Ksylitol – słodycz z drzewa | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ksylitol – słodycz z drzewa

7 lipca 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Ksylitol to naturalna substancja słodząca otrzymywana z kory brzozowej. Cukier z brzozy pod względem budowy chemicznej jest alkoholem cukrowym, należy do tzw. polioli, które są znacznie wolniej absorbowane, niż używany powszechnie cukier stołowy.

KSYLITOL SKLEP

 

Ksylitol inny niż sacharoza

Trawienie i przyswajanie przez organizm polialkoholi jest odmienne od zwykłych cukrowców. Ksylitol jest wolniej przyswajany w układzie pokarmowym i nie powoduje gwałtownego skoku stężenia glukozy we krwi i wydzielania insuliny. Cukier z brzozy jest niskokaloryczny. Przemiany, jakim ksylitol ulega w organizmie, umożliwiają stosowanie cukru brzozowego przez chorych na cukrzycę. W organizmie cukier z brzozy przetwarzany jest powoli i z minimalnym udziałem insuliny. Ksylitol ma  14 krotnie niższy od sacharozy indeks glikemiczny. Według opinii konsumentów, po  pewnym czasie używania ksylitolu brzozowego zmniejsza się łaknienie cukru.

Ksylitol, a ksylitol fiński

Już w XIX wieku podjęto próby otrzymania syropu z soku brzozowego.

Podczas II wojny światowej powszechne były niedobory produktów spożywczych, w tym cukru. Właśnie w  Finlandii zaczęto na dużą skalę przetwarzać drewno brzozowe w celu uzyskania słodkiej substancji w postaci krystalicznej – cukru z brzozy. Finlandia do dzisiaj wytwarza ksylitol w naturalny sposób, bez substancji chemicznych, bez drożdży i jest głównym eksporterem takiej formy tego słodziku. Ksylitol fiński to powszechnie używany synonim naturalnie otrzymywanego ksylitolu.  Taki ksylitol fiński jest w ofercie sklepu internetowego organic24.pl.

KSYLITOL CIASTO

Jak stosować ksylitol?

Zdaniem WHO nie istnieje górna granica spożycia ksylitolu. Jednak podawana powszechnie dawka to 15 g cukru brzozowego dziennie, co daje około 3 łyżeczek na dzień. Zaleca się dochodzenie do tej dawki stopniowo, aby organizm miał szansę powoli przyzwyczaić się do jego trawienia. Według fińskich naukowców docelowo dopuszczalne jest konsumowanie w ciągu jednego dnia do 40 g cukru z brzozy, co daje 8-10 łyżeczek ksylitolu fińskiego.

Jak działa ksylitol brzozowy?

Dobrze udokumentowanym działaniem ksylitolu jest jego bakteriobójcze  działanie dlatego cukier brzozowy polecany jest przy próchnicy zębów i w chorobach dziąseł. Ksylitol brzozowy pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów. Często występuje w produktach do higieny jamy ustnej : płynów do płukania czy past do zębów. Chętnie też jest stosowany w gumach do żucia, gdzie ma za zadanie niwelowanie nieprzyjemnego zapachu. Ksylitol powoduje mniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi niż spożycie produktów zawierających cukier (oczywiście przy przestrzeganiu zrównoważonej diety i aktywnego tryby życia). Cukier z brzozy może być stosowany w trakcie diet odchudzających.

CUKIER BRZOZOWYJak smakuje ksylitol?

Okazuje się, że odczucia przy spożywaniu ksylitolu są różne. Osoby o wyczulonym smaku mówią o wrażeniu poczucia chłodu. Pojawiają się też głosy o metalicznym posmaku w ustach. Generalnie wszyscy czują dużą słodycz i osoby, które muszą z diety cukier wykluczyć chętnie używają tego cukru z brzozy. Ponieważ kaloryczność dań z ksylitolem jest niższa, jest chętnie stosowany przy odchudzaniu.

Ksylitol w kuchni

Cukier z brzozy doskonale nadaje się do słodzenia napojów. Twarde kryształki rozpuszczają  się jednak gorzej niż cukier stołowy i należy dłużej mieszać. Ksylitol nadaje się także do  smażonych i gotowanych potraw, jak i oczywiście do deserów, ciast i przetworów owocowych. Nie stosuje się ksylitolu do pieczenia ciasta drożdżowego – drożdże na nim nie wyrosną. W potrawach przygotowywanych na ciepło słodkość ksylitolu wzrasta nawet o 50 % i należy to uwzględnić w proporcjach składników, dodać go mniej.

Natomiast więcej ksylitolu trzeba dodać do potraw z dodatkiem żelatyny ponieważ osłabia jej krzepnięcie.  Do deserów i napojów przygotowywanych na zimno bierze się taką samą ilość cukru brzozowego jak cukru  stołowego.  Można ksylitol brzozowy zemleć i posypać nim słodkości, tak jak cukrem pudrem.

Kto nie powinien używać ksylitolu?

Ze względu na trudność ustalenia dawki u tych osób –  nie poleca się stosowania ksylitolu przez kobiety karmiące, noworodki, niemowlęta i małe dzieci.  Wynika to z doniesień, że  zbyt duże spożycie ksylitolu brzozowego może skutkować lekkim rozwolnieniem. Ponieważ te wytyczne nie są kategorycznie przesądzone, niektórzy rodzice podają cukier z brzozy również dzieciom.

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...