Oleje roślinne dla smaku i zdrowia

19 lipca 2021, dodał: Redakcja

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Olejki naturalne pozyskuje się właściwie z dowolnych roślin i z różnych ich części. Mogą to być nasiona, owoce, pestki, jądra nasienne czy kiełki roślinne. Otrzymuje się je z roślin oleistych, które na stałe weszły do naszej kuchni, a ich użycie różnicuje tylko temperatura spalania i ewentualnie smak. Najczęściej oleje roślinne wykorzystuje się jako tłuszcze jadalne, ale chętnie sięga po nie przemysł kosmetyczny, ten produkujący kosmetyki na wielką skalę, ale też ten niszowy, specjalizujący się w wąskim asortymencie indywidualnie dobieranych produktów.

Oleje roślinne dla smaku i zdrowia

Olejki naturalne – naturalnie leczące

Olejki roślinne naturalne wykazują prozdrowotne właściwości, toteż chętnie sięga po nie medycyna alternatywna. Chociaż ta klasyczna również uznaje niektóre z nich, np.:

  • wiesiołka
  • czarnuszkę
  • len 
  • CBD
  • sosny syberyjskiej 
  • awokado
  • krokoszowy
  • konopny

Stosuje się je najlepiej w postaci naturalnej, jak najmniej przetworzonej i traktuje niezwykle delikatnie. Wszystkie można używać wewnętrznie, ale mają ogromne zasługi w leczeniu zewnętrznym. Warto zatem przyjrzeć się niektórym z nich, tym może mniej popularnym, ale o ważnych walorach zdrowotnych. 

Olej z czarnuszki 

Olej z czarnuszki,wykazujący najwyższe właściwości zdrowotne, tłoczony jest z nasion tej rośliny (zobacz produkt). Nazwa czarnuszka jest tu wymienna z: kminem czarnym, kminkiem egipskim, czarnuchą, kąkolnicą czy kolendrą siewną. 

Olej z czarnuszki posiada gorzkawy smak i wyraźny korzenny zapach. Posiada też mnóstwo prozdrowotnych składników, przede wszystkim z 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, zatem tych zdrowych dla organizmu, ale zawiera też:

  • witaminę E
  • beta-karoten, biotynę, fitosterole
  • minerały: wapń, żelazo, potas, magnez, sód, selen, cynk
  • aminokwasy oraz saponiny

Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

Różnorodne zastosowanie oleju z czarnuszki sprawia, że jest on niezwykle pożądanym produktem spożywczym w kuchni oraz produktem kosmetycznym stosowanym na skalę przemysłową, jak i indywidualnie. Jego smak nie należy do najprzyjemniejszych, ale prozdrowotne działanie rekompensuje tę niewielką wadę. Olejem z czarnuszki leczy się:

  • refluks, wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy oraz zatrucia pokarmowe
  • wysoki poziom cholesterolu – czarnuszka go obniża, obniża też poziom cukru we krwi, hamuje w ten sposób rozwój cukrzycy typu II oraz miażdżycy
  • czarnuszka poprawia odporność u osób dorosłych i dzieci
  • przyspiesza gojenie ran, pomaga leczyć łupież, trądzik czy AZS
  • doskonale działa zewnętrznie na włosy, przeciwdziała łysieniu, pobudza porost włosów, najlepiej stosować systematycznie w postaci okładu olejowego na włosy

Olej z ostropestu

Równie ważnym w codziennym stosowaniu jest olej z ostropestu plamistego – zobacz produkt. W przeciwieństwie do oleju z czarnuszki ma przyjemny smak i zapach, nie powinien więc sprawiać problemu z dawkowaniem prosto na łyżeczkę. Można go również dodawać do wszelkich potraw, szczególnie takich, których nie poddaje się obróbce termicznej. To zresztą cecha większości olejów roślinnych, które podczas obróbki termicznej tracą swoje właściwości. 

Ostropest plamisty działa szczególnie pozytywnie na wątrobę. Obniża też poziom cukru we krwi oraz stabilizuje cholesterol. Wykorzystuje się go w leczeniu zewnętrznym, poprawia wygląd skóry, oraz wewnętrznym. Szczególnie zaleca się go osobom z chorobą alkoholową, to u nich próbuje ostropestem odwrócić procesy marskości wątroby i stabilizować pracę nerek. Olej z ostropestu zawiera rzadkie witaminy E,K oraz C, a także białka, minerały, fitosterole, tłuszcze i cukry. 

Olej z ostropestu do użytku wewnętrznego 

Jako produkt obecny w kuchni, do użytku wewnętrznego, olej z ostropestu wykazuje mnóstwo pozytywnych działań:

  • reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi 
  • zapobiega udarom i zawałom serca
  • reguluje pracę nerek oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych
  • wspomaga regenerację wątroby
  • reguluje procesy trawienne
  • pomaga utrzymać poziom widzenia
  • poprawia pamięć oraz koncentrację
  • zwiększa krzepliwość krwi 

Olej z ostropestu do użytku zewnętrznego 

Olej z ostropestu znalazł zastosowanie jako produkt leczniczo-kosmetyczny do użytku zewnętrznego. Stosuje się go do: 

  • przeciwdziałania odleżynom
  • łagodzenia skutków owrzodzenia i odparzenia skóry
  • gojenia ran i urazów
  • łagodzi rumień i nawilża skutecznie skórę
  • likwiduje świąd skóry
  • wygładza zmarszczki
  • poprawia wygląd skóry twarzy

Większość olejów roślinnych, szczególnie tych stosowanych na surowo, powinno się produkować poprzez wytłaczanie. Największą wartość posiada gotowy produkt z pierwszego tłoczenia na zimno. Tego rodzaju proces produkcji pozwala zachować większość ważnych substancji, które decydują o charakterze prozdrowotnym. Oleje roślinne przechowuje się zwykle w ciemnych butelkach a po otwarciu należy je spożyć w bardzo krótkim czasie, nawet w okresie miesiąca. Nie wolno ich nasłoneczniać i poddawać obróbce termicznej. Najlepiej spożywać je w trakcie jedzenia łyżeczką lub dodawać do potrawy, ale już na stole i nie do gorącej. W niektórych przypadkach w sklepach można otrzymać sproszkowaną postać rośliny i dodawać ten proszek do potraw. To rada dla osób, które mają problem z przełknięciem smakowych produktów oleistych.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jaki podkład wybrac do cery mieszan…
Matujący, żeby trzymał świecenie w ryzach
Makijaż do danego typu urody
Ja mam śniadą cerę, ciemne oczy i włosy więc tylko wyraziste kolory się sprawdzają
W jaki sposób używać rozświetlaczy?…
Umiarkowanie, żeby nie świecić się za bardzo...
Drukarka - jaka?
Brother - bardzo wydajna, mam ją już 8 lat