Odchudzająca zupa z soczewicy

5 października 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

zupa odchudzająca z soczewicą

 

Pysznie rozgrzewająca, idealna na jesienne dni zupa z soczewicy, jest nie tylko smaczna, ale w zasadzie można ją jeść bezkarnie i cieszyć się szczupłą sylwetką. Dieta zupowa zdobywa coraz więcej zwolenników, ponieważ potrafi zaspokoić pierwszy głód i dostarczy niezbędnych składników odżywczych i witamin.

Soczewica jest dobrym źródłem białka, a więc z powodzeniem można ją stosować w kuchni jako zamiennik mięsa. Soczewica, dzięki swoim właściwościom, zawartości błonnika, węglowodanów złożonych, zalecana jest osobom, które cierpią na problemy z nadciśnieniem, chorobami serca, cukrzycą oraz z anemią. Solidna porcja kwasu foliowego w soczewicy również sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek.

 

składniki:

3 marchewki

300 gram czerwonej soczewicy

zielona papryka

czerwona cebula

dwie łyżki oliwy z oliwek

200 ml passaty lub sosu pomidorowego

6 pomidorów

700 ml wody

przyprawy:  tymianek, sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę, paprykę i marchew. Wszystko mieszamy i smażymy kilka minut na oliwie.  Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy podsmażone warzywa, dodajemy soczewicę całość gotujemy 15 minut, dodajemy następnie sos pomidorowy i pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy, doprawiamy di smaku i gotujemy kolejne 15 minut. Po ugotowaniu do zupy można dodać natkę pietruszki,