Odchudzająca zupa z soczewicy
Pysznie rozgrzewająca, idealna na jesienne dni zupa z soczewicy, jest nie tylko smaczna, ale w zasadzie można ją jeść bezkarnie i cieszyć się szczupłą sylwetką. Dieta zupowa zdobywa coraz więcej zwolenników, ponieważ potrafi zaspokoić pierwszy głód i dostarczy niezbędnych składników odżywczych i witamin.
Soczewica jest dobrym źródłem białka, a więc z powodzeniem można ją stosować w kuchni jako zamiennik mięsa. Soczewica, dzięki swoim właściwościom, zawartości błonnika, węglowodanów złożonych, zalecana jest osobom, które cierpią na problemy z nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą oraz z anemią. Solidna porcja kwasu foliowego w soczewicy również sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek.
składniki:
3 marchewki
300 gram czerwonej soczewicy
zielona papryka
czerwona cebula
dwie łyżki oliwy z oliwek
200 ml passaty lub sosu pomidorowego
6 pomidorów
700 ml wody
przyprawy: tymianek, sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę, paprykę i marchew. Wszystko mieszamy i smażymy kilka minut na oliwie. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy podsmażone warzywa, dodajemy soczewicę całość gotujemy 15 minut, dodajemy następnie sos pomidorowy i pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy, doprawiamy di smaku i gotujemy kolejne 15 minut. Po ugotowaniu do zupy można dodać natkę pietruszki,