Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?

28 sierpnia 2016, dodał: dietetyk medyczny

Olej rzepakowy niskoerukowy – jest uznawany za najzdrowszy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT oraz niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 6%). Nazywany jest „oliwą północy”. Jego skład jest jednak korzystniejszy niż skład oliwy.

rzepakowu

To, co szczególnie wyróżnia olej rzepakowy spośród pozostałych tłuszczy spożywczych, to bogactwo kwasów omega-3, których organizm nie wytwarza, a które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i profilaktyki wielu chorób. Zbawienny wpływ oleju rzepakowego odnotowano w profilaktyce chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób układu nerwowego a także nowotworów złośliwych.

Co ważne olej rzepakowy, ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek omega-6 do omega-3, tj. 2:1.

Olej rzepakowy powinien stanowić nieodłączny element naszej diety. Szczególnie jest zalecany dzieciom i młodzieży (poprzez wpływ na funkcjonowanie mózgu – wspomaga proces uczenia się) i osobom starszym (profilaktyka utraty pamięci czy chorób oczu). Z kolei niska zawartość kwasów nasyconych powoduje,  że jest to najlepszy olej dla osób z podwyższonym ryzykiem choroby układu krążenia. Tym bardziej że – jak każdy olej roślinny – nie zawiera cholesterolu!

Naukowcy zalecają spożywać 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, aby uzupełnić niedobory cennych kwasów tłuszczowych. Najlepiej na surowo – czyli jako dodatek do sałatek i surówek.

Co z tym kwasem erukowym?

Wokół oleju rzepakowego narosło wiele mitów, głównie ze względu na kwas erukowy, który wywołał sporo kontrowersji w latach 70. Olej ze starych odmian rzepaku – wysokoerukowych wycofano definitywnie z produkcji w Polsce 18 lat temu. Faktycznie charakteryzował się on wysoką zwartością kwasu erukowego (około 50%). Powodowało to, że był niekorzystny dla zdrowia człowieka. Od początku lat 90. uprawiane są w Polsce wyłącznie odmiany rzepaku podwójnie ulepszone. Obecnie wszystkie dostępne w sprzedaży oleje rzepakowe są uzyskiwane z uszlachetnionej, tzw. niskoerukowej odmiany rzepaku, gdzie zawartość tego kwasu w oleju jest bardzo niska.
Olej rzepakowy całkowicie bezerukowy jest praktycznie niedostępny, dlatego używa się terminu niskoerukowy. Rozporządzenie określa zawartość kwasu erukowego na max 5%.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Wrogowie urody
  2. Jak dobrze wyglądać po 40?
  3. Aromatyzowane oliwy własnej roboty
  4. Domowe kuracje z oliwą dla urody

 

 




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?

  1. avatar Patrycja pisze:

    Ale powinien to być chyba olej nierafinowany, zimnotloczony. Bo w takim rafinowanym ze zwyklych marketów temperatura zabija wszystkie omega 3 i 6.

  2. avatar paulkowska pisze:

    Gratuluje autorce świetnego tekstu! Do tej pory też nie maiłam pojęcia o walorach oleju rzepakowego. Zamiast niego stosowałam masło klarowane lub oliwę z oliwek ;/ Odkąd jestem na diecie staram się unikać smażenia. Dla osób, którym potrawy często przywierają do patelni lub garnka polecam deglasowanie potraw.

  3. avatar pykmonia pisze:

    Ja zdecydowanie wole stosować oliwę z oliwek :)

  4. avatar Sonieczka pisze:

    Sama do niedawna byłam zwolenniczką oliwy dlatego dzięki za świetny tekst. Mało się mówi o zaletach zwykłego oleju rzepakowego a w potocznej świadomości często wszystko co zagraniczne jest uznawane za lepsze i zdrowe. Wyczytałam też, że oliwa z oliwek służy mieszkańcom południa, którzy jedzą też dużo ryb, a w naszej szerokości geograficznej i przy naszym sposobie odżywiania lepiej wybrać olej rzepakowy. Dla mnie odżywianie się jest całością i zjedzenie dwóch łyżek oliwy nie rozwiązuje problemu, bo ważne jest też z czym ją jem i czy poddaję ja obróbce termicznej. Jeśli chodzi o proporcje omega 6 i 3 w olejach to podobno jeszcze korzystniejsze od samego rzepakowego są mieszanki bo łączą zalety różnych olejów, dlatego na co dzień wybieram rzepakowo-lniany golden drop. Olej lniany jest chyba najbogatszym źródłem omega 3. Dla urozmaicenia do sałatki dodam czasem olej kokosowy mercoli, ale na nim nie można smażyć. W zależności od potrzeb sięgam też po olej wiesiołkowy, ale to rzepakowy jest u mnie na co dzień, w ilości przynajmniej dwie łyżki.

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Sinial - co sądzicie??
ja mam i sobie chwalę :) rzeczywiście bardzo ładnie ujędrnia. Wymaga trochę cierpliwości,...
Botox na zmiany trądzikowe
Dokładnie pierwszy raz słyszę o botoksie na trądzik, mi w klinice od razu polecili...
Blizny na twarzy krępujące :(
Niestety jedyną skuteczną metodą pozbycia się blizn potrądzikowych jest laseroterapia, wiem z własnego doświadczenia, przetestowałam...
Przebarwienia na twarzy
Zgadzam się z opiniami dziewczyn na stare przebarwienia, które są pozostałościami po trądziku...