Ogranicz spożywanie soli

7 marca 2011,
dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Polacy powinni natychmiast ograniczyć spożycie soli, w przeciwnym razie nadal będzie wzrastać liczba osób z udarami mózgu, zawałami serca, nadciśnieniem tętniczym oraz nowotworami żołądka – alarmują eksperci!

Sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jednak jego zbyt wysoki poziom w diecie może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi.

Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK) informuje, że spożywamy zdecydowanie za dużo soli kuchennej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 – 6g (1 płaska łyżeczka do herbaty). Natomiast aktualny poziom spożycia soli w Polsce jest trzykrotnie wyższy!

W celach profilaktycznych należy zrezygnować z dosalania potraw, a także ograniczyć dodatek soli w czasie ich przygotowywania.

Warto wiedzieć, że sól jest dodawana w dużych ilościach podczas przemysłowej produkcji żywności. Szczególnie tyczy się to konserw mięsnych i rybnych, wędlin, kiełbas, serów żółtych i pleśniowych. Dlatego należy unikać jedzenia nadmiernych ilości tych produktów. Wskazane jest wyeliminowanie także solonych orzeszków, paluszków czy chipsów. Zmieniając swoją dietę należy także ograniczyć stosowanie przypraw typu kostka rosołowa, mieszanki warzywne, a także zup w proszku. Sól z powodzeniem można zastąpić czosnkiem, chrzanem, koprem, sokiem z cytryny, bazylią lub tymiankiem.

Zaleca się zastępowanie tradycyjnej soli, dostępnymi na rynku solami niskosodowymi lub różnego rodzaju mieszankami ziołowymi i przyprawami (bez dodatku soli) oraz zwiększenie spożycia warzyw i owoców bogatych w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Dieta antyrakowa
  2. Dieta a nowotwory piersi
  3. Mleko krowie czy kozie?
  4. Jakie potrawy najbardziej lubią Polki?



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.