Ta dość uciążliwa dolegliwość polega na niemożności przyswajania cukru mlecznego laktozy. Dzieje się tak, gdy laktaza nie pracuje prawidłowo – organizm wytwarza jej za mało lub nie wytwarza wcale. Laktaza jest enzymem odpowiedzialnym za rozkład laktozy do formy z łatwością przyswajanej przez nasz organizm.
Jeśli po około 30 minutach od spożycia produktów zawierających laktozę pojawiają się u Ciebie bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, nudności lub bolesne kolki zgłoś się do lekarza w celu prawidłowej diagnozy, ponieważ dolegliwości te mogą doprowadzić do zaburzeń snu oraz uczucia chronicznego zmęczenia. Szacuje się, że w Polsce ok. 37 % dorosłych cierpi na nietolerancję laktozy.
Leczenie nietolerancji laktozy polega na całkowitym wyeliminowaniu laktozy z diety. Do produktów tych należą głównie produkty mleczne, co w dłuższej perspektywie powoduje obniżenie wchłania wapnia przez organizm, prowadzi to do niedoborów tego pierwiastka w organizmie oraz w konsekwencji do osteoporozy. dlatego dietę trzeba skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, konieczne jest bowiem niekiedy.
Produkty o wysokiej zawartości laktozy:
mleko, lody, wszystkie rodzaje sera, kawa rozpuszczalna, kakao i niemal wszystkie napoje czekoladowe, śmietana słodka i kwaśna, śmietanka oraz wszystkie desery na bazie śmietanki.
Produkty o niższej zawartości laktozy:
chleb, płatki zbożowe, masło, margaryna, serwatka, śmietanka do kawy w proszku, wątróbka, móżdżek, sosy i zupy na bazie mleka, śmietany, masła lub margaryny, dania podane z dodatkiem masła lub margaryny, warzywa mrożone lub z puszki, ciasta, ciasteczka, wafelki, pieczywo cukiernicze, jogurty.
W zależności od stopnia objawów konieczne jest wyeliminowanie produktów tylko z pierwszej grupy lub przy bardzo nasilonej nietolerancji z obu grup.
W sklepach można dostać mleko niskolaktozowe, lecz niestety przy nasilonych objawach także i ten produkt powoduje dolegliwości.
Justyna Marszałkowska-Jakubik – dietetyk medyczny -www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
- Galaktozemia – dieta na całe życie
- Co zawiera kawa zbożowa?
- Trucizny na talerzu
- Czym zastąpić biały cukier?