Oczyszczająca dieta jabłkowa – właściwości dla zdrowia

20 lutego 2022, dodał: malgosia74
Artykuł zewnętrzny

Czy jest ktoś, kto nie lubi jabłek? Jeśli tak, to zachęcam do zapoznania się z ciekawymi informacjami na temat tych znanych od zarania dziejów owoców, które szczególnie upodobały sobie nasz europejski klimat. Znacie powiedzenie: „Jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”?

jabłka

 

Zostało udowodnione,  że jabłka pozytywnie wpływają na stan układu krążenia i układu pokarmowego poprzez ,,wymiatanie” z organizmu wszelkich niekorzystnych substancji, włącznie z radioaktywnymi. Obniżają też poziom cholesterolu we krwi. Dużą ich zaletą jest regulowanie pracy przewodu pokarmowego. Zapobiegają bowiem bardzo szkodliwym zaparciom. Polecane jest więc zjadanie co najmniej 2 jabłek dziennie.  Osoby chore na cukrzyce i nie tolerujące surowych owoców, winny spożywać jabłka gotowane lub pieczone w całości.

Jabłka należą do jednych najpopularniejszych owoców, których atutem jest dostępność przez cały rok. Odpowiednio przechowywane przez dłuższy czas nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych.

jabłka w misce

W jabłku zawarte są: witamina C, cukry, pektyny, biopierwiastki – potas, sód, wapń, fosfor, żelazo. Najwięcej witaminy C mają dojrzałe jabłka, należy pamiętać że zawartość witaminy C wzrasta z kwasowością jabłka. Dlatego należy wybierać bardziej kwaśne odmiany niż słodkie. Witamina C gromadzi się w jabłku tuż pod skórką a więc jedzmy jabłka bez obierania ze skórki. Innym cennym składnikiem jabłek są pektyny będące jednym z rozpuszczalnych składników błonnika pokarmowego. Najwięcej pektyn znajduje się w gniazdach nasiennych i skórce.  W przewodzie pokarmowym pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt, ołów) w nierozpuszczalne sole i w ten sposób oczyszczają nasz organizm z substancji trujących. Po za tym zmniejszają wchłanianie cholesterolu oraz regulują perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom.

 

Ciekawostka

Pomimo kwaśnego smaku, jabłka działają na organizm odkwaszająco, gdyż zawierają zasadowe sole mineralne z potasem i żelazem. Owoce te poleca się osobą spożywającym dużo mięsa i produktów zbożowych które zakwaszają nasz ustrój.

Leczenie jabłkami

Jedna teoria głosi że człowiek winien spożywać tylko takie owoce i warzywa które rosną w naturalnym środowisku jego strefy klimatycznej. W Polsce rosną jabłonie, grusze, śliwy a nie banany, pomarańcze – spożywajmy więc nasze rodzinne owoce w tym właśnie jabłka. Ugotowane lub pieczone starte jabłko jest dobrym środkiem przeciwbiegunkowym dla dzieci i może być z powodzeniem stosowane na początku choroby. Działa również korzystnie u dorosłych przy niestrawności, chorobie wrzodowej o czym często niestety zapominamy. Mogą je na deser spożywać w formie pieczonej diabetycy.
Napar z suszonych skórek jabłkowych ma działanie dezynfekujące, przeciwzapalne i może być stosowany do płukania jamy ustnej i gardła.
Z jabłek można otrzymać ocet jabłkowy. Jest to nie tylko dodatek kulinarny ale i naturalny lek pobudzający trawienie oraz poprawiający metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Ocet jabłkowy ułatwia odchudzanie a także wspomaga układ krążenia i system nerwowy. Jest niestety przeciwwskazany przy czynnej chorobie wrzodowej.

jabłka i kwiaty

 

Jabłka dla urody

Zawarta w jabłkach witamina C jest silnym antyoksydantem mającym zdolność neutralizowania wolnych rodników – bardzo aktywnych biologicznie cząstek które działają niszcząco na DNA białka, związki lipidowe, błony komórkowe i inne składniki komórek naszego organizmu. Coraz częściej uważa się że wolne rodniki mogą wpływać na procesy starzenia a także inicjować rozwój wiele chorób. Wolne rodniki powstają w ustroju człowieka pod wpływem np. palenia papierosów, alkoholu, tłustego pożywienia, zanieczyszczeń środowiska, promieniowania słonecznego czy w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego. Stąd koniecznie codzienna porcja jabłek, jeśli nie chcemy poddać się wolnym rodnikom. Poza tym żucie jabłek korzystnie działa na dziąsła, a same jabłka ułatwiają wchłanianie wapnia niezbędnego dla kości i zębów.

Mity o jabłku: nieprawdą jest że jedzenie jabłka przed snem zastępuje mycie zębów, ponieważ obecne w nim cukry rozkładane są przez bakterie w jamie ustnej do kwasów, które wywołują próchnicę zębów.

Jabłka jako leki

Jabłka dzięki swojemu składowi oraz strukturze działają w organizmie wielokierunkowo a mianowicie:

– zmniejszają apetyt
– obniżają poziom cholesterolu (spożywane ze skórką)
– obniżają ciśnienie tętnicze krwi
– zwalczają przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
– zmniejszają napięcie psychiczne
– zmniejszają bóle reumatyczne
– leczą zaburzenia jelitowe w tym zarówno zaparcia jak i biegunki
– poprawiają przemianę materii
– przeciwdziałają nowotworom
– sok jabłkowy może powodować u dzieci biegunki, dlatego należy stosować przecier ze świeżych jabłek

 

Kwas jabłkowy

Godne polecenia jest picie kwasu jabłkowego. Niektórzy nazywają go octem jabłkowym. Obniża on znacznie cholesterol a także pomaga znacznie pozbyć się nadwagi.

ocet jabłkowy

Sposób sporządzania:

Obrane skórki z 1kg. jabłek (uprzednio dokładnie umytych) zalać 1 litrem przegotowanej wody, dodać 10dag. cukru i 2dag. suchego razowego chleba, przykryć naczynie gazą i odstawić na 10 dni w temperaturze co najmniej 20 stopni C, codziennie kilka razy mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie uzyskany płyn należy przefiltrować dokładnie przez gazę i zlać do naczynia, dodając kolejne 10dag cukru. Nakryć gazą i poczekać 40 – 60 dni, codziennie mieszając. Ocet będzie gotowy kiedy przestanie fermentować. Przechowujemy go w lodówce.
Pije się go po 1 łyżeczce na pół szklanki przegotowanej letniej wody, 1 -2x dziennie aż do zużycia całości. Po miesiącu należy kurację powtórzyć.

Tajemnica zdrowia w jabłku ukryta…

Jeśli chcemy mieć dobrą kondycję, być zdrowym i silnym warto co rano na czczo wypić napój jabłkowo – miodowy. Sporządza się go poprzedniego dnia. Do szklanki przegotowanej letniej wody dodajemy łyżeczkę miodu oraz łyżeczkę octu jabłkowego. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy przykryty spodkiem napój do rana. Rano po zamieszaniu wypijamy na czczo. Pozbędziemy się ten sposób wielu chorób.

 

Preparaty z jabłek

– applecaps – w skład preparatu wchodzą ocet jabłkowy i błonnik. Jest to naturalny preparat wspomagający odchudzanie, pobudzający przemianę materii i ograniczający wchłanianie tłuszczów i cukrów. Poprawia pracę jelit, ułatwia wypróżnianie, zaspokaja uczucie głodu.

błonnik jabłkowy – błonnik to włókna pokarmowe, stanowiące element strukturalny ścian komórkowych roślin.
Nasz organizm nie trawi błonnika ale bardzo go potrzebuje. Niestrawiony zachowuje się jak miotła, usuwa z przewodu pokarmowego wszystkie zbędne produkty przemian materii.
Jeżeli niestrawione resztki pokarmu nie zostaną usunięte następuje fermentacja i gnicie, tworzą się toksyny bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. W rezultacie choroby nowotworowe jelita grubego stoją u drzwi.  Występują też kłopoty z cerą, przykry zapach z ust i ogólne złe samopoczucie.  Wzbogacając dietę w błonnik zapobiegamy: zaparciom, cukrzycy, miażdżycy naczyń krwionośnych, kamicy żółciowej, otyłości.
Preparat błonnik jabłkowy zażywa się popijając dużą ilością wody.

Trzydniowa dieta jabłkowa

Doskonale oczyszcza organizm i jest dobrym wstępem do diety odchudzającej. Pierwszego dnia czuje się delikatny głód, drugiego pojawia się znaczne osłabienie
(dlatego też nie radzi się wychodzić z domu), a trzeciego dnia oczyszczony organizm na nowo budzi się do życia. Codziennie rano pij na pusty żołądek szklankę wody z łyżeczką octu jabłkowego. Doskonale pobudza przemianę materii i świetnie oczyszcza organizm z toksyn.

 

Pijmy więc jak najwięcej świeżo wyciśniętych soków jabłkowych, niegazowanej wody mineralnej i herbatek ziołowych.
Sezon jabłkowy w pełni, a jest to okazja do jedzenia jabłek w różnej postaci, lecz najlepiej ze skórką!

 

Zobacz również:

  1. Pieczone jabłka i gruszki

  2. Żurawina oczyszcza zęby

  3. Dieta sałatkowa

  4. Jagody acai – właściwości i zastosowanie