Od dzisiaj robię brownie z tym dodatkiem. Ciasto rozpływa się w ustach
Brownie to klasyczne ciasto na bazie czekolady gorzkiej lub kakao. Jego walory smakowe i różnorodność form zapewne cieszy niejednego łasucha. W moim domu od jakiegoś czasu w lodówce stała pasta orzechowa, na którą nie miała większego pomysłu. Postanowiłam przygotować lekkie ciasto czekoladowe z dodatkiem tej pasty. Podstawą pasty orzechowej były zmielone orzechy arachidowe, sama pasta nie była słodzona.
Te orzechy zwierają bardzo dużo białka oraz witaminy B3 czyli niacyny. Są bogate dodatkowo w błonnik, witaminy i składniki mineralne a także polifenole, tokoferole i flawonoidy tak cenne dla naszego zdrowia. Te składniki neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. To ciasto dodatkowo zawiera gorzką czekoladę, którą sporządza się na bazie kakao. Kakao jest bogatym źródłem flawonoidów roślinnych, które mają działanie przeciwutleniające i – jak wykazały wcześniejsze badania – obniżają ciśnienie krwi i mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia.
Brownie wykonuje się bardzo szybko i piecze niecałe 30 minut. Można je dodatkowo wzbogacić przez dodanie na wierzch ulubionych owoców np. czarną porzeczkę, borówki, żurawinę.
składniki:
200 gram masła
3/4 szklanki mąki
4 jaja
tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki pasty orzechowej’
pół szklanki cukru
ulubione owoce np: borówki, porzeczka, jagody
Przygotowanie:
Niewielką brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku roztopić masło, do gorącego masła dodać połamaną czekoladę, nie gotować tylko poczekać i mieszać do rozpuszczenia składników. W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem, dodać mąkę, czekoladę, całość wymieszać i dodać masę orzechową. Wylać ciasto na blaszkę, na wierzch posypać ulubionymi owocami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku maksymalnie 30 minut. Brownie można serwować z lodami waniliowymi lub kleksem bitej śmietany.