Obiady na cały tydzień na lato

6 lipca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Rodzinne obiady warto jeść codziennie, nie tylko od święta – wspólne posiłki nie muszą być czasochłonne i wykwintne. Postawmy na sprawdzone przepisy i dania wyśmienite w swej prostocie. Obiad wcale też nie musi być nudny i powtarzalny. Jednak pytanie, co ugotować na obiad, pojawia się w naszych głowach bardzo często…

obiady na cały tydzień

PONIEDZIAŁEK

Barszcz z botwinki

Składniki:
– 2 młode pęczki botwinki razem z buraczkami
– 2 średnie młode marchewki
– 5 młodych ziemniaków
– 1 por
– 2 ząbki czosnku
– 2 drobiowe skrzydełka
– 1 liść laurowy
– 3 ziela angielskie
– sól i pieprz do smaku
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżeczka cukru
– 1-2 łyżki octu
– 1 łyżka masła
– 200 ml śmietany
– 1 płaska łyżka mąki pszennej
– jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:
Do garnka wlać ok. 2 litry wody, dodać mięso, liść laurowy , ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli oraz opcjonalnie pieprz. Gotować na wolnym ogniu. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Na patelni rozpuścić masło , dodać pokrojonego pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć i dodać do gotującej zupy. Całość dusić ok. 1 godz. Na koniec pokroić w plasterki buraczki, a liście buraczka na drobne kawałki. Dodać wszystko do zupy i gotować jeszcze 10 min. Na koniec wymieszać mąkę w śmietanie i wlać ją do zupy. Doprawić do smaku cukrem, octem, sokiem z cytryny.
Zupę podawać z gotowanym jajkiem.

barszcz z botwinki

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Składniki:
– 2 szklanki rosołu z kurczaka
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
– 1/2 szklanki mąki
– 2 szklanki wody
– 1 szklanka niegotowanej, wypłukanej komosy ryżowej
– 1/4 szklanki ugotowanego, pokruszonego boczku
– 1/2 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry
– 2 łyżeczki ulubionych przypraw
– 1/4 szklanki rozdrobnionego sera
– 3 szklanki świeżych różyczek brokułów

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i obficie nasmarować naczynie do pieczenia. W rondelku zagotować bulion z kurczaka i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe 1/2 szklanki mleka ubić z przyprawą drobiową i mąką, dodać mieszaninę do wrzącego płynu i ubijać, aż powstanie gładki kremowy sos. W dużej misce wymieszać sos, jedną szklankę wody, komosę ryżową i bekon. Wlać miksturę do przygotowanego naczynia do pieczenia. Pokroić piersi kurczaka na cienkie paski i położyć paski piersi kurczaka na wierzchu mieszanki z komosy ryżowej. Posypać przyprawą. Piec bez przykrycia przez 30 min. Umieścić brokuły we wrzącej wodzie na 1 min, aż zmienią kolor na jasnozielony, a następnie wlać zimną wodę. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, sprawdzić, dodać brokuły i odrobinę wody (maksymalnie jedną filiżankę), aż konsystencja będzie kremowa i gładka i będzie można ją łatwo wymieszać. Posypać serem i piec przez 5 min lub na tyle długo, aby ser się roztopił.

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami

WTOREK

Pieczeń schabowa z warzywami

Składniki:
– 1,5 kg schabu bez kości
– 4 ząbki czosnku
– sól peklowana (płaska łyżeczka)
– sól kuchenna (1/2 łyżeczki)
– przyprawa do pieczeni
– pokruszone listki laurowe
– olej
– ocet balsamiczny
– świeży rozmaryn
– marchew, papryka, ziemniaki, pieczarki, oliwki itp.

Przygotowanie:
Czosnek obrać, każdy z ząbków pokroić wzdłuż na cztery części, pozostałe przyprawy – poza rozmarynem – wymieszać z oliwą i kilkoma kroplami octu. Powstałą marynatą natrzeć mięso, następnie odstawić schab na kilka godzin w zimne miejsce i obracać od czasu do czasu. Tuż przed pieczeniem mięso opłukać, nakłuć w kilku miejscach i naszpikować kawałkami czosnku. Obłożyć schab gałązkami świeżego rozmarynu i warzywami. Piec w rękawie do pieczenia, w temperaturze 180 st. C przez 1 godz.

Pieczeń schabowa z warzywami

Naleśniki z truskawkami

Składniki:
Naleśniki
– 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki soli
– serek śmietankowy
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 1 szklanka mleka
Polewa z twarogiem
– serek śmietankowy
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 szklanka obranych truskawek
Sos truskawkowy
– 2 szklanki truskawek, pokrojonych w kostkę
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Umieść pokrojone w kostkę truskawki, cukier i sok z cytryny w średnim rondlu. Dusić na średnim ogniu przez 20 min., a następnie zdjąć z ognia i odstawić. Za pomocą robota kuchennego, zmiksować razem serek śmietankowy, wanilię, cukier puder i truskawki. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce mikserem elektrycznym ubić serek śmietankowy na gładką masę. Dodać jajka, cukier, wanilię i mleko. Wlać mieszankę mąki z serkiem śmietankowym i mieszać, aż się połączą. Podgrzać patelnię, spryskać sprayem do smażenia. Używając miarki, wlać ciasto naleśnikowe na patelnię, smażyć 2-3 min. Odwróć naleśniki i smażyć kolejne 2 min. Powtórzyć proces z pozostałym ciastem. Ułożyć naleśniki na talerzu, posmarować polewą serową, a następnie przykryć kolejnym naleśnikiem i powtarzać. Polać sosem truskawkowym i podawać.

Naleśniki z truskawkami

ŚRODA

Zupa krem z zielonej sałaty

Składniki:
– 1 główka sałaty masłowej
– 1 główka endywii
– 1 cebula
– kawałek pora
– 3 ząbki czosnku
– 30 dag ziemniaków
– 2 litry bulionu warzywnego lub rosołowego
– 4-5 kromek pieczywa tostowego
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki śmietany
– biały pieprz do smaku
– szczypta gałki muszkatołowej do smaku
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Ziemniak, por i cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować około 30 min. Umytą osuszoną sałatę pokroić w paseczki, dodać do zupy. Gotować wszystko razem jeszcze 10 min. Następnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, gałką, pieprzem białym i sokiem z cytryny, zabielić śmietaną zestawić z ognia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, przesmażyć ma maśle na patelni. Kromki tostowe pokroić w kostkę, dodać do czosnku, zamieszać i chwilę smażyć wszystko razem. Zupę rozlać na talerze posypać czosnkowymi grzankami i udekorować ulubionymi ziołami.

 

Zupa krem z zielonej sałaty

Klopsiki z sosem i ziemniakami

Składniki:
– 1/2 kg chudej mielonej wołowiny
– 1/2 kg mielonej wieprzowiny
– 1 średnia żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 1 duże jajko, lekko ubite
– 2 łyżki pełnego mleka
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1/8 łyżeczki ziela angielskiego
– 2 łyżki oliwy na patelnię
Do sosu śmietankowego:
– 1/3 szklanki niesolonego masła
– 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 1/2 szklanki bulionu wołowego
– 3/4 szklanki śmietany
– 1 łyżka sosu Worcestershire (lub sosu sojowego)
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mieloną wołowinę i wieprzowinę. Wymieszać ręcznie wszystkie pozostałe składniki na klopsiki (z wyjątkiem oliwy z oliwek), aż dobrze się połączą. Używając łyżki do ciastek lub rąk, uformować kulki. Położyć na czystym talerzu, przykryć i wstawić do lodówki na około 30 min.  Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć klopsiki ze wszystkich stron (ok. 5-6 min.). Przełożyć na talerz i przykryć folią. Dodać masło na patelnię i po roztopieniu wymieszać z mąką, smażyć cały czas mieszając przez około 1 min., aż mąka zacznie brązowieć. Powoli dodać ubijając bulion wołowy, a następnie śmietanę, kolejno sos sojowy i musztardę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i pozwolić sosowi zgęstnieć, cały czas mieszając, przez 1 do 2 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać klopsiki z powrotem na patelnię i gotować przez kolejne 3 min. Podawać na puree ziemniaczanym posypane natką pietruszki i zieloną fasolką szparagową.

 

Klopsiki z sosem i ziemniakami

CZWARTEK

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem

Składniki:
– 50 g ryżu białego (kleistego)
– 50 g kaszy gryczanej prażonej lub białej
– 500 g mięsa mielonego wieprzowego
– 1 główka młodej kapusty (ok 800-900 g bez zewnętrznych liści)
– 1,5-2 szklanek wrzątku
– ok. 2/3 słoiczka gęstego koncentratu pomidorowego (ok 120-140 g)
– 1 łyżka mąki pszennej
– masło do wysmarowania formy
Przyprawy do farszu:
– 1 i 1/3 łyżeczki soli ziołowej
– 1/3 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 0,5-1 łyżeczki mielonego pieprzu (wg upodobania)
– dodatkowo sól do gotowania plus nieco soli ziołowej i pieprzu mielonego do smaku do sosu

Przygotowanie:
Ugotować kaszę i ryż osobno. Przelać każde zimną wodą, odcedzić i wsypać do osobnych misek. Przyprawy wymieszać ze sobą i rozsypać po połowie do każdej miski. Dodać po ok 250 g mięsa. Zagnieć ręcznie każdą masę, aby dobrze się połączyły wszystkie składniki. Odstawić. Duże podłużne naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem. W odpowiednio dużym garnku zagotować dużo wody z 1 łyżeczką soli. Ugotować liście kapusty. Na środek liścia nakładać porządną ilość farszu, stosownie do wielkości liścia. Zwijać w gołąbki. Przełożyć do naczynia, zalać 1,5 szklanki wrzątku, przykryć pokrywką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 st. C 50-60 min. W garnku wymieszać mąkę z koncentratem pomidorowym. Zrobić sos. Doprawić solą ziołową i pieprzem.

 

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem

Polędwiczka faszerowana pesto szpinakowym

Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa (około 1,2 kg)
– 2 opakowania serka śmietankowego
– 1 szklanka pieczonej czerwonej papryki
– 1 szklanka boczku ugotowanego, pokruszonego
– 2 opakowania przyprawy do pesto
– 1 szklanka świeżych liści szpinaku (do smaku)
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– papryka do smaku

Przygotowanie:
Dużą polędwicę podzielić na pół. Każdą z połówek przekroić ponownie prawie na pół i spróbować rozłożyć ją na płasko. Rozsmarować na niej serek śmietankowy. Ułożyć pieczoną czerwoną paprykę na twarożku, a następnie posypać pokruszonym boczkiem. Równomiernie posypać suszoną przyprawą pesto i rozłożyć liście szpinaku na wierzchu. Zwinąć wieprzowinę i zawiązać 3 lub 4 kawałkami sznurka kuchennego. Następnie całą wieprzowinę natrzeć oliwą, papryką, solą i pieprzem i ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C ok. 60-90 min. Po upieczeniu pokroić i podawać.

 

Polędwiczka faszerowana pesto szpinakowym

PIĄTEK

Zapiekanka ze szparagami i cukinią

Składniki:
– 300 g zielonych szparagów
– 1 szczypta cukru
– 300 g cukinii
– 500 g pomidorów
– 2 czosnki
– 2 cebule
– oregano (1/2 łyżeczki)
– tymianek (1/2 łyżeczki)
– 150 ml białego wina
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki soli
– papryka
– 200 g sera gouda
– olej roślinny (na patelnię)

Przygotowanie:
Szparagi opłukać, odciąć końce. Szparagi ugotować w dużej ilości słonej wody z cukrem (ok. 8 min.). Cukinię opłukać i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, usunąć szypułkę, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Obrać i drobno posiekać czosnek i cebulę. Nasmarować naczynie do pieczenia olejem. Szparagi pokroić na kawałki i ułożyć w naczyniu do pieczenia z plastrami cukinii. Zapiekankę posypać cebulą, czosnkiem i ziołami. Wymieszać kawałki pomidorów, wino, oliwę i doprawić solą i pieprzem. Skropić zapiekankę. Zetrzeć ser i posypać zapiekankę. Piec około 20 min. w 200 st. C. Podawać na gorąco.

Zapiekanka ze szparagami i cukinią

Makaron z bobem

Składniki
– 350 g makaronu penne
– 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
– 2 dymki, drobno posiekane
– 200 g serka mascarpone
– 4 łyżki soku z cytryny
– 400 g zielonego groszku
– 400 g bobu
– 1 mały pęczek bazylii, grubo posiekanej, kilka listków zarezerwowanych do dekoracji
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Ugotować penne w dużym rondlu (10-12 min.). W międzyczasie rozgrzać olej na dużej patelni, dodać cebulę dymkę i smażyć przez 1-2 min. Dodać mascarpone, sok z cytryny, groszek, bób i bazylię. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gotować do miękkości. Odcedzić penne, zachowując trochę wody z gotowania. Makaron wymieszać z groszkiem i bobem. W razie potrzeby dodać trochę wody z gotowania makaronu. Udekorować bazylią i podawać.

makaron z bobem i parmezanem

SOBOTA

Zupa krem z kalafiora

Składniki:
– 1 kalafior
– 2 ząbki czosnku
– ¼ łyżeczki kuminu
– bulion jarzynowy
– ¼ szklanki tahiny
– 2 łyżki soku z cytryny
– skórka otarta z jednej cytryny

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Kalafior podzielić na różyczki, każdą delikatnie posmarować oliwą, posypać solą i wsunąć do piekarnika na 30 min. Powinny być ciemne, ale nie spalone. Kiedy kalafiory będą gotowe, podzielić go na mniejsze kawałki, wystarczy każdą różyczkę przekroić na pół. Czosnek posiekać. Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać kumin oraz czosnek i przez moment podsmażyć. Następnie dodać kalafiora i dokładnie wymieszać, a po chwili wlać gorący bulion – powinno być go tyle, aby tylko zakrył kalafiory. Gotować pod przykryciem przez około 10-15 min., kalafior powinien być bardzo miękki, ale nie rozpadający się. Zupę dokładnie zblendować na gładki krem, jeśli jest za gęsta, dodać jeszcze trochę bulionu. Wlać tahinę, dodać skórkę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać bardzo gorące.

zupa krem z kalafiora

Cukinia faszerowana z mięsem

Składniki:
– 4 średnie cukinie
– 1 puszka sosu pomidorowego
– 1 kg mielonej wołowiny
– 1 słodka papryka, pokrojona w kostkę
– 2 średnie pomidory, posiekane
– 1 cebula, drobno posiekana
– 2 łyżeczki mielonego czosnku
– ½ łyżeczka soli
– ¼ łyżeczki pieprzu
– 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
– ¼ szklanki startego parmezanu
– ¼ szklanki bułki tartej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć miazgę i drobno posiekać. Wlać sos pomidorowy na dno naczynia do pieczenia, ułożyć w nim wydrążone cukinie. Podgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni, dodać miąższ cukinii, wołowinę, paprykę, pomidory, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Gotować mieszając ok. 8 min. Dodać bazylię. W osobnej misce wymieszać parmezan i bułkę tartą. Ułożyć mieszankę wołową w cukinii, posypać wierzch każdej połówki cukinii ok. 2 łyżeczkami bułki tartej. Piec przez 20 min.

Cukinia faszerowana z mięsem

NIEDZIELA

Mięso w sosie kurkowym

Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa
– 200 g kurek
– 1 łyżka masła
– 1 średnia cebula
– 200 ml śmietanki kremówki
– 1 płaska łyżka mąki pszennej rozrobiona w 200 ml ciepłej wody
– natka pietruszki
– sól, pieprz
– olej

Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyścić z błon, przekroić na dwa kawałki, natrzeć solą i pieprzem, odłożyć na min. 1 godz. W tym czasie przesmażyć na maśle oczyszczone kurki razem z drobno posiekaną cebulą. Wlać śmietankę oraz rozczyn wody z mąką, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 5 min. Sos należy często mieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę. Polędwiczkę usmażyć na oleju pod przykryciem z obu stron po 5 min., wyłączyć ogień i zostawić na patelni bez odkrywania na kolejne 5 min., aby ciepło rozeszło się we wnętrzu mięsa. Mięso pokroić w grube plastry, już na talerzach polać sosem i podawać.

Mięso w sosie kurkowym

Dorsz pieczony z ziemniakami

Składniki:
– 200 g fileta z dorsza
– wyciśnięty sok z 1 cytryny
– 1 łyżka pokrojonych suszonych pomidorów
– ulubione przyprawy i zioła
– ugotowana fasolka szparagowa
– ziemniaki
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Dorsza upiec w folii z przyprawami, oliwą i rozdrobnionymi pomidorami (pod koniec pieczenia skropić cytryną). Posypać pomidorkami dla ozdoby. Warzywa oczyścić i ugotować w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie lub na parze. Ziemniaka można też upiec razem z rybą w mundurkach zawijając go w folię.

Dorsz pieczony z ziemniakami

zobacz również:

Szybkie i łatwe wegetariańskie obiady – 4 super przepisy!

Dietetyczne obiady – pomysłowe przepisy na dania obiadowe i kolacje