Roladki w galarecie i pomarańczach

30 maja 2010, dodał: Bogumiła
Artykuł zewnętrzny

O ile tym co znajduje się na ruszcie zajmuje się mój ukochany, o tyle ja dbam o przystawki. Dlatego moje najbardziej popisowe danie prezentuje poniżej, są to roladki z szynki konserwowej, w galarecie z pomarańczami.
Aby je przygotować potrzeba:

20plastrów szynki konserwowej

  • 1 por
  • 2 jajka
  • 2 łyż. majonezu
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 szkl. wody
  • łyżeczka masła
  • 4 łyż. żelatyny
  • natka pietruszki (może być suszona)
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

1.   Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy na łyżeczce masła, czekamy aż woda odparuje, pora kroimy w pół paseczki i wrzucamy do pieczarek. Dusimy do miękkości.Studzimy

2.   Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy, dodajemy do pieczarek i pora. Dodajemy sól, pieprz,majonez i pokrojoną natkę pietruszki lub jej susz w niewielkiej ilości.

3.   Przygotowane nadzienie nakładamy na plastry szynki, zwijamy dość ciasno, układamy na półmisku.

4.   Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kostkę rosołową, zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Stygnącą galaretką zalewamy nasze roladki.