Starożytni nazywali oliwę oliwek „złotym płynem”. Nie bez powodu! Przez tysiąclecia dbała o ich zdrowie, kondycję i urodę. Również obecnie staje się coraz popularniejsza. Sięgają po nią kucharze, kosmetyczki, polecają lekarze i dietetycy! Gości w salonach i na salonach. Dieta śródziemnomorska, oparta na oliwie z oliwek, jest uważana za jedną z najzdrowszych! Ale czemu? Czy aby na pewno, korzysta z niej każdy, kto ma olej w głowie?
Zacznijmy od tego, czym jest oliwa z oliwek? Złoty płyn to olej pozyskiwany z tłoczenia (na zimno lub gorąco) miąższu owoców oliwek. Ma trzy rodzaje: extra, average, strong. Najlepsza jest ta pierwsza. Oznacza, że owoce zbierane były ręcznie, a następnie kierowane do przetworzenia w ciągu 24 godzin. Najlepiej, gdy oliwa tłoczona była jeden raz i to na zimno.
Gdy już mamy dobry produkt, należy go też odpowiednio przechowywać. Widzisz ją w przezroczystym szkle na półce sklepowej? Lepiej sobie daruj. Oliwa jest bardzo wrażliwa na światło. Należy trzymać ją w ciemnej buteleczce, w zamkniętej półce. Fabrycznie zafoliowana może postać nawet trzy lata, otwartą pamiętaj zużyć w ciągu trzech miesięcy. Gdy trzymasz oliwę w lodówce nie przejmuj się, gdy stanie się lekko mętna. To jej naturalna reakcja w temperaturze poniżej 15 stopni. Przeszkadza Ci to? Zastosuj sprytny patent! Dodaj odrobiny soli, oliwa powinna być z powrotem przejrzysta.
Poza tym, że wspaniale smakuje, ma liczne walory zdrowotne. Zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-9, a dzięki temu obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca czy układu krążeniowego. Z kolei duża ilość kwasu oleinowego powoduje zmniejszenie ilości zachorowań na astmę oraz alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Ma również mnóstwo witamin A, E, D, K, które wspierają walkę ze stwardnieniem tętnic, kamienicą żółciową czy wrzodami na żołądku. Oliwa pozytywnie wpływa na metabolizm, pomaga przy zaparciach, a także zwalcza tworzenie się wolnych rodników.
Ma również działanie wspierające urodę. Zawarte w niej dobroczynne składniki spowalniają starzenie. Poleca się stosować ją bezpośrednio na twarz jako kosmetyk. Zawarta w niej witamina E wnika w skórę i wpływa odmładzająco. Ma też działanie wygładzające, natłuszczające, odświeżające i kojące. Można dodać jej łyżkę do kąpieli lub wykorzystać robiąc domowy kosmetyk.
Przepis na maseczkę
Połącz ze sobą 1 łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki śmietany oraz połowę łyżeczki oliwy z oliwek. Nałóż na twarz, zmyj po 20 minutach.
Przepis na odżywienie włosów
Połącz pół szklanki oliwy z oliwek z sokiem z cytryny. Wmasuj we włosy i pozostaw na nich przez 30-40 minut. Następnie zmyj.
zobacz również: