Ogranicz spożywanie soli | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ogranicz spożywanie soli

7 marca 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Polacy powinni natychmiast ograniczyć spożycie soli, w przeciwnym razie nadal będzie wzrastać liczba osób z udarami mózgu, zawałami serca, nadciśnieniem tętniczym oraz nowotworami żołądka – alarmują eksperci!

Sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jednak jego zbyt wysoki poziom w diecie może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi.

Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK) informuje, że spożywamy zdecydowanie za dużo soli kuchennej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 – 6g (1 płaska łyżeczka do herbaty). Natomiast aktualny poziom spożycia soli w Polsce jest trzykrotnie wyższy!

W celach profilaktycznych należy zrezygnować z dosalania potraw, a także ograniczyć dodatek soli w czasie ich przygotowywania.

Warto wiedzieć, że sól jest dodawana w dużych ilościach podczas przemysłowej produkcji żywności. Szczególnie tyczy się to konserw mięsnych i rybnych, wędlin, kiełbas, serów żółtych i pleśniowych. Dlatego należy unikać jedzenia nadmiernych ilości tych produktów. Wskazane jest wyeliminowanie także solonych orzeszków, paluszków czy chipsów. Zmieniając swoją dietę należy także ograniczyć stosowanie przypraw typu kostka rosołowa, mieszanki warzywne, a także zup w proszku. Sól z powodzeniem można zastąpić czosnkiem, chrzanem, koprem, sokiem z cytryny, bazylią lub tymiankiem.

Zaleca się zastępowanie tradycyjnej soli, dostępnymi na rynku solami niskosodowymi lub różnego rodzaju mieszankami ziołowymi i przyprawami (bez dodatku soli) oraz zwiększenie spożycia warzyw i owoców bogatych w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  1. Dieta antyrakowa
  2. Dieta a nowotwory piersi
  3. Mleko krowie czy kozie?
  4. Jakie potrawy najbardziej lubią Polki?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Ogranicz spożywanie soli

  1. avatar malgosia74 pisze:

    Jak wiadomo z artykułu zdrowy człowiek nie powinien zjadać dziennie więcej niż 5-6g soli (płaska mała łyżeczka)a przy nadciśnieniu nawet o połowę mniej. Nie warto jednak zupełnie rezygnować z jedzenia soli, gdy jest się zdrowym bo jej obecność w naszym organizmie odgrywa niezbędną rolę w gospodarce wodnej ustroju i w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Większe niż zalecane spożycie soli zwiększa natomiast nie tylko ciśnienie, ale też ilość wapnia wydalanego z moczem. Ograniczenie spożywania soli może zatem zmniejszyć utratę wapnia z kości. A utrata zbyt dużej ilości wapnia prowadzi do osteoporozy i złamań kości.
    Sól można też zastąpić ziołami np. majerankiem, lubczykiem, rozmarynem, tymiankiem czy bazylią i do przyprawiania dań można używać ziół prowansalskich, chili lub chrzanu, by zaostrzyć ich smak. Warto pamiętać, że sól to nie tylko biały proszek w solniczce, ale jest też w przetworzonej żywności np. wędlinach, pieczywie czy gotowych potrawach. Kryje się wszędzie i należy zwracać uwagę w jakich ilościach przyjmujemy ją do naszego organizmu aby uniknać niepotrzebnych dolegliwości.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...