Roladki w galarecie i pomarańczach
O ile tym co znajduje się na ruszcie zajmuje się mój ukochany, o tyle ja dbam o przystawki. Dlatego moje najbardziej popisowe danie prezentuje poniżej, są to roladki z szynki konserwowej, w galarecie z pomarańczami.
Aby je przygotować potrzeba:
20plastrów szynki konserwowej
- 1 por
- 2 jajka
- 2 łyż. majonezu
- 1 kostka rosołowa
- 2 szkl. wody
- łyżeczka masła
- 4 łyż. żelatyny
- natka pietruszki (może być suszona)
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
1. Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na łyżeczce masła, czekamy aż woda odparuje, pora kroimy w pół paseczki i wrzucamy do pieczarek. Dusimy do miękkości.Studzimy
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy, dodajemy do pieczarek i pora. Dodajemy sól, pieprz,majonez i pokrojoną natkę pietruszki lub jej susz w niewielkiej ilości.
3. Przygotowane nadzienie nakładamy na plastry szynki, zwijamy dość ciasno, układamy na półmisku.
4. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kostkę rosołową, zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Stygnącą galaretką zalewamy nasze roladki.