Olej makowy – mało znany eliksir zdrowia i urody. Odkryj jego niezwykłe właściwości
Olej makowy to prawdziwy skarb natury, który kryje w sobie mnóstwo prozdrowotnych i pielęgnacyjnych właściwości. Pomaga w leczeniu odleżyn, ran i owrzodzeń, a także wspiera kondycję skóry i włosów. Regularne stosowanie oleju makowego może poprawić elastyczność cery, zapobiegać powstawaniu zaskórników oraz wzmocnić pasma włosów. Sprawdź, jakie jeszcze sekrety skrywa ten niezwykły olej!
Jak powstaje olej makowy
Jak można wywnioskować z nazwy olej ten pochodzi z nasion maku i należy do olejów schnących od 6 do 8 dni. Ziarna są zmielone a później ucierane z wodą, następnie dodaje się różne substancje lecznicze. W oleju makowym znajdziecie również kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy i linolenowy. Mak rośnie w Azji oraz wschodniej części Morza Śródziemnego. Makówki osiągają długość do 6 cm oraz szerokość do 4 cm. Do uzyskania oleju makowego potrzebne są 4 kilogramy nasion maku. Olej makowy jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale również i przemyśle do zapalania lamp, produkowania mydeł czy rozcieńczania farb.
Właściwości zdrowotne oleju makowego
Olej makowy zawiera mnóstwo witaminy E, B oraz ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, czy foliowy. Znajdziecie w nim również witaminę A, minerały, potas, cynk, żelazo, czy fosfor. To wszystko pozytywnie wpływa na nasz organizm, obniża ciśnienie krwi, reguluje tętno, usprawnia metabolizm, poprawia pracę nerek oraz serca. Z kolei kwas oleinowy oraz linolenowy ochronią Cię przed miażdżycą oraz zakrzepami w żyłach. Skutecznie też obniżą poziom cholesterolu w Twojej krwi. Olej makowy możecie również stosować zewnętrznie w postaci balsamu do ciała, dzięki czemu odpowiednio natłuścicie skórę i załagodzicie stany zapalne. Jest też idealną alternatywą do oliwy z oliwek dla dzieci. Olej makowy śmiało możecie również stosować jako środek na odparzenia, wypryski oraz odleżyny i rany. Idealnie poradzi sobie również z łuszczycą.
Sałatka owocowa z olejem makowym
Składniki:
- 2 łyżki stołowe oleju makowego
- 1 łyżeczka balsamu z czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka maku
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 duże jabłko zielone
- 230 gram truskawek
- 1 limonka
Przygotowanie:
Jabłka oraz truskawki nie obieramy i kroimy w kostkę, po czym polewamy je 2 łyżkami oleju. Teraz zetrzyj skórkę limonki i wymieszaj wszystko z łyżeczką soku z limonki. Następnie skarmelizuj 2 łyżki cukru trzcinowego z octem balsamicznym oraz łyżką maku. Polej nią owoce i gotowe.
Dressing z olejem makowym
Składniki:
- 1/3 szklanki cukru
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 2 i 1/ 2 łyżeczki maku
- 1 i 1/2 łyżeczki startej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka oleju makowego
Przygotowanie:
Zacznij od wymieszania wszystkich składników, ale olej wlewaj na samym końcu i powoli. Następnie przykryj i włóż do lodówki. Podawaj z owocami lub do dowolnej potrawy.
zobacz również:
Co to są owoce goji?
Aromatyzowane octy domowej roboty
Aromatyzowane oliwy i octy domowej roboty
Lecznicze właściwości zielonej herbaty