.  Sklep posiada także bogatą ofertę serów, np. greckich serów feta oraz serów łomnickich. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!

Zapraszamy na zakupy: www.oliwki.sklep.pl

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...