Oliwa z oliwek – kalorie i smażenie

21 lipca 2015, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych produktów. Ze względu na wyjątkową zawartość składników odżywczych naukowcy nazwali ją „superfoodem”. Posiada niesamowite właściwości prozdrowotne.

 

ooo

 

Historia

Drzewa oliwne uprawiano już w czasach starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego, a później rozprzestrzeniły się na obszarze od Krety po Syrię, Palestynę i Izrael. Do 1500r. p.n.e. największymi producentami oliwy byli Grecy, którzy na podbitych obszarach zakładali plantacje oliwek.

Grecy założyli uprawy w południowych Włoszech i Afryce Północnej, Rzymianie zaś — w Prowansji i na Półwyspie Iberyjskim. Wielce ceniono oliwne drzewa w Izraelu — król Dawid zatrudniał strażników do ich ochrony. Z kolei w Grecji za ścięcie drzewa groziła kara śmierci lub wygnania.

 

Rozszerzeniu upraw sprzyjały wyprawy morskie — również w Ameryce istniały sprzyjające warunki klimatyczne dla drzew oliwnych: plantacje powstały w Kalifornii, Meksyku, Peru, Chile i Argentynie.

Obecnie na świecie produkuje się ok. 460 mln galonów (ok. 1,742 mln l) oliwy z oliwek rocznie, z czego 30% produkują Hiszpanie, 24% Włosi. Pozostali producenci to: Grecja, Francja, Tunezja, Maroko, Turcja, Portugalia, Chiny, Chile, Peru, Brazylia, Meksyk, Angola, RPA, Urugwaj, Afganistan, Australia i USA.

Jak powstaje oliwa z oliwek

Oliwka, czy inaczej drzewo oliwne, rośnie w basenie Morza Śródziemnego. Owoce, które wydaje mogą spożywane na surowo, ale również marynowane czy konserwowane. To również z niech powstaje niezwykle wartościowy olej. Jest on wynikiem tłoczenia dojrzałych owoców.

Czemu powinniśmy mieć ją w kuchni? Oto kilka powodów:

  1. Wspieranie odchudzania – wpływa na uczucie sytości (poprzez podniesienie poziomu serotoniny) i jednocześnie nie powoduje zwiększenia wagi.
  2. Obniża ryzyko chorób serca i udaru mózgu – obniża poziom złego cholesterolu (LDT) oraz poziom rozkurczowego i skurczowego ciśnienia krwi.
  3. chroni przed rakiem piersi, prostaty i jelita grubego – zdaniem naukowców z Uniwersytetu Autònoma de Barcelona zawarte w oliwie składniki ( skwalen i β-sitosterol ) mają działanie antynowotworowe. Nie tylko przed nim chroni, ale również zwalcza proteiny niezbędne komórką rakowym.
  4. pomaga na zapalenia stawów – zmniejsza i łagodzi stany zapaleniowe.
  5. wzmacnia naszą odporność, zmniejsza ryzyko osteoporozy, ale też odmładza!

Skoro jest taka zdrowa, to chciałoby się ją używać do wszystkiego. Do sałatek, do pieczenia, do smażenia… No i zaczyna się problem. Czy na oliwie można smażyć? 

Po pierwsze, oliwa z oliwek ma wysoką temperaturę dymienia. Oznacza to, że dopiero pod wpływem bardzo dużego ciepła zaczyna się degradować i wytwarzać rakotwórcze składniki. Dla oliwy z oliwek temperatura dymienia wynosi 210 st (rekomendowana temperatura smażenia to 180 st).

Zawiera duże ilości jedno-nasyconych kwasów tłuszczowych (aż 73,7 gram na 100 gram oliwy z oliwek). One z kolei nie podgajają degradacji i nie utleniają się.

W jej skład wchodzi wiele antyulteniaczy, które zmniejszają tempo szkodliwych przemian wynikających z obróbki termicznej.

Sprawia, że potrawy nabierają nowego smaku!

 

Pamiętaj jednak o zachowaniu pewnych zasad podczas smażenia z oliwą z oliwek:

  1. nie używaj jej do smażenia na głębokim oleju,
  2. dobrze rozgrzej oliwę przed dodaniem składników,
  3. smaż najkrócej jak to jest możliwe,
  4. korzystaj z suchego, nieposolonego mięsa (dopraw dopiero na sam koniec),
  5. używaj oliwy dobrej jakości (koniecznie w ciemnej butelce, z krótkim terminem ważności).

Podczas robienia zakupów mamy do wyboru kilka rodzajów oliwy z oliwek. Extra vergin – pierwszego tłoczenia – stosuje się przede wszystkim na surowo np. do sałatek. Oliwa z oliwek – nie spełnia wymogów kategorii extra vergin. Jest poddawana tylko procesowi rafinowania. Można jej używać do wszystkich etapów. Olej (oliwa) z wytłoków „sansa”, „pomacce”- idealna do smażenia i gotowania.

Oliwa z oliwek jako kosmetyk

Ze względu na swoje właściwości używana jest jako kosmetyk lub jego składnik. Zawarta w niej witamina F chroni skórę przed utratą wilgoci, ponieważ przywraca naturalną barierę lipidową naskórka. Świetnie poprawia wygląd skóry podrażnionej, likwiduje też jej szorstkość. Jeśli  masz suchą skórę możesz stosować oliwę jako nawilżający balsam. Dzięki korzystnemu wpływowi na odporność zaleca się ją jako środek wspierający walkę z alergią skórną, atopowym zapaleniem skóry czy łuszczycą.

bbb

 

Można być stosowana do kąpieli, jako maseczka, peeling lub krem. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona. To idealny, 100% naturalny, kosmetyk. Posmarowanie skóry surową nadaje jej zdrowy, promienny wygląd. Kompres na bazie oliwy jest idealny jako krem przeciwzmarszczkowy. Oliwa z oliwek jest również naturalnym filtrem UV, zabezpiecza skórę przed szkodliwym opalaniem. Oliwę można też wykorzystać jako naturalny i niedrażniący środek do demakijażu.

Do suchych, zniszczonych włosów zaleca się maseczkę z oliwy z oliwek. Nakłada się ją przed umyciem włosów, raz w tygodniu. Jeżeli włosy mają tendencję do przetłuszczania się u nasady, maseczkę należy zastosować jedynie na końcówki. Całość można wzbogacić olejkami eterycznymi lub sokiem z cytryny. Maseczkę nakłada się małymi porcjami i delikatnie wciera. Następnie włosy owija się folią i ciepłym ręcznikiem.

Ciekawostki

Oliwa doczekała się swojego własnego muzeum! Znajduje się ono w Bardolino i  wstęp do niego jest zupełnie darmowy! Wystarczy jedynie zgłosić chęć zwiedzania. Na miejscu mamy możliwość zobaczenia urządzeń do przygotowywania oliwy, niektórych ponad 100-letnich. Na samym końcu umieszczono ruchomą prezentację całego procesu.

 

Smażenie w ten sposób to samo zdrowie!

zobacz również:

Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?

Oliwa z oliwek – właściwości i zastosowanie

Dieta antycellulitowa

10 najbardziej korzystnych produktów dla serca